GLIBOTA: ‘Karamarko je meni rekao da će doći do kompletnog lustracijskog procesa poslije izborne pobjede ‘

0
882

PISMO ANTE GLIBOTE HRVATSKIM ZASTUPNICIMA U EUROPSKOM PARLAMENTU

 

Gospođe i gospodo hrvatski zastupnici u EP

 

Vjerujem da vam nije promakla izjava gospodina Tomislava Karamarka, potpredsjednika HV, koji prenosi dnevni tisak o lustracijskom procesu u Hrvatskoj. 

 

Što reći na ovaj tekst iz današnjeg JL, u kojem potpredsjednik Hrvatske Vlade kaže da on nije za lustracijski zakon i time niječe njegovu izbornu platformu i obećanje? Osobno za takove konverzije nemam ni najmanje simpatije, jer se on usuđuje reći da u HDZ nitko ne priprema lustracijski zakon, a niti zna da ga netko drugi priprema. Nadao sam se da je ovo novinsko podmetanje, jer ne mogu vjerovati da to čitam mojim vlastitim očima, ili misleći u prvi mah da su to nekakvi probni politički lakmus baloni pušteni na testiranje naroda?

 

Rezultat, tog pokusa je apsolutno negativan, iz više razloga, a pored svega jer i zorno utječe na povjerenje naroda u njihove političare, dijelom i zbog njihove ovakove političke nedosljednosti, stvarajući i negativno političko ozračje. Što nam preostaje misliti o političkoj eliti koja vodi državu? Izgledno ispada da su ti naši politički faktotumi prevrtljivci, koji nastavljaju trasu zacrtanu od Sanadera, Račana, Milanovića,… kojima zaista više ne možemo vjerovati. Novinski tekst izjava Karamarka je u nastavku pa sami prosudite. http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/417392/Karamarko-HDZ-ne-priprema-zakon-olustraciji.html?utm_source=sharebox&utm_medium=www.jutarnji.hr&utm_campaign=sharebox_portal

 

On je i meni osobno, kazao u četri oka, neposredno prije prvog kruga parlementarnih izbora, da će doći do kompletnog lustracijskog procesa poslje izborne pobjede. Ako to sada negira, onda mi se čini, da spram tih promjena stajališta i mi kao hrvatski domoljubni građani, hrvatski državotvorni čimbenici i birači pa i kao članovi Hrvatskog Nacionalnog Etičkog Sudišta (HNES) moramo voditi ozbiljnog računa o podršci takovim nekonzistentnim političarima.

 

Međutim, to nas više ne može zadovoljavati da se netko igra izbornim obećanjimaa i javnom izgovorenom riječi dužnosnika izvršne vlasti, zaboravljajući građansku i civičku dosljednosti. To nas ne samo ne zadovoljava, a isto tako ne možemo prelaziti preko toga, jer nas to ozbiljno brine, da se treba čekati već više od 25 godina, da se taj proces već jednom završi, skine s dnevnog reda, jer permanentno truje i utječe na stvaralačke pozitivne ideje i pozitivno ozračje stvaralačkih i pravednih razvojnih potencijala koji se kriju u hrvatskom narodu u RH i u dijaspori. 

 

Dosta je te hipokrizije političkih struktura. Tražimo od gospodina Karamarka da jasno artikulira svoje stavove vezano na ovo pitanje, sada kada je ključna poluga izvršne vlasti Vlade RH upravo u njegovim rukama! Jesu li njegove predizborne izjave i obećanja bile samo isprazne riječi ili on odbija raditi na lustracijskom procesu, zakonu, kako ga obvezuju i europske parlementarne odluke i preporuke, i dakako, stanje potreba, koje je jasno izraženo u nadanjima najšireg dijela hrvatskih građana i naroda? Zašto Hrvatska ostaje posljednja ili predposljedna država istočne Europe, iz bivše komunističke sfere u kojoj lustracijski proces nije dovršen? Taj čin sam i osobno tražio i čak incirao i prije prvih parlemantarnih izbora 1989, koji je publiciran u Vjesniku od 18.ožujka 1990., ili dva mjeseca prije prvih parlementarnih izbora. Ovaj rad zahtjeva i stručnost i znanje i samo jedna ekipa nepotkupljivih stručnjaka može dati valjan odgovor, kako bi se spriječile, pri tome sve buduće manipulacije i nepodopštine. 

 

Ne zaboravljamo isto tako i sljedom odlukama HNES-a, koje je u prepunoj dvorani Lisinski uz nazočnost par tisuća hrvatskih građana, za tu prigodu pridošlog iz svih krajeva svijeta, precizno izrazilo i jednodušno podržalo i parlamentarne promjene i potrebu i osudu zločina i naredbodavaca zločinačke kumunističke diktature. Konačno, zar to nije na kraju krajeva, bilo i samo Karamarkovo izborno obećanje!? Ili je to postala ona pučka poštapalica: obećanje, ludom radovanje!  Zar to danas trebamo zaboraviti, kao i činjenicu kompletnog medijskog blackout-a, da te informacija iz Lisinskog dođe do hrvatske i svjetske javnosti, o progonima i žrtvama, divljačkih iživljavanja i terora komunističkog sustava, kojim su se opresivnim metodama režima služili desetljećima nad hrvatskim građanima. Križni putevi, istrebljenje preko 3oo tisuća potentne i demografski aktive hrvatske mlađarije, je platilo svojim životima, poslje završenih vojnih operacija drugog svjetskog rata, istrebljeno sa ovog svijeta. Ubistvima i otimanjem hrvatskih mučenika, koji su pokušavali osvjetlite puteve tame i patnje hrvatskog naroda, od otimačine Prof. Krunoslava Draganovića u Italiji, ubistava Bruna Bušića u Parizu, mučkog ubistva Đurekovića u Njemačkoj i bezbroj drugih hrvatskih mučenika i vitezova, koji su tražili puteve hrvatskih sloboda i u tim tražnjama slutnje i mraka poklonili svoje živote na oltaru Domovine. Milijuni obitelji su progonjeni, zatvarani i usljed terora bili prisiljeni napustiti Domovinu. Zar su to zaista minorni činovi, da ih tako lako zaboravljamo? Zar sve te žrtve služe jedino, za jednokratnu upotrebu, za vrijeme jedne izborne kampanje, a da se potom zaboravi kao i obećanja dato glasačkoj potpori do sljedeće izborne prilike i do sljedećeg izbornog lažnog obećanja, kako zadobiti tu magičnu vlast i političku moć uprave nad hrvatskim narodom i dakako svih beneficija koje iz tog proizlaze?

 

Na kraju vas molim, gospođe i gospodo zastupnici u EP, da mi odgovorite, kakove će te korake, postupke i aktivnosti poduzeti u Europskom Parlamentu da se sustavno provede nužno potrebni lustracijski proces u hrvatskoj državi? Pri tome ne zaboravite ukazati na ovakove vrlo štetne izjave čelnika HV koje se nalaze i u suprotnosti odluka i deklaracija EP po ovom pitanju i obveza država članica da se Evropske lustracijske direktive djelotvorno sprovode sa svom znanstvenom i povjesnom podlogom u djelo bez kamufliranja istina. Jer ovaj hrvatski prostor nije zaboravio što je bilo osnovno pravilo komunističke historiografije, koje je perpetuiralo umjesto katedri povijesnih znanosti katedre industrije povjesnih laži, koje su apologetskom upotrebe znanosti, služili indroktinaciji i ideološkoj zasljepljenosti mladih generacija, pretvarajući ih u ovisnike, povjesnih laži i povjesnih poluistina koje i dan danas u količinama proizvode kvazi-povjesničari i “profesori“ Filozofskog fakulteta Tvtko Jakovina, Ivo Goldstein, Hrvoje Krasić…gdje fakti, povjesni sljedovi i činjenični argumenti su detalji bez signifikacije, a sami sebe pretvarajući, zaklonjeni tom nekada časnom institucijom, u glavne klarifikatore, arbitre medijsko-reketarske odnarođene mafije epehaovske Pavićevske i Pukanićeve medijske tvornice i Radmanove KOS-ovizirane HTV.

 

Kakvu vi djelatnost kanite osmisliti u EP, da se Hrvatskom narodu osigura ravnomjerna medijska pokrića s obzirom da je dio hrvatskog naroda, hrvatske intelegencije potpuno odcjepljen i ne pruža mu se mogućnost pristupa medijima, da svoje ideje, saznanja i civička zapažanja artikulira, podjeli sa svojim građanima.

Zbog  čina otuđivanja medija od svog naroda, ali i značajnog dijela hrvatske intelegencije, koja je spriječena u pristupu tim medijima jer ne djeli ideje sadašnjeg medijski otuđenog prostora poglavito HTV i hrvatskog radia, kao i svih dnevni nacionalni listova (Jutarnji list, Večernji list, Novi list, Slobodna Dalmacija, i na kraju  i dio regionanih medijskih glasila), veliki dio populacije je zakinut.

 

Što želite poduzeti kako bi vlast mediokriteta medijskog prostora, medijskog reketarskog mafijoznog duha konačno postala slobodni medijski prostor uljuđene, demokratski inspirirane i intelektuano poštene, stručne, medijske scene?

 

Zločin je zločin i on mora biti rasvjetljen i ne možemo prihvatiti paušalnu ocjenu gospodina Karamarka da je ‘promjena društvene klime, odmak od bilo kojeg totalitarizma’ te kako ‘svi napokon moramo shvatiti da su zločine radili svi totalitarni sustavi u 20. stoljeću’.

 

Naša iskustva i praksa u borbi za hrvatsku državu imaju u svom hodogramu neke druge prioritete i razmišljanja o društvenoj i nacionalnoj zbilji, koja  nalaže ozbiljnost, stabilan duh i obranu nepotkupljivog nacionalnog interesa, postojanost naše nacionalne i spiritualne veritikale, kroz težnje i vjeru u boljitak.

 

Prije toga lustracija mora biti provedena sa svim njenim konsekvencama i samo tada, ćemo moći mirne savijesti nastaviti harmoničan i skladan put Hrvatske države, kad se nosioci svih zločina vidno i temeljito identificiraju!

Na to nas i na takove inspirirane činove duhovne epuracije naše sredine, nas obvezuju i naše kolosalne povijesne žrtve, naši mrtvi pali na braniku i oltaru domovine, zanos hrvatskih branitelja, kao što to postaje nesušna potreba, dati isti duh i nadu, u funkconalni sljed, na koju nas mole i računaju na njih, naši mladi naraštaji, naša djeca i njihove buduće generacije ! 

 

Konačno Vlada RH mora osigurati ravnotežu medijskog prostora da se sve komponente hrvatskog društva mogu izraziti bez zatomljivanja istine i u duhu demokratske ravnoteže i standarda koja odgovara i duhu vremena, a isto tako također duhu demokratskih evropskih stremljenja. Istina mora postati apsolutna kraljica i uzvišeni cilj, na koji se hrvatski građani mogu i trebaju pouzdavati kao njihov duhovni i društveni postulat, koji može postati začetnik svih transformacija i boljitka hrvatske države.

 

U očekivanju vašeg  brzog odgovora,

 

Srdačni pozdravi, uz izraze osobitog štovanja,

 

Ante Glibota

Vice-Predsjednik Europske Akademije Znanosti, Umjetnosti i književnosti,(EASAL),Paris.

član Hrvatskog Nacionalnog Etičkog Sudišta (HNES),Zagreb.  

 

U Parizu, 23.veljače, 2016.

 

 

 

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/417392/Karamarko-HDZ-ne-priprema-zakon-olustraciji.html?utm_source=sharebox&utm_medium=www.jutarnji.hr&utm_campaign=sharebox_portal

HRVATSKA

‘PROMJENA DRUŠTVENE KLIME’

Karamarko: HDZ ne priprema zakon o lustraciji, ali …

 

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u ponedjeljak navečer u Varaždinu da HDZ ne priprema zakon o lustraciji, ali i da ne zna priprema li ga netko drugi

Na pitanje novinara o lustraciji ponovio je svoje stajalište da je to ‘promjena društvene klime, odmak od bilo kojeg totalitarizma’ te kako ‘svi napokon moramo shvatiti da su zločine radili svi totalitarni sustavi u 20. stoljeću’. Rekao je da HDZ ne priprema zakon o lustraciji, a ne zna da ga priprema netko drugi.

U vezi s migrantskom krizom Karamarko je novinarima rekao kako se očekuje zajednički plan Europe u koji se Hrvatska mora uklopiti, ali, dodao je, ako situacija bude takva da to bude jedino rješenje, slat ćemo i vojsku jer moramo štititi svoje granice.

 

Ocijenio je da se situacija komplicira, a Europa još nije spremna i nema jedinstven plan za rješavanje tog problema. ‘Bio sam neki dan u Bruxellesu i shvatio da je to tako. Postoje različite kombinacije i teorije kako bi se to trebalo rješavati. Ono što je sigurno, u pitanju je teški humanitarni problem i velika masa ljudi pati dok mi ovdje razgovaramo’, rekao je Karamarko novinarima u Varaždinu, gdje je bio na proslavi 26. obljetnice osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji. Dodao je da se istodobno postavlja pitanje sigurnosti, problem o kojem Europa mora razmišljati.

 

‘Očekuje se zajednički plan Europe u koji se Hrvatska mora uklopiti. Ako situacija bude takva da to bude jedino rješenje, slat ćemo i vojsku. Moramo štititi svoje granice’, izjavio je prvi potpredsjednik Vlade i dodao da moramo ‘štititi granice, evidentirati ljude i znati koji ljudi ulaze u Hrvatsku, ne samo zbog sebe, nego i zbog susjeda, zbog sigurnosti Hrvatske i Europe’.

 

Karamarko je na novinarska pitanja odgovarao prije skupa HDZ-a, koji je bio zatvoren za javnost. ‘Ovo je stranački skup. Ja se obraćam hrabrim ljudima koji su prije 26 godina osnivali stranku. Onda smo vidjeli da se iz konteksta vadi ono što kažem, da se krivo prikazuje’, istaknuo je. ‘Zašto da se izlažemo tome?’ upitao je Karamarko i time objasnio zatvaranje skupa za javnost. Rekao je da će odgovoriti na sve što novinare zanima, ali, dodao je, ‘nije dobro ako se izokreću riječi i mijenjaju teze’.

 

Na pitanje o prvih mjesec dana Vlade Karamarko je odgovorio kako je zadovoljan ‘atmosferom oko Vlade i u Vladi’ te što ovaj tjedan završavaju zadnja imenovanja. Zadovoljan je i ‘dobrom klimom oko naše Vlade i premijera vani’.

 

Prozivanja iz SDP-a da je nova Vlada ‘kaotični eksperimentalni incident’ komentirao je riječima da su oni bili incident četiri godine. ‘Oni su zadnji koji mogu pričati o nečijih, zamislite, 30 dana, a mi ne možemo pričati o njihovih četiri puta 365 dana katastrofe’, istaknuo je Karamarko.

 

U vezi sa smjenom šefa SOA-e, Karamarko je rekao kako završetak očekuje kad se s puta vrati premijer, ‘koji si je uzeo nekoliko dana za razmišljanje, za upoznavanje s problemom i nakon toga otišao na put’.

 

Prije godinu dana na obljetnici HDZ-a u Varaždinu Karamarko je najavio pobjedu na parlamentarnim izborima. ‘Rekli smo da ćemo pobijediti i pobijedili smo. Sad smo na kraju formiranja Vlade, pomoćnike smo manje-više riješili, sad idu zamjenici ministara. Sjever Hrvatske je opravdao očekivanja s obzirom na situaciji koju su prethodnici ostavili ovdje, na beznađe koje visi u zraku, neraspoloženje ljudi, nemogućnost sagledavanja perspektive, veliki broj iseljenih, gašenje radnih mjesta’, rekao je Karamarko i dodao da se pogotovo tu ‘osjeti gašenje radnih mjesta’ jer je to kraj poduzetnika koji je bio ‘posebno oštećen politikom koju je vodila prošla Vlada’.

 

‘Dogodile su se bitne promjene i ja sam veliki optimist’, zaključio je prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko