EKSKLUZIVNO: SRPSKA VOJSKA I JNA POTROVALI CIVILE U BIHAĆU 1995. GODINE

0
1201

Krajem svibnja 1995. godine u republici srpskoj je pokrenuta strogo povjerljiva operacija Mač kojom se pomoću otrova pomiješanim s brašnom namjeravalo onesposobiti kako branitelje Bihaćkog džepa, tako i preostalo civilno stanovništvo. Otrov o kojemu je riječ u ovim izviješćima i dokumentima iz RSK, bio je isproban na hrvatskom zarobljeniku Goranu Marjanoviću, koji je dobio očekivane simptome u vidu mučnine, proljeva i glavobolje. Inkubacija traje 5-7 dana, a otrov je u obliku praška koji se proizvodio na teritoriju republike srpske. U manjim koncentracijama dolazi do oboljenja, a u većima do smrti. Otrov podnosi visoke temperature, kao što je slučaj prilikom pečenja kruha, zbog čega je i bio pomiješan s brašnom. Osim u brašno, otrov je bio dodan u šećer, ulje i deterdžente.

Međutim, izvođači ove operacije masovnog trovanja cjelokupnog stanovništva, nisu htjeli samo otrovati sve živo, već i iz zatrovane robe ostvariti veliki materijalni profit. Iz njihovih međusobnih optuživanja jasno je da se radi o stotinama tisuća DM, a na jednom mjestu se govori i o ukupnoj vrijednosti “robe” u iznosu od 2 milijuna i 237 tisuća DM. Dakle, Sve izuzev 50.000 DM, koliko je sveukupna roba koštala u nabavi, trebalo je završiti u kasi republike srpske, no najveći dio je predan Beogradu. Velik dio su sebi prisvojili šverceri i lokalni vođe pobunjenih Srba. Čitava akcija bila je osmišljena od srpskog vodstva i generalštaba vojske Jugoslavije, a provedena od lokalnih aktera kao što je Milan Martić, Milke Mrkšić, Rade Rašeta itd. 25. svibnja su ubačena 3 šlepera kontaminirane prehrambene robe u Cazinsku krajinu, a 12. srpnja je osiguran prolaz konvoju od 5 šlepera iz Gline prema Ličkom Petrovom selu. Armija BiH je platila 2.237.000 DM za zatrovanu prehrambenu robu, a novac je završio u kasama republike srpske i Srbije, odnosno, Jugoslavije.

Iz svega je evidentno da je cjelokupno stanovništvo tog područja dobivalo zatrovanu hranu i robu, jer je vojska i MUP republike srpske, kao i vojska Jugoslavije kontrolirala svaki ulaz prehrambenih proizvoda. K tomu su ostvarili ogroman, milijunski profit od zatrovane robe koju je kupovala Armija BiH i domaće stanovništvo u okruženju.

Večernji zaključuje u svom članku iz 2015. godine: “Međutim, “Večernjakovi” izvori tvrde kako je zahvaljujući hrvatskim obavještajnim službama, planirano trovanje razotkriveno na vrijeme te kako je zapovjedništvo Armije BiH u Bihaću na vrijeme upozoreno pa je i šteta bila minimalna”, dok Jutarnji list spominje sumnju o trovanju.

Međutim, suprotno tome, kompletna izviješća i dokumenti koja ovdje o tome donosimo, ne ostavljaju nikakvu sumnju da je zatrovana prehrambena roba bila prodana, podijeljena i konzumirana. Konačno, informacije o rapidnom porastu broja oboljelih od karcinoma probavnog trakta i drugih bolesti probavnih organa u poslijeratnim godinama naknadno potvrđuju sva ova izviješća te ne ostavljaju mjesta nikakvoj sumnji da je trovanje “u normalnim dozama” zaista bilo provedeno.

 

mač 152 Mač154 Mač 154aMač155 Mač156 Mač157

HOP portal