JUGOSLAVENSKA BANKA U LONDONU SA 230 MILIJUNA DOLARA OD HRVATSKE DRŽAVE JE ‘PROPALA’, A NOVAC JE NESTAO!

0
2190

ay bankHOP PORTAL došao je do podataka kraljevskog suda u Londonu u svezi AY bank, jugoslavenske banke, koja propada poslije 2001. godine , odlazi u stečaj, iako je prije 2001 godine raspolagala sredstvima od čak milijardu dolara. Gdje je novac nestao?  Početkom Domovinskog rata imovina banke je blokirana. Taj princip je vrijedio i za sva poduzeća države Jugoslavije u inozemstvu i njihova je imovina blokirana do razdruživanja. O blokiranim računima punim naših novaca malo tko je znao, kao i za poduzeća i banke. Oni koji su znali, htjeli su se domoći ogromne imovine. Zato i danas ne znamo u čijim su džepovima završili novci. Svatko razuman se pita kako je moguće da se dijeli imovina banaka, zlato, imovina poduzeća, a Jugoslavija je dužna 24 milijarde dolara? Zašto nitko ne zatraži plaćanje duga? Jesmo li stvarno bili taj novac dužni ili samo pokradeni od naših komunista?

Isti je slučaj i sa AY BANK. Ako smo bili toliko dužni kako je netko mogao dozvoliti da se podijeli novac iz te banke bivšim republikama Jugoslavije? Zašto nije naplatio dug? Novci iz AY bank su bili do 2001 godine u banci, ali potpisivanjem aneksa ugovora skida se blokada sredstava, koja je napravljena početkom ratovanja u Jugoslaviji i novac iz banke nestaje, a banka time ima sve uvjete proglasiti stečaj. Gdje je nestalo 230 miljuna dolara vlasništva Republike Hrvatske? Narodu se i dalje steže remen, država ga pljačka porezima, zakonima, a s druge strane nestaje imovina bivše države kao jabuke na štandu.

Royal Courts of Justice
Strand, London, WC2A 2LL
12. travanj 2006
B rije:
Kancelar Visokog suda
____________________
Između:

U pitanju AY BANK Limited (u stečaju)
I u tome insolventnosti iz 1986 AY BANK LIMITED
(U stečaju)
Podnositelj
– I –

BOSNA I HERCEGOVINA
REPUBLIKA HRVATSKA
REPUBLIKA MAKEDONIJA
REPUBLIKA SLOVENIJA
Savezne Republike Jugoslavije (SADA SRBIJA I CRNA GORA)
VELEPOSLANSTVO Srbija i Crna Gora
Narodna banka Srbije
Ispitanici
____________________

Miss Sonia Tolaney (uputi Lovells) za podnositelja zahtjeva (prema svojim zajedničkim likvidatora)
G. Richard Hacker QC (uputi Latham & Watkins) za 2. Ispitanici
Dr. Claudia Annacker (austrijska Rechtsanwalt) i Adam G. Goodison (uputi Clyde & Co) za 4. Ispitanici
G. Malcolm Shaw QC i g. David Alexander (uputi Clifford Chance) za 5., 6. i 7. Ispitanici
Sluh datume: 4. i 5. travnja 2006
____________________

5. ožujka 1980 AY Bank Ltd (“Banka”) je registriran u Engleskoj pod Tvrtke Djela 1948-1976 u svrhu poticanja trgovine, financija i upustiti se u povezanih bankarskih aktivnosti s Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (“SFRJ”) . SFRJ sastavljena je od šest republika odnosno republike Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Središnja banka SFRJ je Narodna banka Jugoslavije (“NBJ”). Na raznim datumima između 25 lipnja 1991 i 5. travnja 1992 svake republike, osim one od Srbije i Crne Gore, proglasila neovisnost od SFRJ. Dana 27. travnja 1992 Republike Srbije i Republike Crne Gore zajedno formiraju Savezne Republike Jugoslavije (“SRJ”). SRJ osnovati vlastitu središnju banku, izvorno nazivaju Narodnu banku Jugoslavije, sada se zove Narodna banka Srbije (“NBS”).
Dana 30. svibnja 1992 9. lipnja 1998, a 19. lipnja 1999 razne sankcije nametnute su SFRJ i njenih državljana, od strane Ujedinjenih naroda, Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije. Učinak takvih sankcija je na zamrzavanje imovine Banke. Na 25. lipnja 1999 administracija bi u odnosu na banke izradio Lloyd J za sve četiri svrhe propisane s.8 (3) Stečajni Act 1986, ali bez uspjeha. Na 23. rujna 2003 Hart J prazniti uprave nalog pod uvjetom da je banka bila stavljena u dobrovoljne likvidacije vjerovnika. Dana 26. rujna 2003 članice Banke odlučio da banka biti likvidiran dobrovoljno na terenu da to ne može zbog svojih obveza nastavi svoj posao. Zajednički Likvidatori su propisno imenovan.
U svim materijalno značajnim vremenima bilo broj računa u Banci (a) u ime ‘Narodne banke Jugoslavije “(” NBJ Računi “), (b) u ime’ jugoslavenske ambasade” (” Embassy Računi “) i (c) neizvjesnost računa na koji je zaslužan za brojne iznosa u ime Narodne banke Jugoslavije (” Napetost račun “). Na početku likvidacije Banke su ukupni kreditni stanja, uredno pretvorene u funtama po stopama tada prevladavajućih, iznosila je 9.491.018 £ u slučaju NBJ računa, 933.525 £ u slučaju Embassy računa i 104.537 £ u Slučaj neizvjesnost račun. 5. siječnja 2006 Zajedničko Likvidatori izdana podrijetlom aplikaciju sada prije mene traži pravce suda kako bi se identitet osobe na koje se plaćaju dividende u odnosu na tim računima i u kojem omjeru. Podrijetlom Zahtjev je naknadno izmijenjen tražiti smjernica po pitanju određene poslove na NBJ računa iz 1993 kao i 1994 Set-off. Kako objasniti potrebu za tim smjerovima, i ostale aplikacije sada pred mene i potraživanja i neslaganjima raznih strana da je potrebno uzeti u obzir niz ranijih događaja u nekim detaljima. Oni nastaju u skladu s općim naslova zaredom na imovinu SFRJ, transakcija na računima NBJ, tvrdnje o strankama i dalje aplikacijama.
Sukcesija na imovinu SFRJ
Kao što sam već navedeno u stavku 1. ovoga članka četiri od šest republika koje su činile SFRJ proglasila svoju neovisnost u razdoblju do 25. lipnja 1991 5. travnja 1992. U početku su preostale dvije republike, i to one od Srbije i Crne Gore, tvrdili su da su oni nasljednici na temelju međunarodnog prava na imovinu SFRJ, u stvari, kao i preživjele šest konstitutivnih republika.

AY BANK LIMITED

Company number 01483013

Registered office address
150 Aldersgate Street, London, EC1A 4AB
Company status
Liquidation
Company type
Private limited Company
Incorporated on
5 March 1980

Accounts overdue

Next accounts made up to 31 December 2002
due by 31 October 2000

Last accounts made up to 30 June 1998

Annual return overdue

Next annual return made up to 18 October 1999
due by 15 November 1999

Last annual return made up to 18 October 1998

Nature of business (SIC)

  • 6512 – Other monetary intermediation
Name Period
ANGLO YUGOSLAV BANK LIMITED 23 Dec 1987 – 04 Jun 1992
ANGLO-YUGOSLAV (LDT) LIMITED 31 Dec 1980 – 23 Dec 1987
ANGLO-YUGOSLAV BANK LIMITED 05 Mar 1980 – 31 Dec 1980

Raspoloživa financijska imovina u inozemstvu utvrđeni u stavku (1) ovoga članka rasporedit će se prema sljedećim odnosima, koji se primjenjuju na stavke (i), (ii), (iii) i (iv) odvojeno:

Bosna i Hercegovina 15.50%
Hrvatska 23.00%
Makedonija 7.50%
Slovenija 16.00%
Savezna Republika Jugoslavija 38,00% “

GDJE JE TAJ NOVAC?
Članak 6. predstavlja Odbor za raspodjelu financijske imovine i obveza bivše SFRJ s predstavnikom svake države sljednice. Takav odbor (“Distribucija Odbor”) bio bi organizirati početne raspodjele. Njezin je cilj bio da se učinak distribucija što je brže moguće. To je potrebno, među ostalim funkcijama, kako bi “potvrdili, utvrđivanje i izvršenje raspodjela na temelju članka 4. ovoga Aneksa”. Članak 9. i Dodatak 1 Aneksa C sadržavao Ovlast za otkrivanje podataka pri čemu su države sljednice se složili da podaci o financijskoj imovini u Narodnoj banci Jugoslavije i SFRJ u stranim bankama, financijskim institucijama i drugim pravnim osobama sa stanjem od 31. svibnja 2001 bi trebao biti dostupne svakoj od država sljednica. Članak 9. (a) pod uvjetom da svaka država sljednica bi
“Omogućiti slobodan pristup i dati kopije takvih zapisa i podataka traženih od strane bilo koje države sljednice su se u svom posjedu, a odnose se na SFRJ financijske imovine i obveza. Računi Narodne banke Jugoslavije otvorila nakon datuma na koji UN-ove sankcije su prvi put izrečene [30. svibnja 1992] ne podliježu tom zahtjevu o tajnosti. ”

U svjedoka izjavu na 3. travnja 2006 g. Zdravko Rogić, RH predstavnika o raspodjeli odbora od svog osnutka, izjavio je da je NBS koji je prvotno predviđene figuru $ 645.55m za devizne račune u udruženim bankama SFRJ inozemstvu procijenjeni 31. ožujka 2001 iz članka 5 (1) (iii) Aneksa C do ASI. On je također naveo da je NBS obaviješteni raspodjeli odbor da je takvih deviznih sredstava i stanja na računima NBJ s Bankom došao $ 35,533,540.03. Prema g. Rogić predstavnik Srbije i Crne Gore naknadno obaviješteni raspodjeli odbor da su devizni stanja došao na samo 56,68 milijuna dolara, a iznos na računima Narodne banke Jugoslavije u Banci je samo 3 milijuna dolara. G. Rogić izjavio da je između 2001 i 2004 pokušaji Distribucija Odbora za rješavanje tih razlika je došao na ništa, jer Jugoslavija ne bi složili. Prema tome je rezolucijom br: 18 prošao je 1. lipnja 2004 Distribucija odbor predmet uputilo Stalni zajednički odbor osnovan na temelju članka 4. ASI za njihove smjernice kako postupiti. On zaključuje:
“S obzirom na zahtjev jednoglasno prije Stalni zajednički odbor može donijeti nikakvo mišljenje, to mora biti otvoren za ozbiljnu sumnju je li bilo mišljenja koje je ikad će biti dane.”

By rezolucije broj: 22 od distribucijskog odbora donesenim na 6. svibnja 2005 dogovoreno je da “svaka država sljednica može podnijeti tužbu za AY Bank Limited Londonu (u stečaju)”. Dokazi duga uredno podnesen Združenog likvidatora kojemu ću se odnose kasnije.

Transakcije o Narodnoj banci Jugoslavije računa s Bankom
Relevantne transakcije spadaju u tri kategorije, naime (1) bodova / dugovanja u NBJ račune nakon formiranja SRJ i NBS-a, održanoj 27. travnja 1992 (2) dugovanja u NBJ računa koji proizlaze iz set-off izvršena 25. svibanj 1993 (“1993 Set-off”) i (3) daljnja zaduženja u NBJ računa koji proizlaze iz daljnje set-off izvršena 18. srpnja 1994 (u “1994 Set-off”). Ja će se baviti svakoj kategoriji pak.
Transakcije u prvoj kategoriji su opisane u iskaz svjedoka, g. Dušan Lalić, glavni direktor za pravne poslove u Odsjeku za NBS, napravljen na 15 ožujak 2006. On navodi da su sredstva na računima NBJ kao na početku postupka likvidacije Banke na 26. rujna 2003 zbrajanjem £ 9.491.018 predstavljaju depozite od strane ili u ime SRJ na dan ili nakon njegova nastanka, održanoj 27. travnja 1992 Ne SFRJ koja je po onda je prestala postojati. On odbacuje tezu da su tri od račune otvorene su nakon tog datuma, u ime Narodne banke Jugoslavije, koja je u to vrijeme bio naziv NBS. Osim toga, on tvrdi (paragraf 25) da s jednom iznimkom nematerijalnog
“Svaki od računa u odnosu na koje se traži smjerovi je bilo minusu na brojnim prigodama ili je nula ravnotežu u razdoblju između kada su 1992/1993 Sankcije su podignuta protiv SRJ (tj. 22. studenoga 1995), a kada je 1998 / 1999 sankcije nametnute su SRJ. Nadalje moje osoblje rekli su mi (opet na temelju informacija koje su dobili od likvidatora) da nakon datuma na koji je svaki račun bio minusu, imali nula ravnotežu …. vrlo značajne kredita i dugovanja su za svaki račun u razdoblju između 1996 i 1999. Sredstva doznačena na tim računima u tom razdoblju samo su zaslužan za dobrobit SRJ / NBS. Oni nisu mogli biti zaslužan za dobrobit SFRJ. SFRJ nije postojala do 1996, a kamoli 1999. ”

Neki takvi zahtjevi bili su u pismima Združenog likvidatora iz NBS ožujka 2005. Zajednički Likvidatori smatra popratnu dokumentaciju koju je NBS-a, ali je zaključio, kako je navedeno u stavku 9.11 na iskaz svjedoka, jednog od njih,
“NBS oslonili na depozit gaćice pokazuje prevrtanja postojećih depozita u ime NBJ između 1996 i 1999, ali ja ne mogu reći da je ova dokumentacija pokazuje nikakve” nove “položenim novcem u NBJ računa nakon 30. svibnja 1992, za razliku do prevrtanja postojećih depozita. ”

Obje 1993 prijeboja i 1994 prijeboj nastao na dokumentu od 22. prosinca 1989 pogubljen kao djelo prema NBJ i obratili Banci. Ovaj dokument (“Charge”) obuhvaća zahtjev NBJ za Banku
“Nastaviti i / ili grant bankarske objekti i / ili smještaj na [prazno]

kao što ste možda s vremena na vrijeme utvrditi i uzimajući u obzir vaše tome … možda držite kakav novac koji s vremena na vrijeme stoje na moj / naš kredit … zajedno sa svim interesnim … njemu kao osiguranje i za sam / smo ovime naplatiti kao stvarnog vlasnika putem šaržirnom takvim fondom s otplatu zaduženja ili bilo ustanovljeno ili eventualnu odgovornost koje su bile ili mogu nastati po [prazno]

na vas. ”

To je uvjet da bi se sigurnosni uređeno, tumačiti i stupiti na snagu u skladu s engleskim zakonima. NBJ je time poslali na isključivu nadležnost engleskih sudova.

Dokumenti koje proizvodi Združenog likvidatori su pismo od banke do “Narodna banka Jugoslavije ‘datiranog 5. travnja 1993 traži potvrdu da određeni fiksni depoziti NBJ s Bankom sastoji DEM 17.8m i US $ 16m moglo smatrati obećala Banka kao jamstvo za kredite određenim nazivom dužnika u ukupnom iznosu od US $ 28.7m. To pismo je supotpisuje kao što je potvrđeno u ime ‘Narodne banke Jugoslavije “. Dana 30. travnja 1993 Banka je na Odjeljenju sankcija Hitna Banke Engleske navodi da s obzirom na svoje odbijanje da pristane na vraćanje kredita od US $ 3 milijuna na jedan od navedenih dužnika u pismu od 5. travnja 2003 Banka je zahtijevao isplatu. On je otišao na to tražiti da se u slučaju dužnik nepouzdan to moglo teretiti račun od NBJ u naselju kredita. Na 7. svibnja 1993 službenik u jedinici hitne mjere ograničavanja dao dozvolu “na teret računa NBJ je u svojim knjigama u naselju kreditima i sl, kao i kada je potrebno”. Po pismu od 24. svibnja 1993 direktor Banke prijavljenog “Mr G.Djedovic / g. Dj.Nicovic” od “Narodne banke Jugoslavije” da su računi za potonje bio terećen s ukupnom iznosu od US $ 2,9 m. Očito je pitanje da li suglasnost navodno, u ime Narodne banke Jugoslavije od strane supotpis pismu 5. travnja 1993 dobio je s autoritetom NBJ. To je i čini se svi slažu da NBJ prestala postojati na taj datum i NBS, tada pod nazivom Narodna banka Jugoslavije, bila je različita pravna osoba.
Slične transakcija dogodio 1994. Oni su prethodila pismu od 6. listopada 1993 od Clifford Chance (tada savjetujući banku, ali sada djeluje u Srbiji i Crnoj Gori) za Banku, sugerirajući da je najbolji način da se zaštitite NBJ depozita s bankom protiv treće strane tvrdi se u događaj restrukturiranju dugova SFRJ bi se
“Pretvoriti zajmove u ono što nazivamo povjereničkim kredita od NBJ pomoću NBJ depozite za financiranje kredita, a time i uklanjanje oba kredita i pripadajući iznos depozita iz svoje bilance.”

Ovo pismo je poslao pod pokrićem pismu od 21. listopada 1993 od banke do NBS-a, a zatim pozvao na Narodnu banku Jugoslavije, navodeći da su dugovi zbog NBJ “provodi se od NBJ depozita s AY Bank u skladu s našim Sporazum od 05.04.03 “. Pismo je otišao na to objasniti:

“U slučaju AY banke iu skladu s treće strane Sporazuma iz 1989 i također Vaše pismo od 05.04.03, želimo izvijestiti Bank of England da smo u mogućnosti naplatiti od obveznika i da ćemo naplatiti svoje račune , tako da su svi depoziti i plasmani će proći u izvanbilančnoj položaju. NBJ bi nam dao pismeni nalog da se slaže da treba nastaviti pratiti odobrene kredite po Sporazumu o 05.04.03 kao fiducijarni kredita. Koristeći ovaj postupak sredstava NBJ bi biti potpuno siguran u vezi oduzimanja. ”

Pismo guvernera NBS-a, koji je navodno “guverner Narodne banke Jugoslavije”, do direktora u Banku od 20. svibnja 1994 sugerira da NBS pristao na taj prijedlog. Na 28. lipnja 1994 Banka je na guvernera NBS-a sugeriraju odmaka od £ 20m za koje Banka je imala više nego dovoljno sredstava iz NBJ. Dana 30. lipnja 1994.g. Banka je ponovno predlaganje položaje u raznim imenovanih osoba u iznosu od US $ 22.4m, £ 2.16m 9.75m DEM i da se off-set protiv depozita NBJ s Bankom SJEDINJAVANJE DEM 19.11m i US $ 19.94m. Računali su da će nakon toga off-set NBJ bi s oko US $ 4,5 milijuna funti, a 0.43m uvijek na raspolaganju. NBS pristao tih prijedloga od strane pismu od 6. srpnja 1994. Na 14. srpnja 1994 banka podnijela revidirane prijedloge koji NBS odobrila. Transakcije su tada izvršena. Oni su dovele do plasmana u iznosu od US $ 22.6m, £ 2.16m i DEM 9.8m koji su bili off-set protiv kredita na NBJ računa u Banci. Još jednom se čini da se pitanje da li je banka ovlaštena prijeboja su plasmani protiv NBJ depozita s obzirom da je samo imao autoritet NBS da to učini.
NBS je također pozvao na tim poslovima u prilog svojoj tvrdnji da je set-off zadovoljni pro tanto odgovornost Banke za NBJ na vrijeme, tako da je stanje na dan početka likvidacije morao predstavljaju novi novac pridonijelo NBS. Zajednički Likvidatori tvrde da su vidjeli da nema dokaza kako bi podržao ovu analizu, te su savjetovali da je set-off vrijede.
Tvrdnje stranaka
Nakon rješavanja distribucijskog odbora na koje sam iz stavka 9. iznad stranaka propisno podnio dokaze duga Zajedničkim likvidatora. Svojim rješenjem od 30. ožujka 2006 Etherton J usmjerena ispitanike služiti obavijest o zajedničkom likvidatora navodi (1) je li takav ispitanik tvrdio interes u bilanci 9.491.018 £ stoji na kredit od NBJ račune u banci na početku od likvidacije, (2) je li takav ispitanik osporio djelotvornost 1993 prijeboja i 1994 prijeboja i (3) u svakom slučaju u kojem se temelj na kojem su to učinili i što oni tvrde da su posljedice za način na koji su zajednički Likvidatori treba nositi s njihovim dokazima. U svjetlu oba dokaza duga i takvim obavijestima kao su služili da je moguće navesti relativni položaj stranaka.
Ja početi s SRJ sada Srbija i Crna Gora. NBS je podnio dokaz o dugu datirana 15. studenog 2005. To je tvrdio (1) zbroj £ 9,491,018.21 su sredstva smještena kod Banke od strane Narodne banke Jugoslavije na 1. lipanj 2004 prema priopćenju Banke šalju NBS-a u svibnju 2005 i / ili (2) 38% od svih raspoloživa sredstva na računima Narodne banke bivše Jugoslavije. U pokriva pismu od 23. studenoga 2005, a njihovi obavijesti od 30. ožujka 2006 objasnili su osnove za to. Zahtjev (1) je napredovala od strane NBS na nozi da cijela bilance £ 9,491,018.21 predstavlja novac je položen nakon NBJ prestala postojati što, kao posljedica, kao što tvrdi, ne podliježu u ASI uopće. Zahtjev (2) je napredovala na alternativnoj osnovi da zbroj £ 9,491,018.21 podliježe odredbama ASI, a sukladno Aneksu C članku 5. (2) SR Jugoslavije ima pravo na 38% od bilo koje dostupne devizne imovine. Oba NBS i SRJ izjavljujem da su neutralne na pitanje je li 1993 prijeboja i 1994 prijeboja vrijede.
Bosna i Hercegovina dostavila dokaze kroz svoje središnje banke od 25. travnja i 7. Prosinac 2005. U svakom slučaju, dokaz je u iznosu od US $ 5,507,698.70 i opisuje kao 15,50% od US $ 35,533,540.43. Potonji se iznos navodno se stanje na računima NBJ s Bankom, na 31. ožujka 2001. Postotak koji je propisan u Dodatku C člankom 5 (2) u ASI. Navodni stanje na računu, na 31. ožujak 1991 je iznos dao NBS na distribucijsku odbora na koje g. Rogić iz u svojoj izjavi svjedoka, vidi točku 9. ove presude. Iako umješati na zahtjev Bosne i Hercegovine ne sudjelujemo u tom postupku, a kako nisu primila bilo kakve sukladno nalogu Etherton J napravio, 28. Ožujak 2006. Ipak čini se s prijedlogom da se dug od banke iznosi US $ 35.5m da je Bosna i Hercegovina nastoji osporiti valjanost svih kretanja na računima NBJ, uključujući 1.993 prijeboj i prijeboj 1994.
Republika Makedonija podnijela je dokaz Zajedničkim likvidatora na 18. svibanj 2005 u iznosu od US $ 2.625.000 bude 7.50% od US $ 35.000.000. U pismu od savjetnika guvernera Narodne banke Republike Makedonije samo je izjavio da
“Prema informacijama koje imamo o tim sredstvima, iznos koji će biti predmet podjele među državama sljednicama bivše SFRJ iznosi US $ 35 milijuna eura.”

PRIPREMIO I OBRADIO IGOR DRENJANČEVIĆ

DOKUMENTACIJA DOSTUPNA NA INTERNETU I DOKUMENTACIJA PREDOČENA OD PAŠK KAČINARIJA.

HOP PORTAL