MOL-ovo UPRAVLJANJE INA-om, MOL JE OŠTETIO INA-u i RH za 6,2 MILIJARDE US$

0
1391

Dok se Predrag Matić, bivši ministar branitelja posrpdno smije hrvatskim braniteljima koji su prosvjedovali u Savskoj, nakon obavljanja njegove ministarske službe ostalo je niz neriješenih pitanja, ali i pitanja bez odgovora.  Evo jedno od pitanja koje  mu je postavljeno u svezi nezakonite prodaje braniteljskih udjela u INI, ali i u vezi nezakonitih otkaza,  na postavljena pitanja nikada nije stigao odgovor  

INA - MOLZa „ DOBRU PRODAJU INA-e 2003. godine „ treba pitati svoje suradnike S. Linića i Lj. Jurčića, koji su dali osobni doprinos u SRAMNOM IZBORU STRATEŠKOG PARTNERA I UGOVARANJA PRODAJE DIONICA INA-e MOL-u ( skraćeni rok slobodnog raspolaganja dionicama INA-e sa 10 na 5 godina ), PREŠUĆIVANJU NALAZIŠTA NAFTE I PLINA U SIRIJI, PROCIJENJENE VRIJEDNOSTI 23 MILIJARDE US$ ( Ante Samodol – MOL je prije natječaja imao povlaštene informacije, a s tim je upoznat i glavni državni odvjetnik M. Bajić ), ZAKON O PRIVATIZACIJI INA-e DONIJET U VRIJEME KADA SU SKLAPANI UGOVORI U SIRIJI, OKO PODJELE DOBITI I TROŠKOVA NA TRI BUŠOTINE ( 50%  INA 2002. godine ), IZRADA 12 ELABORATA O VRIJEDNOSTI INA-e – NAJGORA NACIONALNA VELEIZDAJA U ENERGETSKOM SEKTORU !!!!

Vlada RH Milanovićeva Vlada RH imenovala je profesora Sinišu Petrovića, za Predsjednika N.O. INA-e, kao vrhunskog stručnjaka za međunarodno trgovačko pravo, koji će svojim znanjem i autoritetom riješiti spor Vlada RH – MOL, oko upravljanja i upravljačkih prava u INA-i. UN Arbitražni sud za međunarodno trgovačko pravo, u Ženevi, donio je Odluku da se JAVNO OBJAVE SVE ODLUKE U ODNOSU INA-MOL, TE SE ZADUŽUJE MOL DA INA-om UPRAVLJA U SKLADU NAJBOLJIH POSLOVNIH INTERESA ZA KOMPANIJU.

Republika Hrvatska, odnosno Vlada RH MOŽE STATI NA KRAJ SVEMOĆI MOL-a, TE OD ARBITRAŽNOG SUDA MOŽE TRAŽITI ZABRANU MOL-ovih POTEZA, KOJI SU SUPROTNI INTERESIMA INA-e.

Nakon skoro četiri godine „ NADZIRANJA „ poslovanja nacionalne kompanije INA, prof. Petrović je  napisao MINI-ESEJ O KRIMINALU U INA-i ? Na saborsko pitanje, nezavisnog zastupnika Mladena Novaka, o sudbini Rafinerije nafte SISAK, odgovor Z. Milanovića: NEĆU DOPUSTITI DA INA POSTANE MOL-ov ŠOPING – CENTAR.

Vlada RHBivša Vlada RH, na čelu sa Zoranom Milanovićem bila je upoznata  pisanim putem, u više navrata iz INA-e, da je RAFINERIJA NAFTE SISAK PRETOVARNO SKLADIŠTE MOL-a, ZA PRIJEM NAFTNIH DERIVATA IZ BUDIMPEŠTE ZA TRŽIŠTA RH I BiH od 2010. godine (Vlada RH, DORH, Predsjednik RH ).

Hrvatski članovi Uprave INA-e, imenovani Odlukom Vlade RH ( J. Kosor 2011. godine ), MAYER ( dok je bio član Uprave Tifona istovremeno je bio i direktor Sektora kartičnog poslovanja INA-e ), KREŠIĆ ( direktor Rafinerije Urinj 2008. godine, stajanje rafinerije tri mjeseca zbog zamjene reaktora i katastrofalnog poslovanja INA-e ) i DALIĆ ( geolog iz Naftaplina, suprug ministrice Dalić ), imaju bruto mjesečna primanja u iznosu 10.000 eur, a izjavljuju da su NEMOĆNI JER SE SVE DIKTIRA IZ BUDIMPEŠTE.

Na tu izjavu slijedi odgovor MOL-a: ODLUKE INE DONESENE SU  U 99,54% SLUČAJEVA JEDNOGLASNO !

Kako to da ih SDP-ova Vlada RH i N.O. INA-e,  nije smijenila, već im je produžen mandat za godinu dana?

Po važećem Zakonu o trgovačkom društvu – ZTD, N.O. nadzire rad Uprave, a Uprava je odgovorna za poslovanje INA-e. Formiranjem Odbora Izvršnih direktora ( strani djelatnici koji nemaju uredne radne dozvole ) Uprava je mimo zakona prenijela upravljanje INA-om na Izvršne direktore.

ANALIZA AMERIČKE KONZULTANTSKE TVRTKE: MOL-ovo UPRAVLJANJE INA-om, MOL JE OŠTETIO INA-u i RH za 6,2 MILIJARDE US$. MOL se obvezao, da će INA biti samostana vertikalno integrirana kompanija, obvezno ulaganje u istraživanje nafte i plina, proizvodnju, preradu i maloprodaju, modernizacija rafinerija te maloprodajnu mrežu raširit na tržište jugoistočne Europe, prostore bivše države, osim Slovenije, trebaju biti ekskluzivno tržište INA-e.  Kako je BiH uveo carinsku naknadu za uvoz derivata iz Mađarske, derivati su iz Budimpešte transportirani u Rafineriju nafte Sisak, a onda bez carine otpremani u BiH.

Ukupno poslovanje INA-e, danas je 17% na nižoj razini od ulaska MOL-a. Na temelju lošeg poslovanja INA-e, u RH izgubljeno je 1,5% DBP. To nije rezultat svjetske krize, kako tvrde u MOL-u jer je:

Proizvodnja u INA-i u 3 godine pala za 2%, a u MOL-u rasla 10%,

INA rezerve smanjene za 10%, a u MOL-u skočile za 8%,

Kapitalne investicije u istraživanje i razvoj smanjene za 23%, a u MOL-u rasle za 33%.

ivan-vrdoljakIstovremeno, Ministar gospodarstva, Vrdoljak, nudio je MOL-u, za otkup njihovog udjela u INA-i,  2,6 milijarde eur, ne pitajući za gore navedeni iznos štete.

To je odraz rada u Vladi RH, ministri rade po svome, a Premijer daje bombastične i optimistične izjave, kako Vlada RH radi pravedno i pošteno, u interesu građana RH.

Iz INA-e je upućen pisani zahtjev s pitanjem:TKO JE VLASNIK SKRBNIČKOG RAČUNA, U ZAGREBAČKOJ BANCI, ZA 49,0821% UDJELA U VLASNIŠTVU DIONICA INA-e.

U Izvješću o obavljenom nadzoru vođenje poslova Društva za 2013. godinu, INA N.O. nema OIB-a i naziv računa, kao u Izvješću za 2012. godinu. Ako su Mađari vlasnici, što rade njihove dionice u hrvatskoj banci, kada je u RH, 2002. godine osnovana njihova OTP Banka Hrvatska ( U  OTP banci, Poslovnica Av. Dubrovnik, skrivali se ilegalni strani direktori, za vrijeme inspekcije u INA-i, na prijavu da strani djelatnici rade bez radnih dozvola – INA platila milijun kn kaznu ). Pisani zahtjev upućen je 12. lipnja 2014. godine, na slijedeće adrese: Ministar Vrdoljak, tajništvo DORH-a, policija MUP RH, Predsjednik Vlade RH, Predsjednik Sabora RH, Ured predsjednika RH. Postoji osnovana sumnja, da su vlasnici skrbničkog računa, koji se u javnosti vodi kao MOL-ov, hrvatski građani GREGURIĆ, LUKOVIĆ, TODORIĆ, VLAHOVIĆ. U javnosti su dali izjave DA NISU VLASNICI SKRBNIČKOG RAČUNA, DA SU TO GLUPOSTI, ALI NISU IZJAVILI, DA SE ISPITA TKO JE, KAKO BI SE OTKLONILE SVE SUMNJE. ŠUTNJA JE NAJGORA!

Potpisom 51 zemlje, NEMA TAJNIH RAČUNA, čime se i Hrvatska pridružila svjetskoj akciji sprečavanja „ pranje prljavog novca „.Jedina institucija, koja ima pravo tražiti, ime osobe koja se krije pod skrbnički račun je HANFA ( Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga ). Zakon o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, izričito je propisano, da je URED ….. ovlašten zatražiti od banaka podatke o transakcijama i strankama.

Od 2010. godine iz INA-e je otpušteno preko 4.500 djelatnika. Među otpuštenima, nalaze se i Hrvatski branitelji, te svoja radna prava traže putem suda. Žalosno je, da Vlada RH stalno ističe potrebu za otvaranje novih radnih mjesta, a ne brine dovoljno o zadržavanju postojećih.

Tragično je, da je direktor u INA-i, DAVOR PERUŠKO, OSTVARI BONUS NAGRADU U IZNOSU 230.000 kn, ZA OTPUŠTENA DVA DJELATNIKA.

Na moju pisanu molbu, upućenu Ministru Hrvatskih branitelja, Predragu Matiću, da se maksimalno založi za zaštitu radnih mjesta radno sposobnog stanovništva, a posebno za HRVATSKE BRANITELJE. Vlada RH mora svima, a posebno njima, osigurati prvenstveno pravo na rad, bez da su isti prisiljeni tražiti pomoć i milostinju, dobio sam sramni odgovor, njegove pročelnice za skrb hrvatskih branitelja, Mirela Buterin, da se ministarstvo ne može uplitati u poslovnu i kadrovsku politiku INA-e, te da se obratim Ministarstvu gospodarstva.