GLAVNI OSUMNJIČENI U SLUČAJU RBA ZADRUGA SASTAJAO SE SA PERKOVIĆEM U NJEGOVOJ KUĆI U GRAZU

0
1294

Srpski obavještajac koji je radio za hrvatske tajne službe Mažibrada između ostalog otkriva na haškom sudu kako je Josip Perković pranjem novca i kriminalom stekao kuću u Grazu te je u tajne službe ubacio prvo brata Stipu koji je od velikog boljševika postao vatreni HDZ-ovac, a potom i sina, Sašu koji je bio gorljivi pristaša Slobodana Miloševića. Gotovo pola rata je Hrvatska Država na čelu obavještajnih službi imala jugoslavenski kadar što je u mnogočemu usporilo izgradnju kvalitetne hrvatske obavještajne mreže, a posljedice se vide i danas, primjerice preko kontrole naših medija koja se nalazi u rukama sinova i kćeri oficira JNA, obavještajnih službi i ostalih jugoslavenskih vojnih kadrova. 

U njegovu kuću u Grazu često je dolazio August Walter prvi osumnjičenik u slučaju RBA zadruga. Preko 25 000 ljudi nasamareno je u Hrvatskoj kreditima nelegalnim i reketarskim ugovorima iz slučaja RBA zadruga. Iz svjedočenja oštečenika često čujemo da se radi o pranju novca.

Nenad Koljaja ispred oštećenih često spominje u medijima umješanost predsjednika Josipovića u slučaj, te famoznog i svemogućeg marketinškog bossa Macana. Ako znamo da je u uredu Josipovića bio sin Josipa Perkovića i ovu činjenicu o posjećivanju Augusta u kući Josipa Perkovića u Grazu samog Perkovića, priča dobiva novi udbaški zaplet.

Ako se tome doda činjenica da je ukradeni novac iz Jugoslavije baš bio stacioniran u Austriji, sama igra oko RBA dobiva na težini, jer obrazac krađe Jugoslavije i Hrvatske vrlo je sličan pljački RBA kreditima. Danas panično komunistička vrhuška Hrvatske  gura u medije kurikulum, kao pitanje biti ili ne biti, baš da prikrije veliku pljačku preko famoznih zadruga i same INA-e i makne iz medija ovu krucijalnu istragu RBA zadruga, poslije koje konačno pada komunistički režim u Hrvatskoj.

Dajemo na uvid optužnicu protiv Augusta Waltera;

U pregledu činjeničnog stanja dana 13.02.2013 FMA je Državnom odvjetništvu predočila sumnju protiv Augusta Waltera i drugih radi kaznenog djela Zlouporabe povjerenja prema § 153 st. 1 i 2 drugi slučaj Kaznenog zakonika. U skladu s tim postoji sumnja da je August Walter kao direktor RBA St. Stefan-Jagerberg-Wolfsberg u vremenskom razdoblju od 2007. do 2009. u neodređene dane s namjerom zlouporabio pravnim poslom mu dane ovlasti, naime Ugovorom o radu s RBA St. Stefan-Jagerberg-Wolfsberg, a koje se odnose na raspolaganje tuđom imovinom ili stavljanje u obvezu iste, naime Raiffeisenbanke, te time prouzročio štetu istoj RBA u visini koja znatno prekoračuje iznos od 50.000,00 EUR, na način da se pri odobravanjima kredita po mišljenju FMA, a koje je opisano na str. 2 do 3 prikaza činjeničnog stanja, neprimjereno ponašao, i to:

  • nije poštivao pravila hijerarhije pri zaključenju kredita i pri isplati kreditnog iznosa,

  • nije poštivao pravilo „u četiri oka“ pri cjelokupnom procesu odobravanja i nadzora

  • protupravno vršio izbor metoda ratinga pri davanju kredita,

  • upotrebljavao neverificirane prihode (anticipirani nositelji projekta) u svrhu postizanja pozitivnog ratinga,

  • nerealistično pretpostavljao pri financijarnju supstancije,

  • propustio prikladno uključiti tržišni slijed pri odobrenju kredita i tekućem nadzoru rizika,

  • dalje prodavao nekretnine tvrtke DRWA nekretnine d.o.o., a koje je financirala RBA, na pojedine uzimatelje kredita za djelomično previsoke, netržišne cijene uz blizak odnos okrivljenika Augusta Waltera kao direktora RBA St.Stefan … s članovima društva Marthom Walter (supruga) i Željkom Drdićem (posrednik pri RBA) tvrkte DRWA nekretnine d.o.o. kao prodavateljem,

  • nedostaju kupoprodajni ugovori između DRWA … i uzimatelja kredita u trenutku davanja kredita,

  • nedostaje poslovna dokumentacija o uzimateljima kredita u trenutku davanja ugovora

  • nije poštivao svrhu kredita i uvjete isplate u većini slučajeva, a koje su bile navedene u ugovoru,

  • vršio isplatu u gotovini u većini slučajeva, iako su i kupac i prodavač imali svoje kreditne račune u RBA, pri čemu su još istog dana na te isplate uslijedile uplate u gotovoini na privatne račune i štedne knjižice članova društva tvrtke DRWA nekretnine koja je prodavatelj, naime na Marthu Walter, suprugu Augusta Waltera i Željka Drdića koji je radio i kao posrednik za kredite kod RBA,

  • propustio prikladno nadzirati rizike,

  • isplaćivao kredite kao direktor RBA tvrtki DRWA nekretnine za kupnju nekretnina u Hrvatskoj i kredite drugim društvima, naime Jul Tim d.o.o., Duga Studio d.o.o. , Monte Gradnja d.o.o. I LBM Gradnja d.o.o., a koje su kupovale nekretnine od DRWA nekretnine.

 

 

HOP PORTAL