BRITANIJA PREUZIMA ZAPOVJEDNIŠTVO NATO SNAGA PREMA RUSIJI U LITVI, NJEMAČKOJ I ESTONIJI

0
1352

VARŠAVA – Poljski čelnici su čekali godinama na NATO summit koji će prepoznati ono što je po njima očita stvarnost: da je jedini djelotvoran odgovor ratobornoj Rusiji smjestiti više saveznih trupa i naoružanje duž istočne fronte.

No, ovog tjedna kada se konačno očekivalo da će se to i ostvariti tijekom dvodnevnog okupljanja NATO-a, pitanje je hoće li zbog britanskog neočekivanog izlaska iz Europske unije koje je isisalo sav politički kisik – netko to uopće i primijetiti?

“Vojno će se ovaj summit održati će se zbog jačanja snaga duž istočne fronte” – rekao je Michal Baranowski, direktor Varšavskog ureda German Marshall Fund i dodao: “politički, to je Brexit summit “.

Summit koji će se održati u petak i subotu privući će sve velike vođe transatlantskog saveza, uključujući i američkog predsjednika Obamu, britanskog premijera Davida Camerona i njemačke kancelarke Angele Merkel – bit će najveći NATO summit u povijesti, s 28 izaslanstava zemalja Europske unije, 26 iz drugih naroda te predstavnika Ujedinjenih naroda i Svjetske banke.

Puno odluka za koje se očekuje da će biti usvojene, već su dogovorene u ranijim sastancima ministara obrane i vanjskih poslova – “To je unaprijed dogovoreno,” kako je izjavio gospodin Baranowski  – tako da je pažnja vjerojatno usmjerena na to kako će članovi saveza, uključujući i Veliku Britaniju, pojačati dojam jedinstva zapada, unatoč sjeni “Brexit-a” i njegovom slabljenju Europske unije.

“NATO je posljednja važeća europska institucija koja ujedno predstavlja i glavnu vezu između Europe i Sjeverne Amerike” – rekao je Jakub Grygiel, profesor međunarodnih studija na Johns Hopkins University i viši suradnik rezidencijie Centra za analizu europske politike. “Dakle, izgledno je kako će NATO postati još važniji kao EU slabi, jer će i dalje služiti kao mehanizam koordinacije i suradnje. ”

Prema sporazumu za koji se očekuje da će biti ratificiran na summitu, četiri satnije od kojih će se svaka sastojati od 800 do 1.200 vojnika, biti će stacionirane u zemljama koje graniče s Rusijom na način što se naziva “uporna rotacija” a koji u biti čini prisustvo NATO-u stalnim; svaka multinacionalna satnija će biti na položaju šest mjeseci, te neće odstupiti prije nego stigne njezina zamjena.

Britanija se složila preuzeti zapovjedništvo nad bataljunom koji će biti smješten u Estoniji i Njemačkoj te jednim u Litvi. Očekuje se da će trupe Sjedinjenih Američkih Država činiti glavninu snaga te biti stacionirane u Poljskoj pod zapovjedništvom SAD-a.

Dok se NATO mjesecima trudio pronaći zemlju koja će preuzeti zapovjedništvo nad četvrtim bataljunom, koji će se nalaziti u Latviji, sa svih strana predstojećeg summita se očekuje da će upravo Kanada postati ta država.

“Od 1999. godine, kada je Poljska ušla u NATO, ovaj summit je najvažniji za nas” – rekao je Tomasz Szatkowski, poljski zamjenik ministra obrane: “on osigurava stvarnu prisutnost zapadnih saveznika u Poljskoj.”

Osim toga, u skladu s unaprijed dogovorenim planom summita, jedna čitava brigada koja se sastoji od još četiri bataljuna će djelovati na bazi roaminga kroz cijelu liniju fronte od od Baltika do Bugarske – iako su pojedinosti, uključujući i lokaciju tog bataljuna za sada izostavljeni.

Naravno, još jedna tema sigurno će se raspravljati u američkoj predsjedničkoj izbornoj kampanji, u kojoj je vjerojatan republikanski kandidat, Donald J. Trump, a koji je izrazio sumnju u stalnu potrebu za NATO-om, je i pitanje jesu li SAD pravilno kompenzirane za vojne snage stacionirane diljem svijeta.

“Ne mogu zamisliti da će itko to reći javno, ali ne mogu zamisliti ni da to neće biti dio privatnih razgovora”, rekao je gospodin Baranowski. “Svijet u kojemu postoji i Brexit i Trump? Drž´mo se dobro!”

U prethodnom NATO summitu u Walesu 2014. godine, nedugo nakon što je Rusija zauzela Krim, savez je najavio stvaranje novih, brzo reagirajućih snaga koja bi se mogle brzo kretati u ugrožena područja, a primjenom prethodno postavljenih zaliha oružja i opreme, i tako otežati napredovanje sila okupatora do trenutka pristizanja punih snaga NATO-a.

Nastavak ruskog ratobornog ponašanja opravdava liniju fronte u kojima su isturene Poljska i baltičke zemlje te požuruje na odlučniji stav.

Ono što sada dobivaju Poljska i baltičke zemlje podiže strategiju NATO-a i zove se “unaprijed poboljšana nazočnost”

“To je nešto kao ležeći policajac“, rekao je Baranowski. “Ali ono što to uistinu čini je podizanje cijene Rusima.”
Rusi će i dalje imati masivnu prednost trupama – pet ili šest puta više – i naoružanja. Ali svaki upad u baltičke zemlje ili Poljsku bi doveo rusku vojsku u neposredan kontakt s multinacionalnim snagama NATO-a.

Poljski dužnosnici su izjavili da bi radije imali veće snage NATO-a, ali su zadovoljni i s ovima za sada. “Ovo je dobar kompromis između onoga što je poželjno i što je moguće” – rekao je gospodin Szatkowski.

Budući da neke zemlje članice NATO-a preferiraju diplomatskiji pristup prema Rusiji a nekoliko zemalja još uvijek dvoume financirati savez na dogovorenoj razini, osiguravanje linije fronte je bilo najviše što se moglo ostvariti.

“Ono što Poljska treba i što je realno očekivati su različite stvari” – kaže Roman Kuzniar, profesor na Institutu za međunarodne odnose na Sveučilištu u Varšavi i bivši savjetnik predsjednika za vanjske poslove u okviru prethodne poljske vlade. “Brojke su prilično simbolične, ali je očito kako je jako važno da će trupe NATO-a biti ovdje.”

Kako pojačati snage duž linije koju nazivamo južni bok, kao odgovor na prijetnju terorizma s Bliskog istoka i masivnog vala migranata iz te regije, također će se raspravljati na summitu, kao i o zabrinutosti oko ruskog razvijanja niskog prinosa (low-yield), taktičkog nuklearnog oružja.

Iako je sastanak NATO-a razlog okupljanja u Varšavi, i drugi sastanci će se održati na rubu summita u toku ta dva dana. Okupiti će s visoki dužnosnici Europske unije i NATO-a, kao i sindikalne vođe i američki dužnosnici.

“Uobičajeno EU – SAD summiti imaju niži značaj, ali ovaj summitu sada zbog Brexit-a ima puno veću težinu” – rekao je Baranowski.

Veće je pitanje kako će Poljska i druge front-line države odgovoriti na ovu novu stratešku stvarnost u kojoj su NATO vojnici stacioniranih na njihovom teritoriju, iako ne u onom broju kojemu su se nadali” – rekao je gospodin Kuzniar.

“Hoće li i same te zemlje stvoriti vlastitu teritorijalnu obranu učinkovitijom i razviti vlastite mogućnosti?” – upitao je. “Hoće li izabrati agresivnije oružje kao upozorenje Rusima? Ili će u nekom obliku čak ugostiti Rusiju? ”

IZVOR: NY TIMES

HOP PORTAL