PETIR: EU IMA MANJE KOREKTAN ODNOS PREMA MAKEDONIJI NEGO PREMA SRBIJI

0
1485

Na današnjem sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Republika Makedonija u Strasbourgu na kojem je održana razmjena stajališta o političkoj situaciji u Makedoniji s veleposlanikom Republike Makedonije u EU Andrejom Lepavcovim, voditeljem odsjeka za Republiku Makedoniju u Europskoj komisiji Davidom Cullenom i izvjestiteljem za Republiku Makedoniju Ivom Vajglom, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica neformalne skupine u Europskom parlamentu „Prijatelji Makedonije“ Marijana Petir izrazila je svoju zabrinutost zbog stanja u Makedoniji.

Kako je istaknula zastupnica Petir, dijalog oko najvažnijih pitanja nažalost nije ostvaren pa tako niti dogovor oko onog ključnog  za funkcioniranje demokracije, a to je datum održavanja izbora. „Prosvjedi na ulici, uništavanje državne i javne imovine, odbijanje čelnika oporbe da se sastane s povjerenikom Hahnom, ukidanje financijske potpore EU od 27 milijuna EUR-a iz IPA fonda ne pomaže Makedoniji niti makedonskom narodu“, rekla je Petir.

Podsjetila je da je Makedonija odavno ispunila uvjete za otvaranje pregovora, te se čini da EU po prvi puta ima dvostruke kriterije pa je tako Srbiji otvorila pregovore premda Srbija nije ispunila vrlo ozbiljne uvjete, dok Makedoniju i dalje drži u čekaonici. „Stava sam da Makedoniji treba otvoriti pregovore jer će to stabilizirati stanje u zemlji, ali i ohrabriti sve odgovorne i  makedonski narod da provedu ključne reforme“, istaknula je Petir te dodala: „Više puta sam rekla da bilateralno pitanje oko imena treba rješavati s Grčkom tijekom pregovora“.

Zastupnica Petir je naglasila da bi EU trebala biti Makedoniji partner jer je Makedonija pokazala da je pouzdan partner EU u vrlo teškim trenutcima, a posljednji je bio onaj s migrantskom krizom.

Prošlog je tjedna na sastanku Kluba zastupnika Europske pučke stranke gostovao predsjednik grčke stranke “Nova demokracija” Kyriakos Mitsotakis, koji će biti kandidat te stranke za grčkog premijera, a široj je javnosti poznat kao veliki borac protiv populizma koji sve više uzima maha. Petir ga je upitala hoće li se ako postane premijer zauzeti da Grčka prestane blokirati Makedoniju i podrži otvaranje pregovora EU s Makedonijom, a problem oko imena rješavati tijekom pregovora, na što je Mitsotakis odgovorio da je otvoren za dijalog po tom pitanju te da je u interesu obje države da nađu odgovarajuće rješenje. Takav pristup bio bi svakako pomak u odnosima Makedonije I Grčke.

MARIJANA PETIR , IZVOR STRANICA M. PETIR EU

HOP PORTAL