KOLEKTIVNA TUŽBA RADI ZAŠTITE PRAVA OŠTEĆENIKA OD NELEGALNIH KREDITNIH UREDA I AUSTRIJSKIH ZADRUGA SPREMNA JE ZA PREDAJU NA SUD

0
1744

Ugovori i obaveze iz njih u svezi RBA zadruga

Promjene izvršene u člancima 295. i 296. ZOO temelje se na stajalištu da je zaštitu koja se u ugovaranju putem općih uvjeta ugovora pruža potrošačima, potrebno pružiti i ostalim sudionicima obveznopravnih ugovora, a ne samo onima koji se smatraju potrošačima u smislu članka 5. točke 15. Zakona o zaštiti potrošača.

Opći uvjeti ugovora dopunjuju posebne pogodbe utvrđene među ugovarateljima u istom ugovoru, i u pravilu ih kao i one obvezuju. U slučaju neslaganja odredbi općih uvjeta i posebnih pogodbi, vrijede posebne pogodbe. Opći uvjeti ugovora moraju se objaviti na uobičajeni način, a bitno je naglasiti da ugovornu stranu obvezuju ako su joj bili poznati ili morali biti poznati u vrijeme sklapanja ugovora.

Što se tiče pojma formularni (tipski) ugovor, njime se označava skup ugovornih klauzula određen unaprijed kao model za sklapanje budućih ugovora. Dakle, takav ugovor je samo obrazac s tipičnim klauzulama za pojedinu vrstu poslovne transakcije koji olakšava sklapanje samog ugovora, no određene bitne sastojke ugovora ne uređuje, već ih prepušta pregovorima ugovornih strana.

NEKIMA OVRHE NEKIMA OTPISIVANJE DUGOVA

Istražujući ovih dana jednu priču došla sam do spoznaje da je naše društvo duboko podijeljeno. Ne, kako bi mnogi pomislili na lijeve i desne,vec na one enormno bogate kojima novac daje ogromnu snagu i moć i na one druge – opljačkane i osiromašene, i bez prava. Istraživala sam priču u kojoj je jednoj Hrvatskoj tvrtki u predstecajnoj nagodbi utvrdjeno 3,5 milijardi obveza (dugova). Oprošteno joj je 60%, a ostatak reprogramiran na devet godina uz kamatu od 4%.
To nije sve. Dužnik je imao obvezu provesti povećanje temeljnog kapitala u iznosu od 150.000.000 kn u roku od 18 mjeseci u protivnom, PAZITE, ne poništava se predstećajna nagodba NEGO SE SVI DUGOVI OTPISUJU.

Nada Landeka