London: Napad se dogodio samo nekoliko sati nakon što su dužnosnici najavili početak operacije Hercules

0
1341
 Policija istražuje scenu napada nožem na Russell Squareu u Londonu, u blizini Britanskog muzeja.  Jedna osoba je poginula, a pet ih je ranjeno u srijedu navečer u napadu nožem u Londonu, rekao je predstavnik policije.
Policija je rekla da su građani zvali oko 10:30 sati u svezi čovjeka sa nožem koji je napao ljude u Russell Square, u parku, u središtu Londona. Žena stara 60 godina je umrla na mjestu događaja, rekala je policija. Pet drugih, dvije žene i tri muškarca su ranjeni .Detalji o njihovim  ozljedama nisu bile odmah dostupne, iako je policija izjavila u četvrtak ujutro da su tri osobe  otpuštene iz bolnice.
Russell Square Kartografski
Smart_Russell_Square-London.thumb
19-godišnji muškarac uhićen  je ubrzo nakon što su službenici policije stigli na mjesto događaja. Policajci drže pod sumnjom osumnjičenog 19 godišnjak za ubojstvo u policijskoj stanici u južnom Londonu nakon što je pušten iz bolnice. Policija je koristila zaglušiti pištolj da privede osumnjičenog.
Policija navodi  u priopćenju da je “terorizam jedna od mogućnosti napada, te se ispituje  u ovoj fazi.” Policijski dužnosnik, pomoćnik povjerenika Mark Rowley, kasnije je rekao: “Rani pokazatelji ukazuju na to da mentalno zdravlje je značajan faktor u ovom slučaju”. Gradonačelnik Sadiq Khan navodi  u priopćenju u četvrtak da je “sigurnost svih Londonaca” njegov glavni prioritet.On je također izrazio sućut zbog žrtve i rekao kako  se istraga nastavlja.
 “Pozivam sve u  Londonu da ostanu mirni i oprezni”, rekao je Khan. “Molim vas prijavite sve sumnjivo policiji. Svi  mi imamo ključnu ulogu kao oči i uši za naše policajce i sigurnosne službe i pomažemo kako bi se osiguralo Londonu da je zaštićen.”
“Russell Square je u dijelu Bloomsbury Londona, najpoznatiji kao dom Britanskog muzeja i mnogim sveučilištima uključujući University College London. Iako  mnogi studenti žive i studiraju u Bloomsbury, to je popularno mjesto za turiste, područje oko trga nije osobito poznato po svome noćnom životu.
 Napad se dogodio samo nekoliko sati nakon što su dužnosnici najavili početak operacije Hercules, inicijative koja je uključivala dodavanje 600 naoružanih policajaca kako bi se bolje zaštitio grad od napada.
“Razina prijetnji ovdje u Londonu nije se promijenila,  posebno u svjetlu nedavnih smrtonosnih napada u Europi, važno je da smo spremni”, rekao je Khan u priopćenju objavljenom u srijedu , “Mi ćemo sada viđati više naoružanih policajaca na našim ulicama, ali nema razloga za uzbunu”, dodao je on.
Većina Londonskih policajaca ne nose vatreno oružje u zemlji u kojoj zakoni o kontroli naoružanja su daleko stroži od onih u SAD-u.
HOP portal