Orkestar ‘Mimika’ uspješno nastupa po Londonskim klubovima

0
1393

Divinities of the Earth and the Waters

Mimika trenutno izvodi i snima glazbeno scenski projekt “Divinities of the Earth and the Waters” koji se bavi metaforičkim ljudskim stanjem, ljubavi, gubitku, mitovima i borbi u prostoru predindustrijskog Balkana. U dubljem smislu, kroz priču o pojedincu koja započinje na folklornom festivalu sličnom Pokladama do njegove vlastite pogrebne ceremonije s utjecajima praslavenskih vjerovanja povlačimo paralelu sa suvremenim svijetom, trenutnom fragmentacijom društva i individualnim osjećajima gdje je kraj tog festivala paralela sa smrti pojedinca i promjenom odnosno raspadom jedne društvene ideologije. Te tri ideje (naivni festival, pogreb, socijalna struktura) se konstantno isprepliću.

U estetskom smislu to je nekakva fuzija suvremenog jazza, folklorne glazbe i ikonografije / simbolike pravjerovanja.

Skladba Forgiveness Day / Dan Oprosta su pisani na Kajkavsko – Stokavskom prijelaznom dijalektu ali cijela album koristi razne dijalekte nasih podrucja, ukljucujuci i arhaicne stokavske, kajkavske i cakavske dijalekte.

Ukratko o orkestru Mimika
 
Mimika je Londonski orkestar alternativnog suvremenog jazza, kojeg sačinjavaju glazbenici iz cijeloga Svijeta, a vodi ga skladatelj i saksofonist Mak Murtić.

Mimika izvodi Murtićevu originalnu glazbu, organiziranu u obliku konceptualnih glazbenih Suita, u kojima se tradicionalni i suvremeni jazz, progresinvi rock, Londonski hip hop, svjetski folklor, suvremena klasika i elektronika isprepliću s drugim umjetničkim formama, tvoreći jedinstvenu fuziju stilova.
Trenutno je u fazi snimanja glazbeni projekt Divinities of the Earth and the Waters, a koji se bavi kulturom, folklorom i mitologijom (juzno) slavenskih, madarskih i grckih naroda, kroz prizmu jazza i suvremenih glazbenih tendencija.
Diskografija
 
Mimika – From Scratch to Structure (World Local Records, London, UK, 2012.)
Clapham Community Choir – Encounters (World Local Records, London, UK, 2014.)
Mimika – A Place Glowing a Brilliant Red – satira o kolonijalnoj civilizaciji na Marsu pod ekonomskim pritiscima (World Local Records, London, UK, 2015.)
Mak Murtić & Jazz Orkestar Hrvatske Radio Televizije feat. Maja Rivić – Antarctica and Other Destinations (World Local Records, London, UK, 2015.- snimljeno u studiju Bajsicć u Zagrebu 2014.)
Septet Ad Libitum – Liburnia (51. Glazbena Tribina Opatija, 2015.)
Purcell School – Dodole (Pianorama Festival, 2015)
White Flower – Mavky (New compositions, 2016)
Nadolazeci
Mimika – Divinities of the Earth and the Waters
Značajni nastupi

Mimika je nastupala na značajnim lokacijama Londonske scene, kao što su The Vortex, Courtyard Theatre, The Forge, Rich Mix, Hootananny’s, The Bussey Building te festivalima London Jazz Festival (2012./14./15.), (Dobitnik nagrade novih nada) Love Supreme, Latitude, The London Olympic & Paralympic Festivals, International Arts Youth Festival Kingston i mnogim drugim.

Ansambl je suradivao sa Clapham Community Choir kao nagradeni ansambl / skladatelj za BBC-jev, PRS-ov, Making Music UK projekt “Adopt A Composer”.

Murtić je u hrvatskom izdanju nastupio između ostalog, i u Vip Jazz Clubu u Zagrebu sa vlastitim “Zagrebačkim” Mimika ansamblom te u Studiju Bajsić HRT-a, u sklopu programa kompozitora Europske Radijske Unije EBU.

U blizoj budućnosti imamo bukirane nastupe u Londonu i Engleskoj kroz narednu godinu ali jos jedan cilj nam je postaviti i nastupe, projekte i kolaboracije na podrucju nase regije i sire. Neki od tih su vec u procesu organizacije.

Mak Murtić / Mimika Orchestra
mimikaorchestra.com