Brzine za LiFi mogu doseći 100 Gbps i to ga čini 14 puta bržim od najbrže WiFi veze na svijetu, WiGig

0
999

Ako ste se pitali zašto užurbano i “pod okriljem noći”, te još k tomu bez javne rasprave mijenjaju svjetiljke ulične rasvjete zamjenjujući ih s LED rasvjetom, ovaj tekst će vam pružiti određene naznake. Inače, priča je puno šira i dublja nego je ovaj promidžbeno afirmativni tekst, a ona se tiče tzv. petnaestominutnih gradova i kuća, vještačke inteligencije, te kontrole svakog četvornog centimetra. Tu su još i tzv. simulirana sunca, koja se u zadnje vrijeme viđaju na horizontima pored pravog, no to je jedan drugi aspekt kojeg “teoretičari zavjera” dovode u vezu s lažnom invazijom vanzemaljaca, tj. projektom popularno zvanim Blue Beam. No, da ne bismo išli previše u širinu, za mnoge će ova info (Što je LiFi) biti za početak dovoljna za razumijevanje osnovnih pojmova kad je riječ o tehnologijama (za koje već postoje patenti) s kojima se mogu izvoditi gotovo nevjerovatne stvari. Već sama ova činjenica da se preko i kroz LED svjetlosne zrake mogu prenositi kudikamo većom brzinom podaci kao što je to slučaj s WiFi-jem za mnoge će biti šokantna.

“WiFi ili Wireless Fidelity uobičajeni je izraz u kućanstvu. Ima ga posvuda, bio to kafić ili zračna luka.

Izum WiFi-a ili drugih bežičnih tehnologija omogućio je besprijekoran pristup internetu. WiFi je brz, pouzdan i jednostavan za povezivanje. Međutim, kao i svaka druga tehnologija, sada ima nasljednika, a to je LiFi, koji se reklamira kao 100 puta brži od WiFi-ja.
LiFi je kratica za Light Fidelity. LiFi je komunikacijski sustav vidljivog svjetla koji može odašiljati bežične signale velike brzine.

Prof. Herald Hass skovao je termin u svom TED govoru 2011. „Bežični podaci iz svake žarulje. Međutim, on nije izmislio ideju prijenosa signala pomoću izvora svjetlosti, ali je napravio utjecajan rad na LiFi.

LiFi koristi svjetlost za bežični prijenos podataka. LiFi se oslanja na izvore svjetlosti kao što su žarulje za snimanje i prijenos podataka, nudeći veće brzine od WiFi-ja . Ove žarulje su dizajnirane za hvatanje, prijenos i tumačenje podataka.

Brzine za LiFi mogu doseći 100 Gbps i više. To ga čini 14 puta bržim od najbrže WiFi veze na svijetu, WiGig.

Postoje jasne prednosti korištenja LiFi-ja, uključujući sljedeće:

Brže bežične komunikacije.
Pouzdanije i stabilnije veze.
Izvrsna sigurnost u usporedbi s već postojećim bežičnim komunikacijskim tehnologijama, uključujući WiFi i 5G.
Budući da LiFi koristi svjetlost za prijenos podataka, nije osjetljiv na elektromagnetske smetnje, što ga čini idealnim izborom za okruženja koja intenzivno koriste elektromagnetsku opremu, kao što su bolnice ili kabine zrakoplova.

LiFi, za razliku od WiFi-a, koristi izvore svjetlosti kao što su žarulje za prijenos podataka. Svjetlosni impulsi se šalju iz izvora, a zatim ih hvata prijemnik, što se tumači natrag od svjetlosti do podataka.

Proces primanja i dekodiranja svjetlosti u podatke sličan je dekodiranju Morseove abecede . Međutim, proces je puno brži u usporedbi s tradicionalnim WiFi prijemnicima.
Tehnički, LiFi hvata modulirane svjetlosne frekvencije iz poluprovodničkog LED izvora svjetla. Jednom kada izvor svjetlosti uhvati spektar svjetlosti, on se ili prenosi na druge uređaje koji podržavaju LiFi ili ga dekodira prijemnik.
Na strani prijemnika radi fotoosjetljivi detektor koji demodulira signal frekvencije svjetlosti u elektronički tok podataka. Proces može raditi dvosmjerno i omogućuje brži prijenos između uređaja.”

Autor teksta: Nitisha Singha
Izvor: GEEKFLARE

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal