POBUNA SKUPŠTINARA ‘PROSVJETE’ PROTIV PUPOVCA: ‘Sabotiranje Skupštine ‘Prosvjete’ je pokušaj Pupovca da „zlatnu koku“ ‘Prosvjetu’ vrati u svoje ruke’

0
1888

Gramzljivi Milorad Pupovac želi sve imati pod kontrolom, tako i SKD Prosvjetu, a poglavito njen proračun. Ova vlast je znatno srezala svoje dotacije Pupovcu i njegovim “srpskim pričama”, od koje Srbi imaju malo ili ništa koristi, ali zato njegova klika živi bolje nego holivudska elita, ne radeći ništa, odnosno brinući se da srpsko-hrvatski odnosi budu puni mržnje, jer kada zavadiš, najbolje vladaš, odnosno kradeš. I dok neki Srbi čekaju svoju obnovu, kao i Hrvati, naše gramzljive elite pokrale su sve što su mogle i održavaju se svojim gadostima jednih protiv drugih, dok zapravo zajedno kradu i svađaju gladan narod. 

PLJAČKA PRORAČUNA: PUPOVČEV SNV I SKD PROSVJETA SU BLAGAJNA POJEDINACA, DOK OSTATAK SRBA KOPA PO KONTEJNERIMA

Objavljujemo otvoreno pismo članice skupštine Ljiljane Vukmanović

Poštovane kolege,

članovi Skupštine Srpskog kulturnog društva PROSVJETA,

dragi sunarodnjaci i prijatelji,

obraćam vam se kao članica Skupštine SKD PROSVJETA u kojoj predstavljam Pododbor Viroviticu. Osjećam dužnost i potrebu da Vam se obratim nakon svih pokušaja da se onemogući održavanje legalno sazvane sjednice naše Skupštine.

Kako je u subotu pred nama nova prilika da održimo sjednicu Skupštine SDK PROSVJETA a Milorad Pupovac vjerojatno više energije i novca troši na sprečavanje njenog održavanja nego na sve drugo osjetila sam potrebu da svoja razmišljanja i stavove podijelim s vama, kolegama i kolegicama, članovima i članicama Skupštine. Ljudima koji su kao i ja izabrani da predstavljaju članove Prosvjete iz pododbora širom Hrvatske.

Značajan broj članova Skupštine nije došao na prošlu sjednicu. Naravno, neki su imali opravdane razloge i svakako ih razumijem, neki su bili zavedeni pozivom na skup čija uloga je bila sabotirati tj. onemogućiti održavanje Skupštine Prosvjete. I njih razumijem jer vjerujem da nisu unaprijed mogli pretpostaviti da će Milorad Pupovac iskoristiti ovakve nečasne metode protiv najvišeg tijela Prosvjete i da će pri tom zloupotrijebiti i staviti u funkciju svog ličnog i svog političkog interesa časne institucije visokih predstavnika Srpske pravoslavne crkve i visoke predstavnike diplomatskih predstavništava Republike Srbije u Republici Hrvatskoj.

Uvjerena sam da ti visoki predstavnici, da su unaprijed znali na koji nečastan način će biti zloupotrijebljeno njihovo prisustvo od strane Milorada Pupovca, ne bi sudjelovali u tim nečasnim radnjama i to ni kao časne i odgovorne osobe a još manje kao predstavnici institucija koje su puno veće i važnije od uloge čuvara kulta ličnosti Milorada Pupovca i zaštitnika njegovih političkih ali i financijskih i drugih ličnih interesa i kojima je zakonima i drugim propisima zabranjeno sudjelovanje u ovakvim rabotama.

Obraćam se ponovo Vama, kolege i kolegice članovi Skupštine Prosvjete koji niste došli na prošlu sjednicu Skupštine Prosvjete i pozivam Vas da dođete u subotu na sjednicu Skupštine Prosvjete. Vi ste kao i ja izabrani delegati vaših pododbora i vaša je dužnost biti na Skupštini i iznijeti mišljenja i stavove vaših pododbora o ključnim pitanjima razvoja i budućnosti naše Prosvjete.

Mandat člana Skupštine nije privatno vlasništvo nikoga od nas, ne može se prodati ni iznajmiti, i ne smije se zloupotrebljavati nedolaskom na sjednice Skupštine. Mi ga nosimo jer smo dobili povjerenje naših prijatelja članova Prosvjete u našem Pododboru. Ako netko ne želi ili ne može obavljati časnu ulogu člana Skupštine podnese ostavku a dok je delegat u Skupštini neka izvršava dužnost koju je preuzeo.

Naravno, među nama članovima Skupštine postoje različita mišljenja i dobro je da je tako jer srpski narod u Hrvatskoj sastoji se od velikog broja ljudi i svi ne misle i ne treba da misle jednako. Ali upravo to naše pravo da mislimo svojom glavom i da imamo više ili manje različite stavove i uvjerenja ima smisla samo ako srpske institucije postoje i djeluju. Ako se Skupštine održavaju i ako se na njima sučeljavaju različita stajališta i ako nakon svega većinom glasova u demokratskoj atmosferi lišenoj ucjena, pritisaka, kupovine i prodaje utjecaja, kulta ličnosti i intervencija bilo kojih predstavnika hrvatskih ili srpskih institucija donose demokratske odluke. Odluke koje moraju biti u interesu srpskog naroda a ne pojedinih političara.

Odluke koje prije svega trebaju biti u interesu budućnosti Srpskog kulturnog društva PROSVJETA, najvažnije srpske institucije u Hrvatskoj. Institucije koja ima najviše aktivnih članova, koja ima najviše konkretnih rezultata u proteklim teškim godinama i desetljećima. Institucije koja je previše značajna Srbima u Hrvatskoj da bi bila privatno vlasništvo jednog čovjeka i s njim interesno povezanih pojedinaca. Posebno je to nemoralno i neprihvatljivo u svjetlu činjenice da Prosvjeta ima značajnu imovinu s kojom neki žele i dalje raspolagati kao da su im je roditelji ostavili u nasljedstvo a radi se o imovini koju su najbolji među nama stvarali boreći se za opstanak i prosperitet još u Austo-Ugarskoj monarhiji. I ta imovina treba biti isključivo u funkciji našeg naroda odnosno aktivnosti SKD Prosvjeta u cilju opstanka i prosperiteta Srba u Hrvatskoj.

Dugo godina je Prosvjeta bila poluprivatna prćija kontrolirana od male grupe ljudi. Promjene koje smo pokrenuli na izbornoj Skupštini napokon su pokrenule proces povratka Prosvjeta, njene imovine i sredstava i njenih svih kapaciteta u funkciju srpskog naroda u Hrvatskoj. Naravno, onaj i oni kojima je Prosvjeta bila poluprivatna prćija ne mire se s tim promjenama i svim sredstvima pokušavaju vratiti u svoje ruke Prosvjetu. Sigurna sam da i Vi to jasno vidite ali svejedno ću to jasno napisati. Sabotiranje sjednica Skupštine Prosvjete sistematski je pokušaj Milorada Pupovca i s njim interesno povezanih pojedinaca da „zlatnu koku“ Prosvjetu, kako je oni vide, vrate u svoje ruke.

I zato svatko od nas članova Skupštine Prosvjete mora znati da snosi ogromnu odgovornost ne samo pred svojim pododborom i cijelom SKD Prosvjeta već i pred  svojom savješću i cijelim narodom ako dopusti da bude zloupotrijebljena od strane Milorada Pupovca jer zlodjelo se nekad čini poduzimanjem a nekada propuštanjem da se nešto poduzme.

Članovi Skupštine Prosvjete, poštovane kolege, niste znali zašto ste prošli put od Milorada Pupovca pozvani i zadržani na sabotažnom sastanku u vrijeme kada ste trebali biti na sjednici Skupštine Prosvjete ali sada znate i morate znati da ponovni nedolazak na Skupštinu Prosvjete znači izdaju SKD Prosvjete i svega za što se Prosvjeta bori.

Imate pravo na drugačije mišljenje ali imate i obvezu da na sjednici Skupštine to mišljenje izložite, čujete drugačija mišljenja i nakon rasprave da donesemo najbolje odluke za budućnost Prosvjete i našeg naroda.

Dugo smo čekali da se kult ličnosti koji je izgradio Milorad Pupovac počne klimati. Da završi vrijeme u kojem za sve Srbe u Hrvatskoj misli Milorad Pupovac. I ako smo u ime nacionalnog jedinstva koje nam je u teška vremena bilo potrebno prihvatili ili tolerirali  takvo ponašanje njegovi rezultati odnosno da budemo otvoreni do kraja izostanak bilo kakvog značajnijeg poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj svima su pokazali da je Milorad Pupovac nedostojan položaja vođe Srba u Hrvatskoj. Nedostojan povjerenja koje su mu mnogi poklonili. Nedostojan glasova koje dobija na izborima da bi ih prodao ulaskom u koalicije s onima koji nam ne misle dobro !

Obrana samostalnosti Prosvjete je prilika koja nam se sada ukazuje i koja će dugoročno pomoći da Prosvjeta radi nesputana interesima jednog čovjeka i grupe interesno povezane s njim. Prilika da se oko Prosvjete okupi sve ono progresivno i slobodomisleće što je ostalo i da skrenemo s puta kojim nas „vođa“ vodi u svoju bolju budućnost.

Poštovane kolege, znam da ste izloženi pritiscima i prijetnjama ali Vas molim dragi prijatelji Skupštine Prosvjete, izvršite dužnost koju ste preuzeli, dođite na sjednicu Skupštine u subotu. Izložite tamo svoja mišljenja kakva god ona bila i donesimo zajedno najbolje odluke za budućnost SKD Prosvjete  i Srba u Hrvatskoj.

U Virovitici, 01.09.2016.                                        Vukomanović Ljiljana

HOP portal