HASANBEGOVIĆ PODNOSIO ISPADE ROĐAKA GENERALA RAŠETE ODGOVORNOG ZA SMRT G. LEDERERA, SUPRUGA SVOJE SAVJETNICE

0
11074

Sučeljavanje na televiziji ministra Hasanbegovića i sina Siniše Glavaševića pokrenulo je niz rasprava, jer je Glavašević donio neki školski kolaž sa tekstovima o Hasanbegoviću i otvoreno lagao, što njegov otac nikada ne bi, kako nitko ne podržava ministra kulture. U principu tekstovi zaljepljeni na taj kolaž su iz  svih onih listova i intervjua pojedinaca koji već godinama “pljačkaju proračun” vrlo organizirano, bliski su SDP-u i dolaskom Hasanbegovića na vlast imaju znatno manje novaca za svoju nekulturu o kojoj sustavno piše samo ovaj portal.

Boris Rašeta vodio je sučeljavanje,  poznat kao suradnik u emisijama Aleksandra Stankovića, sina oficira JNA, a još je  više je poznat kao krvno srodstvo generala JNA Andrije Rašete. Rašeta je (ne) čovjek koji u vrijeme domovinskog rata, zatrovan srpskom mržnjom nije želio poslati helikopter na banovinu kako bi se spasio snimatelj HTV-a Gordan Lederer, general Rašeta odbio je odobriti helikopter koji bi ga hitno prevezao u bolnicu u Zagreb.

Snajperski pogodak LEDERERA na snimateljskom zadatku pred Hrvatskom Kostajnicom 10. kolovoza 1991. godine nije bio slučajan, jer je u skupini s vojnicima koji su mu pokazali bojište gađan samo on a potom ga se na padini niz koju se otkotrljao gađalo ručnim bacačem granata. Novinar Vlado Mareš i snimatelj Veljko Đurović su 11. kolovoza snajperista intervjuirali za informativni program RTS. Njegovu su anonimiziranu siluetu po tvrdnji novinskog članka od 22. kolovoza 1991. godine prepoznali sugrađani iz Siska i član obitelji. Po tim je tvrdnjama riječ o Milanu Zoriću, koji je za vrijeme ročne vojne službe bio uvježban za snajperista. Famoznim zakonom o oprostu Zoriću nikada nije suđeno.

Iako se radilo o profesionalnom novinaru bez afilijacije s oružanim snagama, doskora i snimateljski aktivnom s obje strane crte razdvajanja, zapovjednik zagrebačkog zbornog područja JNA general Andrija Rašeta nije dozvolio helikopterski let do bolnice u Zagrebu. Sati izgubljeni u cik-cak prijevozu zapriječenim cestama bili su presudni za gubitak snimateljevog života.

Novine su objavile rukom pisani list majke poginulog snimatelja, primarijusa anesteziološko-reanimatološke službe Kliničke bolnice Sv. Duh Vlaste Lederer, kojim je javnosti obznanila da su za smrt njenog sina krivi četnici i JNA. Zašto danas spominjemo taj događaj?

Ovih dana došlo je do sučeljavanja na televiziji ministra Hasanbegovića i iskompleksiranog sina heroja Glaveševića. U toj degutatnoj emisji sudjelovao je i Boris Rašeta kao novinar držeći stranu sdepoevskoj lopovskoj stranci, a koju je predstavljao Glavašević. Pomoćnica ministru Hasanbegoviću u ministarstvu kulture je baš žena Gordana Lederera, pa ova priča ima posebni značaj, jer ponašanje Rašete prema Hrvatskoj je isto kao i njegova rođaka generala Rašete, netko ubija metkom, a netko očito riječima.

O samom Borisu Rašeti najbolje je rekao Slaven Letica u svezi njegova “istraživanja ustaških biskupa”.Evo kako je dr. Slaven Letica ocijenio pisanje Borisa Rašete;

“Naslovnicu i punih šest stranica  tabloid 24 Express (glavni mu je urednik Alen Galović, a u njemu moja draga prijateljicaMilana Vuković Runjić ima stalni podlistak „Pandorina kutija“) ustupio je spekulativnom nadrealističkom „novinaru“ i samoukom dijetetičaru Borisu Rašeti (bio je ključni sudionik projekta „Zdrava krava – Mršavimo zajedno“) koji je specijalno za taj tjednik izmiješao senzacionalnu novinarsku kašu pod naslovom: „Tajni plan za ustašku crkvu“.

Ključna je teza te novinarske kaše ova: veliki broj hrvatskih biskupa pripremio je tajni plan pretvaranja Crkve u Hrvata u Crkvu u Ustaša.

Konačni je cilj tog demonskog biskupskog plana „rehabilitacija ustaštva“ kao političko-doktrinarnog temelja Crkve, a pragmatični je, kratkoročni cilj: pružanje pomoći Zoranu Milanoviću da pobijedi na izborima Tomislava Karamarka kojeg „ustašoidni biskupi“ predvođeni Želimirom Puljićem, Valentinom Pozaićem i Vladom Košićem navodno PREZIRU.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Hrvatsko novinarsko društvo reagirati na taj nečuveni pokušaj sramoćenja HBK (kojem je biskup Puljić na čelu), biskupa i Crkve kao onih koji su „željni rehabilitacije ustaštva“.

Sam Boris Rašeta po svojem je političkom svjetonazoru nostalgični „Jugoslaven“, u biti velikosrbin-spavač koji za sebe kaže: “Nastojim biti pozitivan. Tražiti u svemu nešto dobro. Smijati se. Pisati duhovite stvari, čak i u raljama života. Volio bih biti satiričar i pisac komedija. Možda i stand up komičar. Pomalo sam ocvao za početak u tom poslu, ali potrudit ću se još. Ima u cara para i u boga dana, kako kažu Bosanci.”

Hrvatsko novinarstvo ne poznaje granice kad je u pitanju srozavanje na etičko i profesionalno dno.”

Kada saberete ove detalje najbolji komentar dvojici diletanata za kulturu, Rašeti i Glavaševiću dala je magistrica Ingrid Runtić stvarni ekspert za kulturu, akademska slikarica i muzički obrazovana novinarka;

-“JNA general Andrija Rašeta nije dozvolio helikopterski let do bolnice u Zagrebu koji je mogao spasiti život Gordana Lederera. Sati izgubljeni u cik-cak prijevozu zapriječenim cestama bili su presudni za gubitak snimateljevog života koji je bio pogođen snajperom kod Hrvatske Kostajnice 1991. godine.
Njegova udovica Ana Lederer je trenutno savjetnica ministra kulture Hasanbegovića. Hasanbegović pristaje na predizborno sučeljavanje s Bojanom Glavaševićem u 24 sata koje vodi sin tog istog Andrije Rašete, novinar Boris Rašeta.
Zar već i ta činjenica nije dovoljan razlog odbijanja ovakvog sučeljavanja?!

-Gledam sučeljavanje Hasanbegovića i Glavaševića na 24sata… Kao prvo, na mjestu Hasanbegovića bih javno odbila takvo sučeljavanje koje moderira i vodi Boris Rašeta, sin JNA generala Rašete. Time bi poslao jasnu poruku svoj nakaradnosti ovog medijskog namještenog sustava i njihovoj lažnoj demokraciji. I sačuvao bi i naše i svoje živce. Osim toga, time bi i primjerom pokazao što znači lustracija.
Nadalje, time bih i ja bila pošteđena debilizma i bezobrazluka Bojana Glavaševića koji misli da je ministarstvo kulture stvoreno da bi omogućilo šarolikost gluposti i primitivizma, jer po njemu nitko nema pravo valorizirati kuturu i umjetnost – po onoj otrovno amaterskoj: “stvar ukusa”. Tako se ne može očuvati kulturno nasljeđe, a kamoli izgrađivati kultura jedne zemlje. Ta budala bi vjerojatno ukinula sve struke u umjetnosti i kulturi u ime “pluralizma”. Ovo je zaista prevršilo svaku mjeru!”

Tko je bio na drugoj strani sučeljavanja? Sin heroja, koji sa tolikom mržnjom govori o jednom dijelu branitelja da jedino normalan čovjek može pomisliti kako isti mrzi Hrvatsku jer je “ostavila na cjedilu njegova oca”…ako je tako, onda se radi o mozgu koji ne sabire činjenice. Njemu nije smetao novinar kojeg Slaven Letica naziva velikosrpski spavač!

Iako je Siniša Glavašević poginuo kao i Gordan Lederer od JNA kadra.

HOP portal