U zakonu o pravima hrvatskih branitelja nigdje se ne spominje riječ braniteljica

0
2691
Braniteljice u Domovinskom ratu
U Domovinskom ratu aktivno je sudjelovalo 23.080 žena ili pet posto od ukupna broja branitelja.Traume rata i problemi koji su došli nakon toga ostavili su dubok trag na velikom broju žena, žene sa problemom su nevidljive i nečujne, a s njihovim problemima ili pravima gotovo da se nitko ne bavi . Nigdje se niti ne navodi i činjenica da je ne mali broj žena braniteljica mahom oboljeva od karcinoma raznih malignih bolesti,srčanih i moždanih udara.  Obzirom da su i braniteljice, a koje se ne liječe pravovaljano, sama tempirana bomba, previše je nepravde nanijeto  braniteljicama posebice maloljetnim hrvatskim braniteljicama .
Iako nismo morale, mi smo se stavile Domovini na raspolaganje i svoj status smo same zaslužile, stojeći rame uz rame s našim suborcima. Da smo dale važan obol u Domovinskom ratu, govori činjenica kako velik broj naših braniteljica nije više s nama ili su poginule ili su prerano preminule od posljedica ratnih strahota, a mnoge od nas i danas osjećaju posljedice zarobljavanja, ranjavanja, PTSP-a, općenito bolesti uzrokovanih posljedicama Domovinskog rata .. Živjele smo u presudnom, teškom vremenu za sve nas i odabrale po savjesti .Političari sustavno degradiraju i ponižavaju Hrvatske braniteljice i branitelje -heroje Domovinskog rata .
U svakom naprednom, demokratskom i humanom društvu heroji se poštuju i cijene, KAO NAJSVETIJE VRIJEDNOSTI.
Kada je Hrvatska bila brutalno napadnuta od tada nadmoćnijeg u oružju barbarskog agresora-srbočetničkih hordi i JNA vojne mašinerije hrvatske braniteljice i branitelji su žrtvovali živote i zdravlje za slobodu Domovine! Ti heroji nisu spasili samo stotine tisuća civila u Hrvatskoj već i desetine tisuća civila van granica.
Hrvatska može i mora se ponositi svojim herojima!U ratu kao i miru stvaraju se heroji. Jer svaki čovjek koji živi pošteno i časno je heroj i kao takav ratne heroje osjeća kao svoju braću i sestre. I nema tog tirana i političara koji u heroju mogu ubiti slobodu i vjeru. Jeli se itko od političara upitao kako žive Hrvatske braniteljice ,majke supruge ,sa kojim se sve problemima suočavaju .U zakonu o pravima Hrvatskih Branitelja nigdje se ne spominje riječ braniteljica .Učinjena nam je velika nepravda .Političari nas nazivaju svakakvim pogrdnim imenima ,društvo nas ignorira ,mnogi pitaju što ste vi žene radile u ratu ,za vas je kuhinja i kuhača, a da ne govorim o mnogim prostim izrazima jer me sram uopće napisati tu riječ .Bile smo hrabrije od mnogih koji  umjesto da su uzeli pušku i branili svoj dom; izlazna stanica im je bila Njemačka ,Austrija ,Švicarska i mnoge druge zemlje, a danas isti ti pljuju po nama .
Koliko ih je poginulo u akcijama braniteljica ,pri spašavanju suboraca ,koliko njih su invalidi postale ,koliko ih je mučeno po srpskim logorima … Hrvatska televizija, a ni druge tv kuće nigdje ne spominju hrvatske braniteljice ,bitno da Pupovac svakodnevno iskače na tv-u kao iz konzerve .
Jedino što  se braniteljice samostalno sastaju, družimo gdje možemo reći bez straha što nas muči i koje probleme imamo i što sve proživljavamo od nespavanja po cijele noći pa do teških bolesti, a u svemu tome trpe naša djeca,muževi ,majke ,očevi ,braća i sestre.
Braniteljice nam umiru po bolnicama a nijedan političar kao ni mnogobrojne udruge nisu se sjetile da obiđu te braniteljice koje su se rame uz rame pod kišom granata i metaka borile i spašavale suborce po prvim crtama bojišnice .
Jedno takvo druženje je bilo 26.9. u Bjelovaru gdje smo se našle .Mnogo tužnih priča je bilo . Zahvaljujući novinarki HRT-a i braniteljici Dubravki Vukoja koja je u Bjelovaru održala “susret Braniteljica” na većeri Domoljubne poezije .Bilo je puno emocija i suze su kanule .Prisjetili smo se Domovinskog rata, naših suboraca,ranjenih i poginulih, svega što smo mi braniteljice prošle u Domovinskom ratu .
Zahvaljujem se organizatorima a posebno Dubravki Vukoja na savršenoj organizaciji .Nakon toga upriličen je domjenak za sve braniteljice, gdje  smo se družili i razmijenili iskustva; evocirali što je svaka braniteljica prošla u Domovinskom ratu.
Hvala svim sponzorima kao i našem ministru branitelja Tomi Medvedu koji nije mogao doći, s razlogom, ali imamo njegovu podršku …. Gdje su drugi političari bili? …njih očito ne zanimaju hrvatske braniteljice .
Gospodo političari da nije bilo nas, ne bi bilo ni vas  danas.Pitam političare da li obilaze grobove naših heroina i heroja koji su svoj život položili za slobodnu nam Hrvatsku ,da li posjećuju grobove umrlih nam braniteljica i branitelja, da im se poklone i odaju počast .
Ne, bitnije je raspraviti tko će dobit bolju fotelju i zasjesti u nju, a braniteljice i branitelje bacit u zaborav ….Dosta smo šutjele 23 godine ,došlo je vrijeme da se čuje i naš glas braniteljica …..Ima mnogo pitanja, ali jako malo odgovora …..
HOP