Topusko: MEKA GRANICA POSTALA MJESTO PLJAČKE I PRIJELAZA MIGRANATA

0
3643

U Glini je danas održana konferencija za novinare s temom “Zaustavljanja pljačke i zlostavljanja stanovnika u pograničnom području tzv. „suve međe“ na područje grada Gline prema Bosni i Hercegovini”, odnosno u naseljima Veliki Obljaj, Mali Obljaj i Bojna. Na ovaj su problem na konferenciji za novinare ukazali saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, zamjenik sisačko-moslavačkog župana iz redova srpske nacionalne manjine Bogdan Rkman, zamjenik glinskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Đuro Stojić, SDSS-ova vijećnica u Gradskom vijeću Grada Gline Ljuba Vrga te predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Gline Željko Gavrilović. Naime, oni su obišli tri naselja pograničnog područja; Veliki Obljaj, Mali Obljaj i Bojna u kojima je posljednjih mjesec dana evidentirano desetak provala u kuće, krađa i otimanja imovine, podsjetio je ovom prilikom Pupovac…-piše Radio Banovina.

Dobio sam podrobne podatke da iz bosanske strane i naše oživljava  migrantski put na hrvatski teritorij između Maljevca i Topuskog, gdje se nalazi granica preko 2 metra širokog potočića Glina,  te da rijetki stanovnici,uglavnom pravoslavci starije životne dobi imaju velikih problema s strancima…a o tome se šuti
 Preko granice je nekad najzaostalije selo u SFRJ-  100 % muslimansko stanovništvo….-prvi je vijest objavio bivši zastupnik u Saboru Boro Grubišić.
 Pljačka hrvatskih naselja je česta kako pak govore lokalni stanovnici. Sama granica je poznata još iz doba šverca Kurda, kada se na Banovini dobro zarađivalo švercom Kurda. Da bi ljudi preživljavali nezaposlenost švercali su banijci Kurde čak i u prtljažniku.
Danas je ovo idealan teren za šverc i trgovinu ljudima, poglavito Sirijcima.
HOP