100.000 HRVATA DANAS U VUKOVARU NA DAN SJEĆANJA KOJI JE NASTAO INICIJATIVOM JOSIPA KOKIĆA

0
4389

Obilježavamo 25-tu tužnu obljetnicu pada Vukovara, grada heroja, grada mučenika i grada koji simbolizira neslomljivu težnju čitavog hrvatskog naroda za očuvanjem svojeg identiteta, života, kulture i opstanka u svojoj državi. Manje je važno to da će se danas svi hrvatski i oni puno manje hrvatsko nastrojeni političari naše drage Domovine sjatiti u Vukovaru, puno je važnije da je Vukovar danas (i svakoga dana) u srcu svakog čovjeka koji Hrvatsku voli i štuje kao svoju jedinu domovinu. Isprazne fraze koje će nam danas ponuditi razni političari koji ne dijele sudbinu svog ispaćenog i opljačkanog naroda neće prevariti niti zavesti ikoga tko istinski ljubi svoju domovinu.

Svi koji dijele vječnu bol zbog našeg hrvatskog herojskog grada Vukovara, kojeg su srbočetnici 1991. godine pretvorili u najveće stratište nakon Drugog svjetskog rata, dobro osjećaju vječnu prisutnost duša poginulih heroja u obrani svoga grada Vukovara i cijele naše prelijepe Domovine, svi mi osjećamo vječnu prisutnost nevinih žrtava zvjerskog četničkog divljanja po Vukovaru i čitavoj tada velikosrpskom agresijom zahvaćenoj Hrvatskoj.

Na današnji dan sjećanja na stradanja Vukovara moramo se sjetiti čovjeka koji se izborio za Dan sjećanja na Vukovar. Za taj dan izborio se Josip Kokić iz Šibenika. Dogodilo se to 1999. godine, nakon štrajka glađu Josipa Kokića na Ovčari. Zanimljivo da nitko od političari se nije izborio za ovu inicijativu. Kokić je u šatoru gladovao 11 dana, na Ovčari okružen zmijama za proglašenje današnjeg dana za Vukovar.

Spomenut ću samo neke: štrajkao glađu na Ovčari za obilježavanja posebnog datuma za Dan sjećanja na Vukovar…..preko 18 dana… pretpostavljate drugi su sebi zasluge pripisali i dobili počasna mjesta sa slikama u gradskim uredima grada Vukovara premda im takva ideja o datumu nije ni palo na pamet…. poklonio je preko 350 bicikala svoj djeci Vukovara, štrajkao je glađu protiv ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, štrajkao glađu da se raspiše referendum o pristupanju Hrvatske NATO savezu, štrajkao glađu za Branimira Glavaša da ga se pusti na slobodu…..u najboljim godinama kada su se svi bojali za život pomagao je obitelji Veselica , nosio hranu i posjećivao Marka i Vladu, nikada se ničega nije plašio, osim dragoga Boga… – napisala je Ozana Bašić nakon smrti Josipa Kokića.

Kokić je u emisiji Ozane Bašić rekao zašto je posvetio svoj život Vukovaru, po njegovom mišljenju Šibenik i Vukovar su spasili Hrvatsku, Šibenik je svojom obranom spasio Dalmaciju, a Vukovar Hrvatsku.

zamolnica-2zamolnica-3

Danas Vukovar i njegov gradonačelnik ne spominju ovog čovjeka. Samo zato što je Kokić prozvao Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa da su odbili njegovu inicijativu, a Ivicu Račana i njegovu svitu kako su sve inicijative podržavali, ali samo deklarativno, jer su u stvarnosti radili protiv države. Kokić je tražio da se proda predsjednički zrakoplov i novac daruje Vukovaru, Aleksandra Kolarić (Račanova glasnogovornica) i Ivica Račan podržali su tu inicijativu, ali su novac dobiven prodajom zrakoplova iskoristili za plaćanje nekog nepoznatog kredita.

Kokić je vlast prozvao kao potpuno odnarođenu, optužujući i lijeve i desne za uništavanje države, zamjerio je i poglavaru crkve Bozaniću da nije prepoznao njegove inicijative. Njegovu smrt najbolje je opisala Ozana Bašić: “Krist je jutros uzeo svog pravednika. Danas je veselje na nebu, vanserijska duša, puna dobrote, humanosti i davanja kako za čovjeka tako i za Domovinu. On je bio glas u ovoj našoj pustinji. Njegove svakodnevne poslanice i upozorenja bile su upućene kako onima na vlasti tako i crkvenim krugovima, a njegove riječi nisu ostale samo riječi, već se svo njegovo djelovanje očitovalo u cijelom njegovom biću.

Nikada nije tražio priznanja, potpuna anonimnost i neka čudna sjena bila je uvijek iznad njegovih humanih djela. Dvadeset puta je štrajkao glađu, samo nekih se sjećam. Kada bih ga pitala rekao bi veselo da su neki bili uspješni, a neki ne, ali hvala Bogu, rekao bi.”

HOP portal pokreće inicijativu da se Josip Kokić proglasi počasnim građaninom grada i sam grad zaslužuje ulicu sa njegovim imenom.

Danas je RTLovka M. Hrga nekad poznata po gluposti o Dubrovniku iznijela laž u medije kako je Mladi jastreb Borković pokrenuo ovu inicijativu, te smo u tekst ubacili dokumente kako bi javnost saznala pravu istinu, koju kontrolirani mediji žele pobrisati.

Gl. urednik

Igor Drenjančević

HOP