OTKRIVAMO VEZU PREDRAGA MANDIĆA- LIJE S UBOJSTVOM B. KRALJEVIĆA I OPTUŽNICAMA NAŠIH GENERALA

0
8252

General Damir Krstičević, današnji ministar obrane točan je iznio podatak kako njegova 4 gardijska brigada nije bila na terenu za koji se njega tereti, na području Bruvna. Na toj poziciji su bili Stanko Sopta zvani Baja iz druge gardijske brigade HVO-a, te Predrag Mandić Lija, pukovnik po činu, zapovjednik 22 diverzantskog voda pri istoj brigadi. Predrag Mandić je poznat iz slučaja Blaža Kraljevića, prema samom iskazu Mandića i opisu, Mandić je pucao na generala HOS-a Blaža Kraljevića. Prema našim saznanjima obojica nisu na teritoriju BiH. Protiv njih je podignuta i optužnica za njihova ratna djelovanja.

Ipak treba znati da su pravosudna tijela iz RS pokrenula i druge dvije optužnice za ratne zločine tijekom operacije Oluja, na osnovu ekshumirane grobnice 270 osoba u obje grobnice, jedna se nalazi u Glamoču i zove se Kamen http://www.nestalirs.com/ekshumacije/glamoc/kamen/spisak.pdf, ekshumirana 1996. godine  i druga je Mrkonjić grad, ekshumirano je 1996 godine 181 osoba. http://www.nestalirs.com/ekshumacije/mrkonjicgrad/mgrad/spisak.pdf

Našim generalima Damiru Krstičeviću i Anti Gotovini pripisuje se odgovornost u njihovoj zoni odgovornosti za ove slučajeve prema optužnici iz Banja Luke. Zanimljivo da srpska strana je došla i do informacije samoranjavanja generala Krstičevića, jer mu je bila otkočena puška, od čega su stradala još dva vojnika, na lokaciji Dinara iznad Glamoča. Sumnja se da ti podaci cure iz ministarstva branitelja preko M. Horvat, koja je ušla u ministarstvo kao dio Pupovčeve srpske kvote u vlasti. Mrtvima se trguje sa srpske strane za bolju poziciju u vlasti.

Slučaj Blaž Kraljević

Nakon zaoštravanja odnosa HOS-a i HVO-a, HZ Herceg-Bosna izdala je naređenje kojim se traži uhićenje svih zapovjednika HOS-a koji odbiju suradnju s HVO-om. U to vrijeme radile su se pripreme za operaciju Buru gdje je bila potrebna i suradnja HOS-a koja je do tada bila upitna zbog zbližavanja s Armijom RBiH. HVO je od policije preuzeo sve kontrolne punktove u sklopu tog naređenja, a poseban režim kontrole uspostavljen je u Mostaru zbog ratne opasnosti. Nakon organiziranog sastanka Kraljevića i časnika Teritorijalne obrane BiH od strane Vinka Martinovića Štele, zapovjednika HOS-a u Mostaru, Kraljević se uputio prema Čitluku gdje je, pod nerazjašnjenim okolnostima došlo do paljbe između HVO-a i HOS-a u kojoj je stradala Kraljevićeva pratnja koju je činilo osam HOS-ovaca i Kraljević, jedan vojnik HVO-a, dok je drugi bio ranjen. Kraljević je trebao biti sproveden u Split gdje je trebao pristati na podređenost HOS-a HVO-u. Prema toj priči Kraljević nije bio za odvajanje od muslimanskih postrojbi tijekom rata.

Osoba koja je otvorila vatru na Blaža Kraljevića je Predrag Mandić u prisutnosti Andabaka, kojeg je Tuta Naletilić poslao da obavi taj zadatak.

13. kolovoza 1992. sahranjeno je osam ubijenih HOS-ovaca iz pratnje generala HOS-a Blaža Kraljevića. Već sutradan, 14 kolovoza 1992., u rodnom mjestu Lisice kod Ljubuškog sahranjen je i Kraljević.Tijela ubijenih HOS-ovaca stavljena na kamion, odvezena prvo u Široki Brijeg ispred sjedišta Kažnjeničke bojne te potom proslijeđena prema Splitu. Poznato je da su tijela, navodno s namjerom da se bace u more, zaustavljena u Omišu jer su prolaznici zamijetili kapanje krvi iz kamiona. Vozač je pobjegao, a nakon otvaranja kamiona uslijedio je šok viđenim. Potom su tijela proslijeđena na splitsku patologiju.

HOP