PLANIRANA PRIJEVARA HRVATSKIH BRANITELJA I STRADALNIKA DOMOVINSKOG RATA

0
5896

Usprkos mnogobrojnim braniteljskim dušebrižnicima, nepismenim saborskim zastupnicima i ostalima koji su u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti bili odabrani i plaćeni da čuvaju i štite interese hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, SDP je s lakoćom, bez suprotstavljanja i prigovora progurao svoj Zakon o smanjenju mirovina po posebnim propisima kojim su sve mirovine iznad pet tisuća kuna bile smanjene za deset posto.

Uz opće poznato projugoslavensko SDP-ovo razmišljanje i podmetanje kad se radi o hrvatskim stradalnicima i svima koji su branili svoju Domovinu  i u pisanju Zakona o mirovinskom osiguranju potrudili su se pronaći i progurati ponešto protuzakonito, neprovedivo i diskriminirajuće.

U ovom Zakonu to se očitava kroz članak 6a., osmišljen i kreiran duboko u katakombama SDP-ovog stožera, zbog kojeg su svi kojima je mirovina bila smanjena gajili nadu da će im  jednoga dana oduzeto biti vraćeno.

Zakon o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima iz 2014. godine za razliku od “Kosoričinog Zakona” iz 2010. godine imao je dopunu članka 6. kojim je bilo propisano da se jednog dana kad hrvatska gospodarski ojača i ispune se uvjeti iz navedenog članka (6a.) vrati  deset posto onima kojima je uzeto.

„Smanjenje mirovina i mirovinskih primanja, odnosno dodatka mirovini iz članka 3.a ovoga Zakona primjenjuje se od 1. siječnja 2014., a prestaje se primjenjivati kada će realni rast bruto društvenog proizvoda u svakom od tri prethodna uzastopna tromjesečja prema podacima Državnog zavoda za statistiku iznositi najmanje 2,0% u odnosu na isto tromjesečje prethodne kalendarske godine i ako je deficit državnog proračuna Republike Hrvatske u istom razdoblju manji od 3%.“

Tadašnja Milanovičeva Vlada hvalila se kako su ovim Zakonom, za razliku od prethodnog HDZ-ovog koji je bio nepošten, osigurali jednog dana povrat tog smanjenja upravo kroz taj članak (6a.) stvarajući privid kako su oni pošteni i dobronamjerni.

Ali kako je SDP kao i njegovi satelitski pratioci prvenstveno projugoslavenski orijentirana stranka sa usađenom mržnjom prema svemu što nosi ime „domovinsko“ i ovu svoju poštenu namjeru pokrili su dubokom laži.

 

Nakon skoro tri godine od provedbe ovog Zakona, HZMO dostavlja svoje mišljenje i odgovor na upit kako se može izračunati deficit državnog proračuna RH koji navodimo u cijelosti:

 „S obzirom na to da se deficit državnog proračuna vodi na godišnjoj razini, a ne na razini tromjesečja, radi ujednačenog praćenja tog podatka, nije moguće putem Državnog zavoda za statistiku osigurati taj parametar na razini tromjesečja, kako je propisano navedenim Zakonom, kao uvjet za prestanak smanjenja iz članka 6.a Zakona, jer se kao takav ne vodi, a umjesto bruto društvenog proizvoda vodi se podatak o bruto domaćem proizvodu. Također se konačni podaci o ovim veličinama utvrđuju i objavljuju tek nakon dvije godine, što stvara poteškoće i neizvjesnost u planiranju sredstava državnog proračuna koje treba osigurati za prestanak smanjenja ovih mirovina.“

 

Iz gore vidljivog očitovanja HZMO-a radi se o velikoj prijevari i protuzakonitoj radnji od strane SDP-a koji je uvrstio u Zakon nepostojeće parametre koje Državni zavod za statistiku ne vodi niti pod tim vremenskim okvirima niti pod tim nazivom.

Iako u Zakonu postoji navedeni članak 6a., on je u svojoj naravi protuustavan i protuzakonit jer se nikada ne može provesti ni realizirati.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u ovom slučaju također nije „nevino“ jer su cijelo vrijeme znali da je Zakon nelegalan i neodrživ, ali su o tome pametno šutjeli.

Kako to ne bi bio kraj njihovog „prljavog“ posla, da bi izbjegli moguće tužbe od strane korisnika mirovina koji su oštećeni ovim Zakonom, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i HZMO pokrenuli su izmjene tog članka, no opet s „figom u džepu“ jer umjesto da definiraju način i rok vraćanja smanjenog dijela mirovine ili da svim oštećenim korisnicima vrate nezakonito oduzet smanjeni dio, pozivaju se  na „mogućnost“ da će deset posto umanjenog dijela mirovine vratiti kad to dopusti gospodarska situacija postupno od 2018. do 2020. godine.

 

„Normativno rješenje (izrađene teze propisa): Predloženim zakonom, uređuju se rokovi za postupni prestanak smanjenja mirovina koje je uvedeno 1. siječnja 2014. godine, počevši od 2018. do kraja 2020. godine dinamikom koju utvrdi Vlada Republike Hrvatske u skladu s gospodarskim mogućnostima Republike Hrvatske.“ 

 

U Zagrebu, 25. studenoga 2016.

 

M.P

 

 

 

Autori i potpisnici u ime

Hrvatskog Vojničkog Reda

ČUVARI DOMOVINE

 

  1. Mario Maks Slaviček
  2. Renato Šelj
  3. Guido Hornik

HOP