POKRENUTA PETICIJA PROTIV ČETVRTE ODGODE OTPREMNINA POLICIJSKIM SLUŽBENICMA

0
1714

PRENOSIMO U CIJELOSTI PETICIJU POLICAJACA

Poštovane kolegice i kolege,
pokažimo zajedništvo bez obzira kojem sindikatu pripadali i potpišimo peticiju PROTIV ODGODE ISPLATE OTPREMNINA POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA koju MUP planira provesti donošenjem Zakona o izmjeni Zakona o policiji.

Peticija i dopis će doći u svaku ustrojstvenu jedinicu putem telefaksa tijekom današnjeg dana pa molimo kolege da nam jave ako nisu dobili.

Hvala svim kolegama koji će podržati peticiju i time pokazati da smo ipak zajedno u teškim trenucima i protiv ne samo odgode otpremnina već i svakog daljnjeg uzimanja bilo kojeg prava zaposlenika MUP-a.

Broj: SPS-01-02/76-2016.Zagreb, 26. 11. 2016. godine

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
SVIM USTROJSTVENIM JEDINICAMA
molimo pročitati na otpremi službe i istaknuti na oglasne ploče
– MOLIMO AKTIVNO SUDJELOVANJE U POTPISIVANJU PETICIJE

PREDMET: PONOVNA ČETVRTA ODGODA OTPREMNINA POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA
– peticija zbog izmjene Zakona o policiji, dostavlja se.-

Poštovane kolegice i kolege,

Iako smo prvi reagirali i našim dopisom broj: SPS-01-02/61-2016. od 19. 10. 2016. godine zatražili od ministra gosp. Vlahe Orepića odgovor zbog teksta u Slobodnoj Dalmaciji pod naslovom „Otpremnine policiji odgađaju 5 godina“ u kojem je bilo riječi o ponovnoj odgodi otpremnina policijskim službenicima, MUP je ignorirao naše pitanje i nije nam dostavio odgovor. Isto tako u ovom vrlo bitnom pitanju prava policijskih službenika ignorirao je ponovno sve sindikate koji djeluju u MUP-u, te o toj činjenici obavijestio samo dva reprezentativna (SPH i NSD MUP-a) i jedan nereprezentativan sindikat u MUP-u (SDLSN) kojima je dostavio na mišljenje dana 4. 11. 2016. godine s dopisom broj: 511-01-152-71498/2-2016. Nacrt prijedloga Zakona o izmjeni Zakona o policiji s Konačnim prijedlogom Zakona kojim se ponovno odgađa primjena otpremnina policijskim službenicima po ČETVRTI PUT na dvije godine tj. do 1. 1. 2019. godine.

Naime, podsjetit ćemo sve Vas na pomalo bizarnu činjenicu da je navedeni članak 21. Zakona o policiji, koji regulira otpremnine policijskim službenicima, donesen s „figom u džepu“ od tadašnje Vlade RH na čelu s ministrom Tomislavom Karamarkom na način da je Zakon o policiji donesen 2011. godine, ali se primjena tog članka odgađala do 1. 1. 2013. godine tj. financijska obveza se prebacivala novoj Vladi RH. Nakon toga tadašnja nova Vlada RH premijera Zorana Milanovića inicirala je ponovnu promjenu navedenog članka Zakona o policiji i odgodila njegovu primjenu do 1. 1. 2015. godine, da bi potom ponovno po treći puta odgodila njegovu primjenu do 1. 1. 2017. godine.

Dosadašnje odgode primjene navedenog prava pravdale su se teškom gospodarskom situacijom u kojoj se Republika Hrvatska nalazila, a sada naprosto ne možemo vjerovati, da naš ministar ponovno po četvrti put predlaže odgodu primjene članka 21. Zakona o policiji pod obrazloženjem da se to čini u cilju racionalizacije troškova u trenutku kada više nije teška gospodarska situacija i kada raste BDP te kada se pojedinim ministarstvima povećava proračun (Ministarstvo obrane, Ministarstvo kulture).

Ono što nas, kao policijske službenike, najviše zabrinjava je činjenica da svaki ministar koji dođe u posljednje vrijeme na čelo MUP-a gleda samo svoj osobni interes i napredovanje u političkoj karijeri na način da se dokazuje svom premijeru smanjivanjem određenih troškova, a samim time i prava, pa ne pamtimo niti jednog ministra u posljednje vrijeme koji se zalagao za bolji i pravedniji odnos države prema nama, policijskim službenicima i zaposlenicima MUP-a.

Ovoliki broj odgoda primjene navedenog prava na otpremnine policijskim službenicima odnosno izmjene Zakona o policiji izaziva određenu pravnu nesigurnost i neozbiljnost samog zakonodavca odnosno države koja se ne pridržava zakona koje donosi, već iste zaobilazi i iznalazi rješenja kako ne bi ispunila ono što je zakonom pripisala i donijela. Isto tako to je vrlo ružna i maćehinska poruka države prema policijskim službenicima koji su prvi stup obrane sigurnosti, a osobito to ističemo jer se radi o kategoriji policijskih službenika koji su u pravilu hrvatski branitelji i koji su dali svoj doprinos za nastanak hrvatske države u Domovinskom ratu i koji su svih ovih godina ostali njoj vjerni.

Usporedo s činjenicom da se nama ponovno po četvrti put uskraćuje pravo na pristojnu i zasluženu otpremninu te racionaliziraju troškovi, Ministarstvu obrane se povećava proračun, iako djelatnim vojnim osobama pripada pravo na otpremninu u iznosu deset (10) neto proračunskih osnovica. Isto tako tim djelatnim vojnim osobama, koje imaju priznat status hrvatskog branitelja, otpremnina se uvećava za iznos od 300,00 kuna neto za svaki puni mjesec dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, dok policijskim službenicima to pravo ne pripada. Imajući u vidu da djelatne vojne osobe idu u mirovinu po istom Zakonu (Zakon o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba) kao i policijski službenici i da pripadaju u istu kategoriju državnih službenika, takve razlike u otpremninama se ne bi smjele događati i one su nedopustive.

Ono što smeta, ne samo nas policijske službenike već i građane Hrvatske, je činjenica da u vrijeme te gospodarske krize u Hrvatskoj kada se uzimalo ne samo nama, već i mnogima drugim građanima, pojedini menadžeri državnih tvrtki dobivali su, i dan danas dobivaju, milijunske iznose otpremnina, a svima nam je poznato tko ih je i po kojem ključu postavljao.

S druge strane policijski službenici su svih ovih godina uskraćivani za određena materijalna prava (konstantno smanjenje plaća, neisplata regresa i božićnice, smanjivanje putnih troškova, dnevnica i terenskog dodatka, uvođenje dodatnih nameta kao što je bio „krizni porez“, ukidanje beneficije, itd.) i ujedno zakonski spriječeni imati sva ona prava koja građanima pripadaju (obavljanje poslova izvan redovnog radnog vremena, članstvo u političkim strankama i sl.) stoga je evidentno da su policijski službenici zapravo građani drugog reda, jer si nisu u mogućnosti osigurati kako veći izvor prihoda tako i veću mirovinu, a ovakvim odnosom države prema njima samo tu činjenicu dodatno potvrđujemo.

Nažalost moramo ponovno konstatirati da je bivši sustav prije samostalnosti Republike Hrvatske vodio brigu o svom policajcu odnosno milicajcu više nego što su to činile sve današnje Vlade RH, a da se policijska struka i posao policijskog službenika sveo na socijalu i na preživljavanje upravo zbog svih gore navedenih razloga, pa mladi policajci zbog toga nemaju perspektive i u velikom broju neposredno nakon zaposlenja daju otkaze i odlaze u inozemstvo.

Stoga molimo sve policijske službenike, bez obzira na članstvo u sindikatu, da konačno u ovom teškom trenutku pokažu zajedništvo i potpišu peticiju koju Vam dostavljamo u prilogu. Time bi pokazali poslodavcu da smo složni bez obzira na naše razlike u godinama staža te posjedovanja uvjeta za mirovinu, jer zapravo ovim činom štitimo pravo naših kolega za dostojanstven i zaslužen odlazak u mirovinu, a samim time pokazujemo javnosti i zakonodavcu da smo protiv ovog i ovakvog Konačnog prijedloga Zakona o policiji i konstantnog umanjenja naših prava.

Molimo sve policijske službenike u svim ustrojstvenim jedinicama da nam pomognu i dostave liste s potpisanom peticijom, obzirom da smo novi sindikat i da nemamo u svim ustrojstvenim jedinicama povjerenike, najkasnije do 4. 12. 2016. godine skenirane putem elektroničke pošte na adresu: [email protected], a originale molimo da dostave Sindikatu policijskih službenika službenom poštom na adresu:
MUP – POLICIJSKA AKADEMIJA, SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA, Avenija Gojka Šuška 1, 10000 ZAGREB.

U slučaju bilo kakvih pritisaka od strane poslodavca odnosno rukovoditelja molimo Vas da ODMAH obavijestite predsjednika sindikata koji Vam je dostupan od 0-24h na broj mobitela 095/ 2000-700 (85-965) ili mail [email protected] koji Vam također stoji na raspolaganju za sve dodatne upite.

Velika hvala svima koji će se uključiti i podržati ovu akciju i pomoći dostaviti potpisanu peticiju.

P R E D S J E D N I K

Mario Puškarić

O TOME OBAVIJEST:
– medijima u Republici Hrvatskoj,
– policijskim službenicima putem ustrojstvenih jedinica,
– ARHIVA, ovdje.-

Fotografija Sindikat Policijskih Službenika.
Fotografija Sindikat Policijskih Službenika.
Fotografija Sindikat Policijskih Službenika.
 HOP