NE Talijana na referendumu i nagli pad eura

0
2866

Talijanski premijer Mateo Renci je potvrdio da će podnijeti ostavku nakon što su Talijani rekli “ne” ustavnim promjenama na referendumu. Renci se obratio javnosti pola sata nakon ponoći. On je priznao poraz njegove ideje i poručio da potpunu odogovornost.

“Izgubio sam i rekao sam to glasno”, poručio je Renci i dodao da će ostavku podnijeti ujutro.

Prve projekcije temeljene na do sad prebrojanim glasovima pokazuju da je Renci vjerojatno pretrpio znatno veći poraz nego što su to prikazale izlatne ankete, javlja Reuters.

Projekcije Piepoli instituta za državnu televiziju RAI procjenjuju da je za ustavne reforme, čiji je cilj bio jačanje središnje vlasti i ograničenje moći Senata, glasovalo između 39 i 43 posto, a protiv između 57 i 61 postotak.

Renci je doživio najveći poraz u svojoj političkoj karijeri. S druge strane desničarska struja predvođena pokretom Pet zvijezda slavi, s obzirom na to da im predviđaju uspjeh na narednim izborima.

Italija je u posljednjih 70 godina imala 63 vlade. Desnica se nada i skoroj 64. međutim, moguće je da će predsjednik Italije Sergio Mattarella imenovati novog premijera, čime bi prijevremeni parlamentarni izbori bili izbjegnuti.

Odluka Talijana da na referendumu ne podrže promjene doveo je do podnošenja ostavka aktualnog premijera Matteo Renzi-a i naglog pada eura.

Zajednička europska valuta je tokom noći padom od 1.4% pala je na najnižu razinu u odnosu na dolar u posljednjih dvadeset godina.

Početkom europskog trgovanja situacija se stabilizirala i euro se oporavio, a ekonomisti tvrde da i pored političke neizvjesnosti (u koju Italija trenutno neosporno ulazi) održana ekonomska i financijska sigurnost. Ipak, u narednom razdoblju se može očekivati pojačana nestabilnost na tržištu kako se očekuju i komentari visokih dužnosnika europskih institucija po ovom pitanju.