Ruski upad u u kičmu našeg informacijskog sustava APIS IT i provaljivanje u MVP-a?

0
4119

Oko 19 sati završila je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, ali Andrej Plenković i njegovi bliski suradnici još neko su vrijeme ostali u središnjici. Tema za razgovor je bilo mnogo – kadroviranja, lokalni izbori s naglaskom HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba te medijska strategija HDZ-ovih dužnosnika, piše Dnevnik.

Pomalo tajnovita sjednica.

apis-itPrije nekoliko dana napadnut je APIS IT, tvrtka koja je krvožilni sustav države.

Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama, APIS IT d.o.o., osnovana je krajem 2005. ugovorom između Vlade RH i Grada Zagreba, kako bi na pozitivnim iskustvima Gradskog zavoda za automatsku obradu podataka (GZAOP) obavljala poslove razvoja i podrške ključnim informacijskim sustavima RH i Grada Zagreba te razvila aplikativne servise i čuvala potrebne informacijske baze, što je temelj funkcioniranja moderne elektronički podržane uprave.

Napad koji se dogodio povezan je sa posjetom predsjednika vlade Plenkovića Ukrajini i odmazda ruske strane za taj čin. Napadnuti su informacijski sustavi naše zemlje. Prema ruskom izvoru radi se o napadu u sustav sa ukrajinskih i ruskih IP adresa. Prema našem izvoru radi se o uspješnom napadu sa ruskog sveučilišta u Moskvi. Kako doznajemo sama diverzija je potpomognuta iznutra, jer je tzv. zaštitni Vatreni zid smanjen na nižu razinu i na taj način je prema navodima izvora upadnuto konkretno u sustav MVP-a.

Ruska strana se hvali da je skinut značajan broj dokumenata ministarstva vanjskih poslova, dok naši mediji tvrde suprotno.

Da li je  tajnovita sjednica hadezeovog naciolnalnog vijeća i predsjedništva zbog toga, pokazat će vrijeme.

HOP