Novi austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen potječe iz obitelji izbjegle iz sovjetske Rusije

0
2553

Novi predsjednik Austrije je Alexander Van der Bellen, dijete obitelji koja je nakon Oktobarske revolucije morala pobjeći iz Rusije. Na kraju obiteljske odiseje nastanili su se u austrijskom Tirolu. Alexander zna samo poneke detalje svoje obiteljske povijesti, jer su njegovi roditelji malo govorili o svojoj prošlosti. 1763. godine njegov se predak staklar seli iz Nizozemske u carsku Rusiju. Njegovi potomci uzdižu se kao elita u guberniji Pskow gdje im je dodijeljen i plemićki naslov. Djed Alexandera Van Der Bellena rođen je 1859. godine i postaje čak zastupnik u lokalnom Semstwu. Ovaj liberalni aristokrat vodi od 1913. godine tamošnji odbor. Nakon što je car napustio prijestolje 1917. godine, građanska prijelazna vlast Rusije imenuje ga vođom lokalne vlasti u Pskowu. Kratko prije Oktobarske revolucije odstupio je s dužnosti zbog zdravstvenih razloga. Tada još nije ni pomišljao na bijeg, jer su boljševičke vlasti samo djelomično preuzele vlast u Pskowu. Grad su prvo zauzeli Nijemci, a potom su se u građanskom ratu izmjenjivali crveni i bijeli. Alexander stariji se nadao da je Lenjin tek prolazna priča, no nakon 18. listopada 1918. godine situacija se bitno zaoštrila. Prije konačnog zauzimanja Pskowa od strane boljševika u ljeto 1919. godine, nekadašnji lokalni šef vlade Alexander, njegova supruga i tri sina bježe u susjednu Estoniju. Zbog čega su dvije kćeri ostavili za sobom, ostaje tajna. Jedna umire nasilnom smrću u Tallinnu već 1922. godine, a druga umire 1946. godine, vjerojatno od posljedica liječenja na psihijatrijskoj klinici Steinhof u Beču.

Obitelj u Estoniji mijenja “von” u svom imenu u “van”, pozivajući se na svoje holandske korijene. U povijesnom arhivu u Tartu postoji pismo Alexandera starijeg u kojem on objašnjava kako riječ “van” označava građansko porijeklo obitelji. Svi članovi obitelji su se tada izjasnili kao Holanđani, vjerojatno želeći izbjeći lošiji tretman ukoliko bi spomenuli Rusiju. Međutim, i u Estoniji je strah obitelji od Sovjeta velik. Alexander senior umire 1924. godine, njegov sin Georg nekoliko godina kasnije u New Yorku, Alexander (otac sadašnjeg austrijskog predsjednika) započinje studij ekonomije na univerzitetu u Tartu, a najmlađi sin Konstantin postaje liječnik. Alexander počinje raditi za jednu veliku tvrtku koja izvozi drvo, a početkom tridesetih godina prošlog stoljeća seli u glavni grad Estonije Tullinn gdje radi kao menager u British Overseas banci za internacionalne kreditne poslove. 1934. godine prima estonsko državljanstvo. I u ovoj novoj domovini Van der Bellenovi postaju građanska elita. No, nevolje obitelji su ponovo na vidiku. Naime, nakon Molotow-Ribbentrop pakta, Estonija postaje dio sovjetske sfere utjecaja. 1940. godine je Crvena armija umarširala u Tullinn, što naravno označava i kraj bankarskom poslovanju British Overseas Bank u kojoj visoku poziciju ima upravo Alexander Van der Bellen, otac današnjeg austrijskog predsjednika. Zbog opasnosti od progona kao “socijalno neprijateljskih elemenata”, te velike vjerojatnosti da kao takvi budu uhapšeni i deportirani, obitelj se odlučuje na pripreme za ponovni bijeg. Van der Bellen traži od univerziteta Tartu svoj rodni list. No, mogućnosti za emigraciju su smanjene, a tek nakon potpisivanja njemačko-sovjetskog sporazuma u siječnju slijedeće godine otvara se šansa da obitelj Van der Bellen napusti sovjetski teritorij, pod pretpostavkom da se izjasne Nijemcima, koji se žele vratiti kući, u Reich. Liječnik i brat Konstantin ostaje, ali po pričanju njegove kćeri Irine, još je desetljećima ispod svoga stola imao mornarsku vreću spremnu u slučaju bijega.

Obitelj Alexandera van der Bellena stiže u Innsbruck, gdje Alexander nalazi posao u jednoj tvrtci koja se bavi izvozom. 1944. godine rađa se Alexander, koji će 2016. postati austrijski predsjednik. Njegov otac u godinama rata ponovno počinje svoju borbu za egzistenciju kao poslovni čovjek. Uskoro utemeljuje vlastitu trgovačku tvrtku u Beču (1848. godine) koja se bavi pretežno izvozom produkata kemijske industrije. Usprkos nekim neutemeljenim optužbama o tome da je bio visokopozicionirani nacist, po svemu sudeći Alexander je čitav svoj život je proveo kao liberal koji se zauzimao za tržišnu ekonomiju i parlamentarizam. Van der Bellenovi su dugo ostali estonski državljani, čak i nakon što Estonije kao države više nije bilo. U obitelji je i nakon okupacije ostao strah od sovjetskog progona. “Kao djetetu su mi roditelji ponavljali kako moram na putu do škole u velikom krugu zaobići ruski konzulat”, prisjeća se današnji Alexander Van der Bellen, koji nikada nije naučio ruski, prvi jezik svojih roditelja: “moji roditelji su i na taj način htjeli izbjeći sve kako nas nitko ne bi prepoznao kao bjegunce”. Tek 1958. godine Van der Bellenovi dobivaju austrijsko državljanstvo.

van-der-bellen-izbjeglicko-dijete

Alexander Van der Bellen bi naravno automatski imao pravo i na estonsku putovnicu, budući da nakon ponove uspostave države Estonije svi oni koji su na dan 16. lipnja 1940. bili upisani kao estonski državljani i njihovi potomci imaju pravo na estonsko državljanstvo.

Do osobnog susreta između članova dvije razdvojene obitelji Van der Bellen dolazi tek nakon kraja Sovjetskog saveza. Konstantinova kći Irina koja živi u jednom selu na jugu Estonije posjetila je svojeg bratića Alexandera u Beču sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća. Na dom njihovih predaka iz Rusije koji je razoren u vihoru Oktobarske revolucije podsjeća još samo jedan akvarel iz 19. stoljeća. (izvor: Die Zeit)

Alexander je u stručnom obrazovanju i djelovanju slijedio put svojega oca kao ekonomist, te bio profesor i dekan Univerzitata gospodarskih i ekonomskih nauka u Beču. Njegov politički put je krenuo od lijevih (SPÖ od 70-tih do sredine 80-tih) do ekološko svjesnih zelenih u 90-tim godinama prošlog stoljeća. Ovu političku mijenu je Van der Bellen sam opisao kao razvoj iz “arogantnog antikapitaliste u velikodušnog lijevog liberala”.

Austrian President Heinz Fischer (R) welcomes President-elect Alexander Van der Bellen in his office in Vienna, Austria, May 24, 2016. REUTERS/Leonhard Foeger
Austrian President Heinz Fischer (R) welcomes President-elect Alexander Van der Bellen in his office in Vienna, Austria, May 24, 2016. REUTERS/Leonhard Foeger

Novoizabrani predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen je potomak nekadašnjih izbjeglica koji su pobjegli pred Oktobarskom revolucijom i boljševicima. Jasno je da će Van der Bellen imati razumijevanja za sirijske izbjeglice koje se slijevaju u Europu bježeći od rata, te da zasigurno neće slijediti politiku razdvajanja žicom, kao njegov mađarski susjed Orban, koji slijedi Putinovu politiku širenja ruskog utjecaja u Europi. Austrijanci su svojim glasovima dali prednost razumnijoj struji politike, koja se istovremeno zauzima za ekološku svijest (van der Bellen dolazi iz redova tzv. zelenih), ali i za načela europske demokracije i tolerancije. 

Pripremila: Ingrid Runtić

HOP portal