LIJEPI BIJELI ZAGREB JE STOLJEĆIMA OSVAJAO – SVE KOJI SU DOŠLI U GRAD

0
2088

Nažalost, danas smo svjedoci kako na očigled propadaju i nestaju ljepote i vrijednosti, koje su stoljećima gradile i  s mnogo ljubavi održavale generacije naših predaka – što i mi moramo učiniti za buduće naraštaje.

Zagreb nije ni propadao, ni stagnirao, ni u vrijeme tuđinskih vlasti, jer je svojom ljepotom i prekrasnim položajem osvajao sve koji su došli u  grad, što možemo zaključiti po gradnji iz tih vremena, ali i vidjeti kako danas propadaju palače, nekadašnje ljepotice i ponos grada i  upozorenja na derutnim pročeljima: “OPREZ, OPADA ŽBUKA!“
Nema sredstava ni za palače – ni za održavanje strogo zaštićenih klinova Medvednice, koji dosežu u samo srce grada, naših park-šuma: Jelenovca, Tuškanca, Zelengaja… a ima za crne nebodere i fontane. Tuškanac, oduvijek miljenik svih generacija, uzrasta i spolova – čak i kućnih ljubimaca, rapidno propada i nestaje.zagreb-pogled-na-katedralu

Na ulazu u Tuškanac i duž šetnice, pristajalo bi upozorenje :“GUŠI  ME  I  UBIJA BRŠLJAN, JER ME DESETLJEĆIMA NITKO  NE  ČISTI  I  NE  ODRŽAVA“! Nema sredstava, a u vrijeme  socijalizma ih je bilo.

„NESTAJEM, JER ME NEPLANSKI SIJEKU  I ODVOZE  IZ  MOG GRADA I  JER SIGURNOSNI  SUSTAV ZAGREBA NE  ŠTITI NI  JAVNU – NI PRIVATNU  IMOVINU“! Umjesto očuvanja podrasta, koji je vrlo bitan  za samoobnavljanja šuma – posjekli su ga, kao i  biljke kojima se hrane ptice: akacije, bazge, glog i ljeske.

Ljetos se gospođa E. rasplakala nad sudbinom opljačkanog i  devastiranog  Tuškanca. “Osim imena i lokacije, ovaj jadnik ni po čemu drugom ne liči na Tuškanac, pun stogodišnjih divova u vrijeme kad sam prije 57 godina napustila Zagreb  i Hrvatsku“, rekla je bivša Zagrepčanka.

I mi vidimo da se događa zločin nad tisućljetnim gradom i njegovim zelenilom i svjesni  smo da tom zlu treba reći :“Dosta je bilo !“ Mnogi pitaju:“ Zbog čega i do kad će šutjeti institucije: Ministarstvo okoliša i prirode, Zelena akcija, Klub Zagrepčana, Crkva…?

panorama-zg-komb-teh_-100x150-2009

U vrijeme gradnje šetnice svako sam prijepodne hodala šumom do Cmroka, i opažala sam  kako je sve više čistina, niskog raslinja i sve manje visokih stabala, pa ipak me, kao i mnoge na Gornjem gradu  zaprepastila  i rastužila informacija dobrih poznavatelja Tuškanca  kako je, u relativno kratkom vremenu, iz Tuškanca otuđeno 200 stabala, stogodišnjih hrastova… Kako se toliki broj stabala: 50, 70 m visine, moglo neopaženo iznijeti iz grada, gdje  su  završila,i po čijem naređenju? Od preostalog  drveća u Tuškancu  polovinu  je zarobio bršljan, i ako se popeo u krošnju – a u mnoge jeste, onda ih je ugušio; drvo će se osušiti, srušit će ga vjetar ili će  se samo izvaliti. Posljedni je čas da spasimo stabla, koja još imaju snage i bore se za život – kao i ona koja za sada bršljan nije zarobio. Mi to možemo ako hoćemo i ako zaista volimo i želimo dobro svom gradu i sebi. Spašavanje nije teško, niti opasno, pa mogu pomoći i mladi. Generacije  20-og st. su pošumljavale, a mladi  21-og mogu spašavati.

Budemo li dugo čekali i sastančili – nećemo imati što spašavati. Mnogi građani nisu ni svjesni, kakve sve posljedice mogu nastati,  ako nestane zelenilo, pa, na upozorenje  da se neplanski siječe – bezbrižno odgovaraju, da će posaditi mlade, kad sve posijeku. Mladoj  su biljki potrebna   četiri – do pet i više desetljeća da izraste i razgrana  se snažno korijenje, koje može sprečavati klizanje i odronjavanje tla. Zelenila su pluća grada, i njegovim nestankom može doći do prevelikog zagađenja zraka, pa ćemo kao u Parizu i  mnogim gradovima  s maskom  na licu, hodati gradom, može  doći do promjene mikroklime, i ako se nastavi s devastacijom  Tuškanca, može se ugroziti sigurnost  Gornjeg grada, koji može  kliznuti niz padinu, pa će Tuškanac umjesto zelene oaze, postati deponij ruševina.

Pljačke i nestajanje drveća ne događa se samo u Tuškancu – nego po čitavom gradu. U Ilici sve do Mesničke ulice, posječene su sve voćke, u vrtovima na južnim padinama Gornjeg grada, na Cvjetnom trgu su noću, da ih ne čuju i vide stanari, dizalicama  čupali, javore s  korijenjem i kamionima odvezli u nepoznato. (Netko je, ipak, vidio!)

Iznad igrališta Cibone, iznenada  je  nestao  zaštićeni, 250-godišnji  hrast kitnjak, zdrav kao dren, a kod križanja Selske i Zagorske također je nestalo drveće. Kad je  jedna gospođa čula pilu na Griču, sjetila se zaštićenih hrastova i požurila je da im pomogne  i  spasi ih. Pristojno  je upitala drvosječe, imaju li dozvolu, za sječu zdravog, zaštićenog  drveća i umjesto bilo  kakvog odgovora, snagator ju je snažno gurnuo i pala  je leđima na tlo. Drvosječe su mirno nastavili i ne pogledavši jesu li možda ženu jako ozlijedili. Kad se jedva dignula, i prestrašena počela udaljavati, prišao joj je muškarac i upozorio je: “Ako ne želite metak u čelo, ne  miješajte se u to!“

Takovo divljaštvo  i  primitivizam, u Zagrebu – ne pamtimo!

Umjesto procvata – u dugo očekivanoj samostalnoj i slobodnoj Hrvatskoj, nakon što je  najhrabrija  i najbolja vojska na  svijetu, porazila – svjetsku „ silu“ JNA, Zagreb propada – kao i standard građana i svaki dan je sve više Zagrepčana – koji obilaze i  prekopavaju po kantama za smeće.

Denacionalizacijom je ispravljena nepravda, građanima je vraćena  imovina, oduzeta krajem drugog svjetskog rata – što je objavljeno u svim medijima, ali  je vrlo brzo poslije toga tajno, bez rasprave, bez naknade, učinjena nova nepravda i mnogim su žiteljima Gornjeg  grada oduzeli vrtove. Nadamo se da će učinjenu nepravdu ispraviti nova vlada i da nećemo biti prisiljeni tražiti pomoć na Međunarodnom sudu.

Naši ljudi, na privremenom radu u inozemstvu, ili oni, koji su iz bilo kojih razloga odselili iz Hrvatske – neki su brzo  shvatili da moraju poštovati zakone, uredbe, propise, navike i tradicije naroda, u čije su zemlje došli, a neki su  to naučili – tek nakon par visokih novčanih kazni. Nekad je tako bilo i kod nas, i tada su u Zagreb doseljavali bogati trgovci, obrtnici i bogati stranci koji nas danas obilaze, a dolaze nam po političkoj liniji ili „trbuhom za kruhom“. I jedni i drugi ostaju zauvijek, primljeni su prijateljski i poklonjeno im je veliko povjerenje koje neki zloupotrijebe, pa kad dođu na više položaje nameću nam svoje navike i ponašaju se kao da smo mi doseljenici, uskraćuju nam kulturu stanovanja i življenja – na koju smo navikli i uništavaju sve do čega nam je stalo.

Obećanje, da će s Gornjeg grada ukloniti promet (ideja  gradonačelnika), ne samo da nije realizirana, nego je naš  lijepi, srednjevjekovni Gornji grad, kakvi su u svijetu rijetkost, pretvoren u parkiralište za one koji bi vjerojatno i u Katedralu dolazili autom, a najdulja na Gornjem gradu – Jurjevska ulica, od nedavno je dvosmjerna prometnica, smeće nam odvoze dvaput – umjesto triput tjedno, kako je bilo desetljećima.

Ako radove u stanu želimo povjeriti privatnom obrtniku  jer je kvalitetnija usluga, jeftiniji je i daje garanciju – majstor ne prihvaća posao, ako nemamo parkiralište i ako ne želimo platiti kaznu umjesto njega. Ako vlastita  djeca roditeljima dovezu mjesečne namirnice, voze roditelja na odmor, na pretrage u bolnicu ili na koncert u autu mora netko dežurati, da ne bi na šajbi našli uplatnicu za kaznu, a ponekad, dežurnog jednostavno potjeraju,  pa kruži okolo. Kad mi je 2008. g. umrla mama, kćer je došla po mene autom, i dok sam obula cipele i obukla kaput – „pauk“ je dignuo auto  i uzalud smo vikale da imamo smrtni slučaj u obitelji.

„DAJ MU VLAST  I DOZNAT   ĆEŠ   KAKAV  JE ČOVJEK!“

Otkad je Milan Bandić gradonačelnik, Zagrepčani su izgubili omiljeni Jelačić plac na kojem su još naše prabake i pradjedovi dogovarali sastanke na špici, pod repom, pod vurom, a sad se čitave godine, svaki tjedan izmjenjuju seoski vašari, šatori, pokretni WC-i i gumene cijevi s vodom… Koga je briga što zagrebačke trgovine oko  trga slabije posluju!

Nas nitko nije pitao želimo li i dopuštamo li, da nam neko mijenja navike, može li bez našeg dopuštenja mijenjati izgled našeg grada  i uništavati vrijednosti…? Zelenila i vrijednosti propadaju, da bi imali što više prostora za crne nebodere, fontane i posljednja glupost: vinograd u centru grada – zbog čega su porezane sve voćke u vrtovima, na južnim padinama Gornjeg grada.

Nama je grad – koji su izgradili i ostavili nam naši preci, najljepši i najdraži na svijetu, a ako se doseljenicima ne sviđa – neka odu, nisu naši zarobljenici, i neka svoje ideje, nama potpuno neprihvatljive – ponude nekom drugom, koji ima sličan ili isti ukus.

Nećemo, i ne želimo da naš lijepi bijeli Zagreb – postane crni Zagreb i da umjesto prekrasnih park-šuma, koje ne čuvaju samo naše zdravlje nego su i ukras grada i dom mnogih ptica, na tim mjestima niču crne, betonske grdosije. Oponašali bi Beč, dok tisuće Zagrepčana jedva preživljava. Bečani nisu izgradili fontane u godinu-dvije, već postepeno, kako se  grad razvijao, nisu  ih sigurno gradili  u poratno vrijeme i Beč nisu opljačkali takozvani „veliki domoljubi“.

Sigurno, ne misle najbolje o nama zemlje koje  nam daju kredite da  ih trošimo na fontane, a narod je na rubu siromaštva.

Svaki narod zaslužuje vlast koju je izabrao!

Nažalost, danas smo, ne svojom krivicom, puno bliže divljem- nego bogatom Zapadu.

S poštovanjem, Jelica Sarajlija, Zagreb

HOP

Slike Zagreba akademska slikarica Ingrid Runtić