CLINTON OPTUŽILA PUTINA DA SE HAKIRANJEM OSVEĆIVAO ZA NAMJEŠTANJE RUSKIH IZBORA 2011. GODINE

0
2042

Hillary Clinton izjavila je u četvrtak da hakerske napade koje je provodila Rusija protiv njene kampanje,  bili su namijenjeni “potkopati našu demokraciju”, a naredio je Vladimir V. Putinom “, jer on ima osobni pik protiv mene.”clinton

Obraćajući se grupi donatora u Manhattanu, gospođa Clinton je rekala da Putin, ruski predsjednik, nikada joj nije oprostiti optužbu iz 2011, kada je bila državni tajnik i rekla da  parlamentarni izbori njegove zemlje održani te godine su bili namješteni.
Hillary Clinton, obraćajući se donatorima u četvrtak navečer, rekala je da predsjednik Vladimir V. Putin je  režirao hakerski napad protiv demokrata za podmirenje osobnih  rezultat s njom.
“Putin me  javno okrivio za izljev bijesa od strane vlastitog naroda, a to je izravna linija između onoga što sam rekla tada i ono što je učinio na ovim izborima”, rekla je gospođa Clinton.

To je prvi put da je gospođa Clinton javno se obratila i komentirala utjecaj hackera jer je obavještajna zajednica zaključila da su posebno usmjereni na štetu njezine kampanje.

“Da ne bude zabune, kao što je i tisak napokon  polovio činjenice, koje smo očajnički nastojali predstaviti i pritisak na mene tijekom posljednjih mjeseci kampanje”, rekla je gospođa Clinton grupi donatora, koji su zajedno točno oko 1 milijarde $ donirali u njezinu nastojanju da bude predsjednica. “Ovo nije samo napad na mene i moju kampanju, iako je to možda dodalo goriva na njega. Ovo je napad na našu zemlju. Mi smo i dalje daleko od normalnih političkih problema ovdje. Ovdje se radi o integritetu naše demokracije i sigurnosti našeg naroda. ”

Istraga Times otkriva propuštene signale, spore odgovore i trajno podcjenjivanje ozbiljnosti kampanje i ometanja na predsjedničkim izborima 2016.
U svojim primjedbama Clinton je podržala prijedlog dvostranačkih skupina senatora koji istražuju slučaj.

“Javnost zaslužuje znati što se točno dogodilo i zašto, kako za nas tako da bi se spriječilo buduće napade na naše sustave, uključujući i naš izborni sustav”, rekla je ona.

Gospođa Clinton je rekla kako je hakiranje bilo jedan od dva “bez presedana” događaja koji su doveli do njezina poraza. Drugi je bila istraga nje same od strane James B. Comey,  F.B.I. ravnatelja, neposredno prije izbora,  u svezi otkrivanja novih pitanja u vezi sporne e-pošte  njezina privatnog poslužitelja.

“Swing-state birači su svoje odluke u posljednjim danima kampanje okrenuli protiv mene zbog F.B.I. istrage ravnatelja Comey “, rekla je ona.

izvor NYT

HOP