Svjetski mediji tvrde da je Rumunjska u medijskoj blokadi, iako radio Cluj korektno prenosi vijesti

0
1684
Svi mediji i u Hrvatskoj i u Srbiji, pa i u Europi i svijetu govore kako je apsolutna medijska blokada u Rumunjskoj o demonstracijama 500 000 ljudi u toj zemlji. I 99% medija u svijetu pokupio je vijest da baš svi rumunjski mediji to prešućuju. No, bio sam uporan, pa sam pretražio google. Upisao sam riječi “asculta radio romania actualitati” ( “slušaj radio romania actualitati, a to im je naziv državnoga radija ). I onda se otvori opadajući meni s nekih sedam do osam sajtova za slušanje online rumunjskih radijskih postaja. Najbolja i najveća ponuda baš svih rumunjskih radisjkih postaja je na sajtu pod nazivom radioromania.ro. I kad otovrite taj sajt u lijevom kutu je popis gradova i županija u Rumunjskoj sa svim državnim i privatnim radio postajama.
I samo Radio Cluj emitira vijesti i izjveštaje s masovnih prosvjeda naroda protiv pljačkaške i razbojničke vlasti. Ne čudi me da to radi upravo Radio Cluj, budući da je to nekad bio srednjoeuropski mađarski grad Kološvar, te da su tamo tradicije slobode i demokracije veće nego igdje u Rumunjskoj. I 1989. je mađarski svećenik Lazslo Toekes pokrenuo svojim buntom protiv vlasti, u većinskom mađarskom gradu Targu Muresu u sredinjoj Rumunjskoj u Transilvaniji val prosvjeda, a to je onda dovelo do pada Ceausescua.
Eto, sad imamo link za praćenje tih prosvjeda uživo, a nijedan medij u Europi i u svijetu nema pojma da Radio Cluj izravno prenosi zbivanja o narodnim demonstracijama. Sorin Grindeanu još nije podnio ostavku, a i ne namjerava to učiniti.
Ne znam koliko nam je sad aktualno i zanimljivo praćenje zbivanja u Rumunjskoj za našu javnost, ali stvari tamo još nisu završene, pa nije zgoreg da znamo da postoji ta krugovalna postaja Radio Cluj što prati događaje u cijeloj zemlji i čuje se odlično i razgovijetno preko interneta.
Tako smo prvi i jedini medij i u Hrvatskoj i nadaleko koji ima prve i svježe vijesti o događajima u Rumunjskoj zahvaljujući Radio Cluju.
Mislim da nije slučajno što na još jednom, ali sad za promjenu anglosaksonskom i američkom sajtu za slušanje svjestkih radijskih postaja, baš Radio Cluj, po istraživanjima Amerikanaca stoji u samome vrhu slušanosti među svim rumunjskim informativnim radijskim postajama. Državni radio iz Bukurešta Radio Romania Actualitati je daleko iza njega po slušanosti. Takav je odabir samih Rumunja i oni očigledno i nepogrešivo i dobro znaju zašto baš slušaju Radio Cluj. Na sajtu radioromania.ro može se slušati Radio Cluj alternativno i na još jednome mjestu čitave skale radijskih postaja iz Cluja. Znači, tamo gdje stoji Cluj FM, također se čuje program te iste radijske postaje Radio Cluj, kao i na onome drugome mjestu gdje je označen bez dodatka kratkih valova i oznake FM, nego samo u izvornome obliku kao Radio Cluj.
Dragan Ilić
HOP