Otkriveni kontakti Trumpovih bliskih suradnika s ruskom vladom i obavještajnim službama

0
1333

Kako The New York Times jučer objavljuje zapisi telefonskih poziva i presretenih razgovora jasno potvrđuju kako su članovi Trumpovog tima u predsjedničkoj kampanji i njegovi suradnici doista imali učestale kontakte s visokim ruskim obavještajnim dužnosnicima u godini prije izbora, kažu četiri sadašnja (i bivša) američka dužnosnika. Američke zakonske i obavještajne agencije presrele su te komunikacije otprilike u isto vrijeme i otkrili dokaze da je Rusija pokušavala omesti predsjedničke izbore hakiranjem Demokratskog Nacionalnog odbora, kako su izjavila čak tri službenika. Tajne službe nastoje otkriti je li Trumpova kampanja bila u dosluhu s Rusima oko hakiranja ili na neki drugi način kako bi utjecali na rezultate izbora.

Dužnosnici su izjavili da sporne komunikacije nisu bili ograničene samo na sudionike u Trumpovoj kampanji, nego uključuju i druge njegove suradnike. S ruske strane, kontakti također uključuju članove vlade izvan obavještajnih službi. Svi sadašnji i bivši dužnosnici razgovarali su pod uvjetom anonimnosti, jer je istraga u toku.

Jedan od sudionika tih spornih razgovora i kontakata je bio Paul Manafort, koji je bio predsjednik Trumpove kampanje u rasponu od nekoliko mjeseci prošle godine, a prije je radio kao politički savjetnik u Ukrajini. Agencija za sada će želi dati imena ostalih Trumpovih suradnika koji su bili upleteni u sporne pozive, budući da je istraga još u tijeku.

Telefonski zapisi i sporne komunikacije su dio veće količine dokaza i podataka koje F.B.I. filtrira tijekom istrage o vezama između Trumpovih suradnika i ruske vlade, kao i hakiranje D.N.C.-a, a u skladu s federalnim policijskim zakonima. U sklopu svoje istrage, F.B.I. je dobila na uvid i bankovne izvode kao i evidenciju putovanja i obavljenih razgovora.

P. Manafort protiv kojeg još nije podignuta optužnica, odbacuje svaku vezu s ruskim obavještajnim službama, Putinom ili ruskom vladom slijedećim riječima: “Nisam ruski obavještajac, kao što tvrde ti ljudi koji nose značke!”

Međutim, nekoliko Trumpovih suradnika vode poslove u Rusiji, i nije nikakva tajna ili rijetkost da prilikom dogovaranja i zaključivanja poslova dolaze u kontakt s pripadnicima ruskih obavještajnih službi, ponekad i bez vlastitog znanja – budući da su u Rusiji i Ukrajini špijunske djelatnosti duboko urasle u društvo. Za sada američke obavještajne agencije ne otkrivaju detalje o sadržaju spornih razgovora i komunikacija, identitet ruskih obavještajaca ili koliko Trumpovih suradnika je upleteno, kao ni to jesu li članovi Trumpove kampanje i tima sudjelovali u ovim istraživanjima ili imaju li vođeni razgovori veze sa samom osobom Donalda Trumpa. Siječanjski izvještaji američkih obavještajnih agencija ipak jasno upućuju na zaključak da je ruska vlada intervenirala u samom procesu izbora na strani D. Trumpa.

Glasnogovornik Bijele kuće i Trumpovog kabineta Sean Spicer je komentirao izviješće obavještajnih agencija samo ponovivši Trumpove riječi kako nitko iz redova njegovog tima nije imao kontakata s ruskim dužnosnicima prije samih izbora. Međutim, dva dana nakon samih izbora je Sergej A. Ryabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, rekao da je “bilo kontakata” tijekom kampanje između ruskih dužnosnika i članova tima D. Trumpa. Tadašnji glasnogovornik D. Trumpa Hope Hicks je to tada zanijekao.

N.S.A. (National Security Agency) je pak presrela pozive između Trumpovih suradnika i Rusa prilikom rutinskog nadziranja. Nakon toga je uključen F.B.I. koji je zatražio informacije istih osoba u svezi komunikacija i razgovora koji su prethodno vođeni i nisu bili istraživani i nadzirani. Potom je zatražena i pomoć od britanske obavještajne službe čiji djelatnik Christopher Steele ima poveću dokumentaciju o tome.

Istraživanja u svezi Manaforta su započela još prošlog proljeća u sklopu krim-istraživanja oko njegovog rada s proruskom političkom strankom bivšeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča. Michael T. Flynn, bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, dao je ostavku u ponedjeljak navečer, no taj čin neće zaustaviti istragu oko njega ili ostalih sudionika Trumpove kampanje i njegovog tima koji su imali neovlaštene kontakte s ruskim obavještajnim službama ili dužnosnicima ruske vlade prije i za vrijeme američkih predsjedničkih izbora, kaže senator iz Virginije Mark Warner, demokrat i član Obavještajnog odbora.

Obradila: Ingrid Runtić

HOP