Srpske tajne službe 1994. godine dobile su informaciju kako Mesić sprema autonomiju Slavonije

0
24940

Prema dokumentu srpskih tajnih službi iz 1994. godine, srpska strana barata s informacijom kako je Mesić s “uglednim” Srbima spremao autonomiju Slavonije. Veza iz Zagreba koja je odavala podatke zvala se Kaptol. Tekst je izvoran:

Službena beleška o informativnom razgovoru I Žunić Joco iz Hrtkovaca, SO Ruma.

Razgovor je obavljen 18. 6. 1994. godine u Velikom Gradištu, na inicijativu izvora.

Izvor se koristi na planu KOZ-a. Izvor pouzdan, podaci neprovereni.

II O ovome do sada nije pisano. Podaci se odnose na aktuelne političko-bezbednosne prilike i događaje u Hrvatskoj, P. Slatini. Prema poveravanju R.S., državljanke Republike Hrvatske, srpskog porekla, iz P. Slatine, koja je nedavnom prigodnom prilikom boravila u SRJ, preneta su nam zapažanja o bezbednosno značajnim prilikama i kretanjima u Slatini i uopšte u Hrvatskoj. Naime, dosadašnji predsednik HDZ-a za Slatinu, Ante Šimara, inače i poslanik-zastupnik Republičke skupštine Sabora u Zagrebu, podneo je ostavku na funkciju, a kao razlog je navedeno njegovo solidarisanje i pružanje podrške Stipi Mesiću prilikom izglasavanja njegovog nepoverenja, a potom i smene sa funkcije predsednika Skupštine Sabora.

Šimara je tada bio jedini poslanik-zastupnik koji se izjasnio protiv smenjivanja Mesića. Jedan od osnovnih razloga za ovakvo postupanje Šimare je političko-ekonomska veza i saradnja njih dvojice, što je proisteklo nekon okumljivanja, kada je Mesić kumovao Šimarinom sinu. Potom su njih dvojica otkupili cementaru u Našicama i bivšu Jugobanku u Slatini pretvorili u privatnu banku, idt. Na mesto Šimare postavljen je Pelikan N. iz Slatine, osvedočeni ustaša, koji je kao takav suđen posle Drugog svetskog rata i proveo na robiji 10-ak godina. Isti je sada penzionisani zanatlija u građevinskom preduzeću “Graditelj” iz Slatine, a kao izraziti ustaša i ekstremista eksponirao se od 1971. godine, tj. u MSPOK-u. Prema podacima iz dobro obaveštenih preostalih srpskih krugova u Slatini, Hrvatska, saznaje se da i Stipe Mesić sa svojim istomišljenicima tajno organizuje i u tom smislu kontaktira uticajnije Srbe radi ostvarivanja autonomije Slavonije unutar Hrvatske, obećavajući Srbima u sadašnjoj Hrvatskoj uskraćeni status, da će se i Srbi i Hrvati vratiti iz izbeglištva u svoje kuće kada porušene i popaljene srpske kuće budu ponovo izgrađene ili nikada, planirajući za glavni grad autonomije mesto Orahovicu. Sve napred navedene aktivnosti, Mesić sprovodi za sada ilegalno i u dubokoj tajnosti, pripremajući se za trenutak kada će javno izaći sa svojim zahtevima i stavovima. Na kraju razgovora, izvor navodi da je situacija u Hrvatskoj iz dana u dan beznadežinija, da je sva roba široke potrošnje nesnošljivo sve skuplja i nedostupnija, da su najveće firme dovedene do bankrotstva i da mesecima već radnici ne primaju platu, da je nedavno uveden i porez od 30 odsto na neto platu. Kao uzrok ovakvog teškog stanja u Hrvatskoj su u osnovnoj i najvećoj meri velike potrebe za kupovinu vojnog naoružavanja i opreme, a da je ostalo od strane rukovodećih struktura HDZ-a po svim mestima opljačkano prelivajući dosadašnja društvena sredstva u privatne džepove i tome slično. Svega ovoga su svakim danom sve svesniji mnogi obični građani koji izražavaju žaljenje zbog raspada SFRJ kao jedne od mogućih njihovih dosadašnjih zabluda o tzv. “lijepoj njihovoj”.

III – Šimara Ante iz P. Slatine, dosadašnji predsednik HDZ u Slatini i poslanik Skupštine u Zagrebu. – Pelikan N., novopostavljeni predsednik HDZ u P. Slatini, evidentni proustaški ekstremista. – Mesić Stipe, donedavni predsednik Skupštine Hrvatske.

IV Obavljen razgovor i napisana beleška. Druge mere i radnje RDB nisu preduzimane.

V Izvor je instruisan da nas i dalje blagovremeno obaveštava o napred navedenim prilikama u bezbednosno interesantnim kontaktima u Hrvatskoj. Kucano u 4 primerka.

Dostavljeno: 2 h MUP RS RDB – II uprava 1 h OE CRDB Smederevo 1 h operativnom radniku Operativni radnik Milomir Stokić

HOP