Panihida za pale pravoslavne hrvatske branitelje

0
2403

U subotu, 18. veljače 2017. Hrvatska pravoslavna crkva održala je na Mirogoju, kod groba hrvatskog pjesnika Petra Preradovića, panihidu za pale hrvatske pravoslavne branitelje.

Cijeli događaj snimila je TV4R (Televizija 4 rijeke).

Ovdje možete pročitati govor †Aleksandra, arhiepiskopa hrvatskog i pogledati nekoliko fotografija s događaja.

„Blago mirotvorcima, jer oni će biti nazvani sinovima Božijim!”(Mt. 5:9)

Draga braćo i sestre,

Današnja samostalna Hrvatska stvorena je 1991. godine kad se razdvaja od Jugoslavije. Svoju sposobnost opstanka i zaštite svog naroda, usprkos nesklonim međunarodnim okolnostima, potvrdila je vojnom pobjedom u Domovinskom ratu. Ta pobjeda nije došla kao dar velesila, nego je rezultat hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja. Svi Hrvati, pravoslavci, katolici i ostali, bezkompromisno su stali jedni uz druge i obranili svoju državu, uz velike žrtve. Iako ih se danas službeno naziva braniteljima, a neslužbeno ratnicima, oni su zapravo mirotvorci i njihov samoprijegor i zajedništvo trebaju biti neprekidni uzor mladim naraštajima. Domovinski rat temelj je suvremene hrvatske države i negacija je balkanskih udruživanja, pripajanja i osvajanja, komunizma i četničkog monarhizma. Nu, istina je da poginuli branitelji pravoslavci i žrtva njihovih obitelji nije valjano vrjednovana, možemo slobodno kazati kao ni žrtva ostalih hrvatskih branitelja. Kao predstavnici hrvatskih pravoslavaca ponovno su se nametnuli, ili su od političke elite kao takvi prihvaćeni, bivši suradnici agresora i notorni velikosrbi. To nije znak veličine, snage i oprosta, nego je jasan znak slabosti hrvatskih političkih elita, njihove nedoraslosti zadataku vođenja nacije u susret brojnim i velikim izazovima bliže i daljnje budućnosti. To nam istovremeno pokazuje koliko je duboko zlo napredovalo u institucije, kulturu i povijest suvremene hrvatske države i naroda. Iz toga svi moramo naučiti kako za slobodu nije dovoljna samo vojna pobjeda, nego je nužna i trajna politička borba. Sloboda nije stabilno zadano stanje nego stanje pod stalnom opsadom, koje zahtjeva stalni oprez i danonoćnu brigu svakog pripadnika naroda, na svakom području kulturne, gospodarske i političke borbe. Slobodu treba zalijevati, svakim danom. Treba bdijeti, jer ne zna se kad lopov dolazi. Zato je hrvatskom narodu u ovo teško doba nužno nacionalno jedinstvo, čvrsto zajedništvo svih Hrvata, svih hrvatskih državljana, upravo na kamen čvrstim kršćanskim temeljima. Iz tog zajedništva ne će biti isključen nitko dobre volje. Trebaju ga održavati i jačati institucije društva, a do sad se u tom poslu, blago rečeno, nisu iskazale. Da bi zajedništvo zaživjelo, moraju svima biti poznati nacionalni interesi, na koje se svatko poziva, ali ih nikako jasno ne određuje. Njih ima nekoliko temeljnih – nek nas je više, nek smo zaposleni, obrazovani, dobro plaćeni i zdravi, s dobrim obiteljskim i susjedskim odnosima. To su nacionalni interesi s kojima moramo svaki svoj čin usklađivati. Ostvara tih interesa uvijek mora biti usklađena sa zapovijedima Sv. Pisma, kako ne bismo upali u opasnost novopoganstva. Na budućnosti naše djece raditi moramo zajednički, tako da im prenesemo najprije Riječ Božiju, kao mjeru i izvor svih stvari i bića, zatim svijest o nacionalnom interesu, a potom i svu imovinu i kulturu koju smo naslijedili, sačuvali, oplemenili i stekli, a koju mi danas čuvamo za njih.

“U blaženom usnuću vječni pokoj podaj Gospode usnulim slugama svojim svim pravoslavnim Hrvatima poginulim za Hrvatsku u Domovinskom ratu i učini im vječni spomen.”

“U blaženom usnuću vječni pokoj podaj Gospode usnulim slugama svojim:

1. Nikola Bogojević-Vukovar-1991. (HOS);
2. Radomir Obradović-Bosanski brod-1992. (HOS);
3. Dino Simić-Jasenovac 1991. (HOS);
4. Zoran Radojković-Vinkovci-1991. (HOS);
5. Mihajlo Cvijanović-Dubrovnik-1992. (HOS);
6. Rajko Jovanović-pripadnik 113. šibenske brigade (svećenik SPC zabranio je ukop sa vojnim počastima 2009.);
7. Vojislav Beader–pripadnik 113. šibenske brigade (svećenik SPC zabranio je ukop sa vojnim počastima 2014.);
8. Stojan Gogov, Bugar, hrvatski državljanin;
9. Stevan Milić iz Nove Varoši kod Okučana, sudjelovao u akcijama s generalom Antom Gotovinom, umro 1993.;
10. Aleksandar Radojević- teško nastradao kod Vukovara 1991., počinio samoubojstvo 2003.;

11….Drobac, poginuo kod Vukovara;

12. Jovan Sredojević, hrvatski obavještajac, (Zadar 1948.- ubijen od pripadnika SDB-a 1992. u Banji pored Slanog);

13. Goran Gojković, ubijen od četnika u Banji pored Slanog (ostali podatci za sad nepoznati);

14. – 18. peteročlana obitelj Rakić (supružnici Luja i Mane, djeca Dragan, Miodag i Radmila), koju su četnici 1991. pobili i bacili u jamu, zajedničku grobnicu u blizini Ličkog Osika. Kćer su četnici prije ubojstva nekoliko tjedana mučili i silovali.

i svim ostalim neznanim pravoslavcima poginulim za Hrvatsku u Domovinskom ratu i učini im vječan spomen.”.

VJEČNI IM SPOMEN!

HOP