Ministarstvo branitelja partizanima isplaćuje na osnovu socijalnih naknada 82 milijuna kuna

0
6078

PARTIZANSKI STAŽ

Hrvatskom narodu upakirana laž nakon 25 godina prvi puta javno obznanjena

RATKO MARIČIĆ (predsjednik saveza antifašističkih boraca) naglašava da je većina umirovljenika iz Drugog svjetskog rata odradila cijeli radni staž. Njihova je jedina povlastica bila u tome što im se staž koji su proveli u ratu računao u uvećanom trajanju. Nitko od njih nema mirovinu samo zato što je bio pripadnik NOR-a, već zato što ju je zaradio na poslu.

Vjera u „partizansku“ riječ objavljenu 24.07.2013 godine u Večernjem listu kojom se javno obmanjuje Hrvatski narod još jednom se je pokazala lažnom i neistinitom.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/mirovina-se-uplacuje-i-borcu-koji-je-1945-imao-samo-tri-godine-588610

Naime nakon punih 27 godina na službeni Zahtjev, temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, HZMO je bio prisiljen javno objaviti podatke o korisnicima mirovine prema godinama mirovinskog staža – sudionici NOR-a.

Iz predočene tablice vidljivo je da Maričićeva „većina“ čini samo 9,59% nosioca „boračkih“ mirovina koji imaju odrađeni puni radni vijek.

Uzmemo li uz navedene godine mirovinskog staža i činjenicu da 4/5 od tog broja čine žene, (2.757 muškaraca i 12.646 žena) odnosno da se najvećim dijelom ne radi o nosiocima mirovinskog prava već o nasljednom redu, trenutno nepoznatih nam kriterija po dobnim skupinama, ostavljamo Hrvatskom narodu na razmišljanje koliko je uistinu bio i još uvijek čini težak teret Hrvatskog Državnog proračuna i Hrvatskom narodu isplata mirovina i drugih novčanih primanja (samo Ministarstvo Hrvatskih branitelja toj kategoriji ljudi isplaćuje na osnovu socijalnih naknada 82 milijuna kuna godišnje)osobama za koje nije postojala obveza isplate od strane Republike Hrvatske i nositelja mirovinskog osiguranja u republici Hrvatskoj.

Guido Hornik