Haplotipovi važni za spoznaje o podrijetlu Hrvata

0
2748
Haplotipovi važni za spoznaje o podrijetlu Hrvata
Postoji samo nekoliko radova koji među analizama haplotipova na Y kromosomu sadrže i analize uzorka iz Hrvatske. Svakako da su najvažniji radovi Semino i sur. 2000, Passarino i sur. 2001. i Chikhi i sur. 2002. godine.
Nasuprot tome, postoje brojni radovi koji istražuju haplotipove koji su otkriveni na uzorcima iz Hrvatske, ali su ta istraživanja izvedena na uzorcima iz drugih naroda ili po kojih je katkad i Hrvatska ( Underhill i sur. 2000, 2001, Zerjal i sur. 2002, Wells i sur. 2001. ). I ti potonji radovi osobito su važni jer omogućavaju usporedbe i razumijevanje ishodišta pojedinih haplotipova, koji su bitni razumijevanje genetičkog podrijetla Hrvata. U radu Underhilla i sur. 2000. godine obavljena su istraživanja za cijelu Zemlju, a uzimani iz većih geografskih područja poput Europe ili centralne Azije i Sibira, ali i iz manjih populacija koje su autorima bile zanimljive, na primjer sa Sardinije ili od male etničke grupe Druza. Iz takvih sveobuhvatnih radova može se dosta doznati o genetičkom podrijetlu Hrvata, jer su informacije o razmještaju haplotipova na cijeloj Zemlji važne za razumijevanje podrijetla i haplotipova koje imaju Hrvati. Na uzorcima iz Hrvatske nađeni su haplotipovi: Eu4, Eu7, Eu9, Eu11, Eu16, Eu18 i Eu19.
Sykes je 2002. godine nadjenuo imena mitohondrijskim haplotipovima, a ja ću nadjenuti imena pojedinim haplotipovima ili grupama haplotipova na Y kromosomu. Haplotip Eu18 nazvat ću baskijski haplotip zato što ga najviše ima među Baskima i zato što se pretpostavlja da je s područja koje nastavaju Baski poslije ledenog doba počelo njegovo širenje. Haplotip Eu7 nazvat ću hrvatski haplotip zato što je njegov do sada najveći postotak nađen u Hrvata i što se vjerojatno širio s obale Jadranskog mora. Haplotip Eu19 imaju najviše slavenski narodi, pa ću ga zvati slavenski haplotip. Haplotipove Eu4, Eu9, Eu10 i Eu11 nazvat ću neolitski haplotipovi zato što su se po Evropi raširili u neolitiku, te su njihovi nosioci donijeli rezultate neolitske revolucije. Haplotipove koji su azijskog podrijetla i u Evropu su ih donijeli konjički narodi, a ima ih na području Hrvatske ( Eu16 ) ili se navode uz spominjanje Hrvata ( Eu14 ), nazvat ću azijski haplotipovi. Na taj način analizirat ću tri pojedinačna haplotipa Eu18, Eu19 i Eu7, nazvana baskijskim, slavenskim i hrvatskim haplotipom i dvije grupe haplotipova nazvane neolitskim i azijatskim haplotipovima.
Vremenski slijed pristizanja tih haplotipova na područje Hrvatske bio je ovakav:
1. Prije oko 40 000 godina: haplotip Eu18 ( baskijski haplotip ).
2. Prije oko 24 000 godina: haplotip Eu7 ( hrvatski haplotip ).
3. Prije oko 8 000 godina: haplotipovi Eu4, Eu9, Eu10 i Eu11 ( neolitski haplotipovi ).
4. Prije oko 4 000 godina: haplotip Eu19 ( slavenski haplotip ).
5. Prije oko 1 600 godina: haplotip Eu16 ( azijastki haplotip ).
Udio otkrivenih haplotipova u postotcima na tlu Hrvatske je ovakav:
1. Hrvatski haplotip ( Eu7 ): 44,83% ili približno 45%.
2. Slavenski haplotip ( Eu19 ): 29,31% ili približno 29%.
3. Neolitski haplotipovi ( Eu4, Eu9, Eu10, Eu11 ): 13,79% ili približno 14%.
4. Baskijski haplotip ( Eu18 ): 10,34% ili približno 10%.
5. Azijatski haplotip ( Eu16 ): 1,73% ili približno 2%.
Iz knjige profesora Ivana Jurića: “Genetičko podrijetlo Hrvata.”
Baskijski haplotip EU18 na području Hrvatske
U Hrvatskoj je ovaj haplotip utvrđen na 10,34% analiziranih muškaraca. Taj se haplotip pojavio kao mutant na nekom muškarcu u dalekoj prošlosti i preko sinova prenosio se do današnje generacije muškaraca u cijelom svijetu. Budući da je to najstariji Evropski haplotip i da ga je u Evropu donio Homo sapiens sapiens, potrebno je nešto reći o nastanku Homo sapiensa sapiensa, kojega ću ubuduće nazivati samo Homo sapiens.
Danas više nema sumnji da je predak svih ljudi na Zemlji upravo Homo sapiens. Ni u jednom uzorku haplotipova, ni na Y kromosomu, ni mtDNK, nisu nađeni haplotipovi neandertalca, odnosno krapinskog čovjeka, kako ga mi u Hrvatskoj počesto nazivamo. Homo sapiens pojavio se u Africi i iz Afrike proširio po cijeloj Zemlji.
Preci Europljana koji su imali haplotip Eu18 su stigli iz pravca južnog Urala oko 40 000 – 35 000 godina prije Krista. U atlasu “Povijest svijeta” ( The Times 2002. ) prikazano je da se ovo pristizanje Homo sapiensa odvijalo iz Male Azije ( Anatolije ) preko Balkana. Sjeverni smjer potvrđen je novim istraživanjima Underhilla i sur. 2001. zato što je haplotip M09 i M45 nastao u centralnoj Aziji i jugozapadnom Sibiru, a baskijski haplotip proizašao je mutacijama iz M45.
Danas haplotip Eu18 u najvećem postotku imaju narodi najzapadnijeg dijela Europe, napose Baski, koji žive na sjeveru Španjolske i jugozapadu Francuske. Veliki postotak toga haplotipa imaju i Irci, ali i ostali zapadni Europljani. Španjolski Baski imaju ga 88,9%, a francuski Baski 86,4%. U Hrvatskoj je utvrđeno 10% toga haplotipa.
Svakako treba objasniti kako se dogodilo da je udio toga haplotipa u populaciji zapadne Europe tako visok, a podrijetlo mu je iz centralne Azije i jugozapadnog Sibira. Objašnjenje njegova širenja po Evropi vrlo je bitno i za razumijevanje cjelokupnoga genetičkog podrijetla Hrvata. Zato ću nešto opširnije objasniti kako je moguće da se jedan haplotip koji je nastao mutacijom na području udaljenom tisuće kilometara pojavljuje sada u visokom postotku tako daleko od svoga geografskog ishodišta. Naime, prema sadašnjim spoznajama čini se da je haplotip Eu18 bio jedini haplotip Homo sapiensa prisutan u Evropi od pristizanja prije 35 000 – 40 000 godina, kada dolazi stanovništvo koje nosi hrvatski haplotip Eu7.
Međutim, za vrijeme ledenog doba stanovništvo sa sjevera povlačilo se na jug i brojno stanovništvo koje je bilo najbliže gotovo nenaseljenim područjima smjestilo se u nešto toplije obale Atlantika na područje gdje danas žive Baski. Prestankom ledenog doba to se stanovništvo širilo na sjever i ono, noseći baskijski haplotip, danas čini najveći udio u populacijama stanovništva zapadne Europe. Stanovništvo koje je nosilac Eu18 nakon pristizanja stanovništva koje ima hrvatski haplotip Eu7, zatim stanovništva s neolitksim haplotipovima, te slavenskim i azijatskim haplotipovima, biva potiskivano i miješa se s te četiri grupe stanovništva koje su nosile druge haplotipove i koje su dolazile s istoka. Prva populacija koja je pristigla imala je hrvatski haplotip i doselila se prije ledenog doba, te donijela Gravettian kulturu u Evropu. Druga grupa koja će se infiltrirati među nosioce haplotipa Eu18, ali tada već i haplotipa Eu7, donijet će tehnologiju proizvodnje hrane i u Evropu će početi pristizati u 7. tisućljeću prije Krista, a njihovi haplotipovi bili su Eu4, Eu9, Eu10 i Eu11. Treća grupa bili su nosioci slavenskoga haplotipa Eu19, nastalog sjeverno od Crnog mora. Četvrta grupa pristizat će iz Azije i to iz dva smjera. Prvi je smjer područja sjevernog Urala i znatnije će prodirati smao područjem hladne klime. Taj smjer nije imao nikakav utjecaj na područje Hrvatske. Drugi je smjer s područja srednje Azije, a bit će to prodori azijatskih konjičkih naroda Huna, Avara, Bugara, Mađara, Mongola i Turaka. No, njihov je genetički utjecaj neznatan i genetičke analize pokazuju da se njihovim pristizanjem na zapad uz njih vezalo lokalno stanovništvo, koje je prihvaćalo ratne pohode i vrlo brzo mijenjalo njihovu genetičku strukturu. Očito je da se to dogodilo i s Mađarima i Bugarima, ai na području od zatečenog i poturčenog stanovništva. Vjerojatno bi se to isto dogodilo i na području Hrvatske i Bosne da je opstala turska okupacija. Može se očekivati da će haplotipovi populacije muslimanske vjeroispovijesti u Bosni i Hrvatskoj imati drukčiju strukturu haplotipova od današnjih Turaka. Sve govori da se haplotip Eu18 poslije ledenog doba proširio s područja gdje obitavaju Baski, pa sam ga nazvao baskijski haplotip.
Hrvatski haplotip Eu7 s udjelom od 45% najzastupljeniji je haplotip u genetici Hrvata
Haplotip Eu7 ima 45% muškaraca u Hrvatskoj. Upravo taj haplotip daje posebitost hrvatskom narodu. Njegova obrada u znanstvenoj literaturi je vrlo skromna, jer se o hrvatskom haplotipu i njegovu nastanku iznose uglavnom uzgredne napomene. Iako mu je geografsko ishodište Bliski istok, u literaturi nema čvrstih dokaza o području na Bliskom istoku s kojega je počelo njegovo širenje. Zato treba očekivati da će se poslije otkrića njegova velikog udjela među stanovništvom Hrvatske tek razviti znatan interes za istraživanjem populacije Hrvata i traganjem za užim područjem njegova geografskog ishodišta.
Otkrivanje njegova visokog udjela na uzorku stanovništva iz Hrvatske već je uzrokovalo da se Hrvatska ne uvrštava u geografsko područje s pretežnim udjelom slavenskog haplotipa Eu19 ( Passarino i sur. 2001. ).
Spoznaje o hrvatskom haplotipu koje iznosim u ovoj knjizi uglavnom su rezultat proučavanja objavljenih radova, ali objašnjenja zašto je to haplotip s najvećim udjelom u analiziranom uzorku iz Hrvatske dat ću na osnovi sinteze povijesnog razvoja drevnih kultura koje su se smijenjivale na području Hrvatske. Analizirat ću i područja na koja su se kulture s hrvatskog područja širile, ali i utjecaje kultura s drugih područja koje su uzrokovale mijene na hrvatskom području.
U literaturi nema dvojbe kako je haplotip EU7 nastao mutacijom iz haplotipa Eu10 na Bliskom istoku između 25 000 i 23 000 godina prije Krista. Brojnost stanovništva s tim genom povećala se najvjerojatnije na sjevernom i središnjem području današnjeg Izraela, zapadnog Jordana, sjeverozapadne Sirije i Libanona, odnosno na području pogodnom za život. Na tom su području u prošlosti uvijek postojale dinamične promjene i uvijek je stanovništvo iz manje plodnih područja s istoka i juga nastojalo naseliti plodnija i bogatija područja u dolini rijeke Jordan i sjevernije. Vjerojatno je stanovništvo s hrvatskim haplotipom bivalo potiskivano od stanovništva iz manje plodnih područja, pa se počelo pomicati prema zapadu. Stanovništvo koje ga je potiskivalo nosilo je uglavnom haplotip Eu10, koji i danas u velikom postotku imaju Beduini, Palestinci i Židovi. Pomicanje hrvatskog haplotipa na zapad odvijalo se obalnim područjem Sredozemnog mora, te je to stanovništvo pristiglo do istočne obale Jadrana. Moguće je da se jedan dio stanovništva s hrvatskim haplotipom pomicao i na sjever prema Kavkazu. Ta pretpostavka o pomicanju prema Kavkazu moći će se potvrditi kada bude poznato što sadrži haplogrupa HG2 u istraživanjima Zerjala i sur. 2002.
Nastajanje hrvatskog haplotipa prije 27 000 godina, njegovo pristizanje u Evropu i širenje po Evropi mogu se dokazati njegovim današnjim razmještajem, te razmještajem haplotipa Eu10 iz kojega je nastao. Iz Eu10 kasnije je na Bliskom istoku nastao i Eu9 i Eu11 i njih će u Evropu donositi prvi poljoprivrednici šireći neolitsku revoluciju. I ta dva haplotipa nastala su na plodnijem području Bliskog istoka, sjevernije od suhog pustinjskog područja na jugoistoku. Stalne migracije stanovništva s Bliskog istoka prema centralnoj Aziji, Evropi i na istok prema dolini Inda bile su uzrokovane širenjima i povlačenjima područja pod pustinjom. Tako se može zaključiti stoga što je svemu stanovništvu koje je napustilo Bliski istok izvorni gen haplotip Eu10, ali u svakom od navedena tri smjera kasnije su mutacije imale zasebne tokove. U slijedu mutacija iz haplotipa Eu10 prvi nastaje Eu16, zatim hrvatski haplotip Eu7, te onda Eu9 i Eu11.
Drži se sigurnim da je hrvatski haplotip Eu7 postojao u Evropi i prije početka ledenog doba ( Semino i sur. 2000. ). Dokaz je za to njegov veliki udio u maloj populaciji Saama, a u Hrvatskoj ih nazivamo Laponcima, na sjeveru Švedske. Saami uglavnom imaju hrvatski haplotip, te haplotip Eu14 sjeverno – uralskog podrijetla. Zato se može pretpostaviti da se manja skupina stanovništva koja se s područja Jadranskog mora prije ledenog doba pomicala na sjever, za vrijeme zahlađenja prilagodila hladnoj klimi, te se to stanovništvo prilagođeno na hladnoću početkom otopljavanja oko 18 000 godina prije Krista počelo pomicati na sjever.
Većina se toga stanovništva s haplotipom Eu7, kad je nastupilo ledeno doba, povuklo na jug do topliljih područja južno od Mosora i Biokova. Stanovništvo s baskijskim haplotipom povlačilo se do područja Baskije, stanovništvo s hrvatskim haplotipom do obala Jadrana, a stanovništvo sa slavenskim haplotipom do obala Crnog mora. Ta se područja u literaturi nazivaju područjima utočišta ( The Times 2002. ).
Sjeverno od obala Jadranskog mora za vrijeme ledenog doba prostirala se hladna tundra s rijetko naseljenim stanovništvom, a među tim rijetkim naseljenicima očito su bili i preci današnjih Laponaca, koji su nosioci haplotipa Eu7. Tu hipotezu iznenađujuće velikog južnoga genetičkog utjecaja u Laponaca prihvaća i Sykes 2002. tumačeći taj utjecaj podrijetlom sa sjevera Balkana. Semino i sur. 2000. objašnjavajući veliki udio hrvatskog haplotipa na području srednje Europe pretpostavljaju da je njegova ekspanzija poslije ledenog doba mogla potjecati s područja istočno od Alpa. Za takvu tvrdnju dokazom se drži širenje Gravettian kulture, koju su u Evropu donijeli doseljenici s hrvatskim haplotipom prije ledenog doba, a od srednje Europe do atlantske obale Gravettian kultura proširila se tek poslije ledenog doba.
Činjenica da na području Francuske među Baskima nema haplotipa Eu7 dokaz je da je širenje stanovništva s haplotipom Eu7 nastupajućom hladnom zimom zaustavljeno u centralnoj Evropi na sjeveru, a na zapadu je to stanovništvo moglo prodrijeti do predalpskog područja. Dakle, širenje je zaustavljeno nastupajućim ledenim dobom, jer bi se to stanovništvo naprednije kulture inače proširilo i izvan područja srednje Europe. Među stanovništvom koje se povuklo pred ledom i hladnoćom na područje koje nastanjuju Baski nije bilo hrvatskog haplotipa ili ga je bilo iznimno malo, jer prije ledenog doba to stanovništvo nije stiglo do blizine atlantske obale. Zato je za stanovništvo s hrvatskim haplotipom povlačenje na jug završilo pristizanjem do toplijih jadranskih obala. Razina Jadrana tada je bila za oko 120 metara niža od sadašnje. Razina Jadranskog mora počela se podizati topljenjem leda. Vidljivo je da je povlačenje stanovništva sa sjevera moglo ići kopnom i dalje na jug, pa je situacija na južnim obalama Apeninskog poluotoka bitna za razumijevanje nastanka haplotipova u Evropi. Zanimljivo je nastajanje haplotipa Eu8 mutiranjem iz Eu7, a danas ga u visokom udejlu imaju stanovnici Sardinije.
Posljedice podizanja razine Jadranskog mora od velike su važnosti za razumijevanje današnjeg udjela hrvatskog haplotipa na području Hrvatske, ali i u srednjoj i istočnoj Evropi. Naime, tada, u vrijeme podizanja razine Sredozemnog mora, još uvijek nema proizvodnje hrane, pa su stanovništvu potrebne velike površine da bi sakupilo i ulovilo potrebnu hranu za preživljavanje. Bilo je potrebno oko 25 kvadratnih kilometara za preživljavanje jednog člana tadašnjih malih skupina ljudi. Na obalama mora naseljenost je bila veća, jer se ribolovom i skupljanjem školjaka i drugih plodova mogla osigurati hrana za jednog stanovnika sa samo oko kilometra obale. Dizanjem razine Jadrana brojnost stanovništva s hrvatskim haplotipom rasla je, pa je prioblanog stanovništva bilo znatno više nego stanovništva u kontinentalnom dijelu. Prije početka proizvodnje hrane ( poljoprivrede ) na teritoriju današnje Hrvatske moglo se ishraniti između 2 000 – 2 500 stanovnika na kopnu dalje od obale i vjerojatno još oko 5 000 – 6 000 stanovnika u blizini na obali Jadrana.
Takva niska brojnost posljedica je čovjekove ovisnosti o prirodnoj ravnoteži, jer još uvijek nije bilo proizvodnje hrane. Stanovništvo je ovisilo o količini ulova i sakupljene hrane. Kada bi se brojnost ljudi povećala, stanovništvo bi lovom istrijebilo faunu od koje je ovisilo. Zato se prije proizvodnje hrane ciklički izmjenjivao rast i pad broja ljudi i faune, čvrsto uzrokovanih rastom jednih i padom drugih. Dok se održavala takva ravnoteža pristižu i prvi poljoprivrednici. Oni su započeli proces nazvan neolitskom transformacijom ili neolitizacijom, a zbog velikih i dalekosežnih učinaka nastupajući proces nazivat će se i neolitskom revolucijom, a katkad i agrarnom revolucijom ( The Times, 1995b ). U vrijeme doseljevanja neolitskog stanovništva oko 6 000 godina prije Krista klima i biljni pokrov na području Hrvatske bili su gotovo isti kao i danas.
Hrvatska razvedena obala omogućavala je relativno veliku naseljenost, što je spriječilo brojčanu prevlast doseljenog poljoprivrednog neolitskog stanovništva. Starosjedioci s hrvatskim haplotipom i poslije miješanja tih populacija ostali su najbrojniji, te je stoga hrvatski haplotip Eu7 najprisutniji u današnjoj populaciji Hrvata. Zbog velikog udjela toga haplotipa na uzorku iz Hrvatske ( Semino i sur. 2000. ) ja sam haplotip Eu7 nazvao hrvatski haplotip.
Iz knjige profesora Ivana Jurića. “Genetičko podrijetlo Hrvata.”
Dragan Ilić
HOP
Kliknite ovdje da biste odabrali opciju Odgovori ili Proslijedi