EKSKLUZIVNO: OBJAVLJUJEMO DOKUMENT KOJI DOKAZUJE DA JE ZLOČINAC IZ SREBRENICE NEZAKONITO OSLOBOĐEN

0
2830

Miloš Stupar, komandant drugog odreda specijalne policije RS koji je odgovoran za ubojstvo 1000 zarobljenika u Srebrenici (Kravice) 13. srpnja 1995. godine je na prvostupanjskoj presudi državnog suda u BiH bio osuđen na 40 godina, ali je u drugostupanjskoj presudi oslobođen optužbe. Naime, Stupar je izjavio da ga je toga dana kada je počinjen zločin nad zarobljenicima u Kravicama, zamijenio jedan drugi komandant, koji je mjesec dana nakon toga poginuo. Rade Čuturić je optužen za taj slučaj umjesto Miloša Stupara, iako je bio zamjenik Stupara u tom slučaju. Rade Čuturić je pronađen mrtav bez glave u automobilu. mjesec dana kasnije.

Borovčanin  je isto ispred zapovjedništva srpskih snaga sudjelovao je u tom pokolju prema zapovjednoj odgovornosti i u skladu s njegovim iskazu tvrdi kako je Stupara upitao taj dan “zašto se ubijaju ljudi”, a Stupar je odgovorio kako je razlog napada na stražara i pokušaj otimanja puške. Treba reći da su u to vrijeme zarobljenici bili zvjerski prebijani od strane srpskih snaga.

Znači činjenice govore suprotno: Stupar je toga dana bio komandant tog odreda, a bio je i na licu mjesta, što potvrđuje zamjenik komandanta brigade specijalne policije Ljubomir Borovčanin, a koji je u Haagu osuđen na 35 godina robije. Borovčanin je svjedočio kako je tog dana na mjestu zločina u Srebrenici razgovarao sa Stuparom o tom pokolju. U dokumentima koje objavljujemo je vidljivo da je Stupar godinu dana prije počinjenog zločina, kao i godinu dana poslije počinjenja djela je bio odgovorni komandant nadležan za tu postrojbu u Srebrenici, koja je zločin i izvršila.

Ubijeno je tisuću zarobljenika, što je nedvojbeno dokazano. Zarobljenike su izveli popodne 13. srpnja i strijeljali. Miloš Stupar je svojim lažnim iskazom prevario i pravosuđe i žrtve u Bosni i Hercegovini, gdje mu je bilo suđeno. Milan Stupar na kraju nije odgovarao za počinjeni zločin i oslobođen je optužbe na osnovu svog lažnog iskaza. Danas živi kao slobodan čovjek u Republici Srpskoj.

HOP