Mossad iskoristio francuske agente da bi otkrio osobe vezane na sirijski kemijski program u Francuskoj

0
1013

Francuske novine Le Monde izvijestile su u nedjelju da je obavještajna agencija u zemlji napisala izvještaj koji otkriva kako je Mossad pokušao pretvoriti francuske špijune u dvostruke agente, koji bi pružali Izraelu infommacije. Prema izvješću  pokušaji za zapošljavanje francuskih agenata su provedeni u 2010. godini.
Operacija pod nazivom „ratafija” je osmišljena kako bi se prikupile informacije o sirijskim državljanima koji su u Francuskoj, a koji su uključeni u program kemijskog oružja sirijskog režima.  Mossadovi agenti i francuski obavještajci pokušavali su izvući informacije o tajnom programu iz sirijskog državljanina.
Da bi se dobile dodatne informacije, Mossadovi agenti koji su radili u Francuskoj pod lažnim identitetima kontaktirali su nekoliko francuskih agenata i zatražili njihovu pomoć. Prema izvješću, deset agenata Mossada su bili u Francuskoj ilegalno. U izvješću se utvrđuje da je Mossad  to učinio uspješno.

Osim toga, spominje se kako je jedan od francuskih agenata proveo vikend s predstavnikom Mossada u Parizu i nakon operacije u Dubaiju, francuski zastupnik susreo se prijateljima iz Mossada u Jeruzalemu. Prema francuskom obavještajnom izvješću, bliska veza između francuskog agenta i agenata Mossada prešla je „crvenu liniju”.

U izvješću se također navodi da su izraelski agenti pokušali podmititi francuske špijune s darovima i novcem.
HOP