M. Pence i D. Trump poručili Iranu da će braniti državu Izrael i neće dozvoliti iranski nuklearni program

0
1223

Potpredsjednik SAD Mike Pence održao je pozdravni govor sinoć (nedjelja) u Izraelskom odboru (AIPAC) na konferencijskoj politici u Washingtonu DC.

U svom govoru je spomenuo vladinu predanost sigurnosti Izraela, izraelsko-palestinski sukob i iransku prijetnju.

„Naša predanost obrani Izraela je neupitna”, rekao je Pence, koji je bio u pratnji svoje supruge Caren te naglasio; „predsjednik Trump je jasno rekao da Amerika stoji uz Izrael.”
„Predsjednik Trump stoji uz Izrael iz istog razloga kao što i svaki slobodan Amerikanac stoji uz Izrael, zato što nam je temelj naša sloboda,” nastavio je. „A ja pouzdano mogu reći da svi okupljeni ovdje i predsjednik Trump bez pogovora stoje i uvijek će stajati uz Izrael.”
Pence je spomenuo Davida Friedmana, kojeg je potvrdio Senat prošli tjedan i rekao: „David je zastupnik za snažniju vezu Izrael-Amerika, naši odnosi i prijateljstvo će biti jači nakon što on dobije vjerodajnice kao veleposlanik.”

Što se tiče Trumpovog  predizbornog obećanja da se američko veleposlanstvo preseli u Jeruzalem, Pence je rekao: „Nakon više desetljeća u kojima se govorilo o tome, predsjednik SAD-a ozbiljno razmatra američko veleposlanstvo preseliti iz Tel Aviva u Jeruzalem.”

Pence se tijekom svog govora također osvrnuo na izraelsko-palestinski sukob. Izjavio da „će nesumnjivo morati biti napravljeni kompromisi”, ali i obećao; „predsjednik Trump nikad neće dovesti u pitanje sigurnost i zaštitu židovske države Izrael”.

„Amerika više neće tolerirati napore iranske destabilizacije regije i ugroze sigurnosti Izraela. Dakle, neka im bude jasno: pod predsjednikom Donaldom Trumpom, Sjedinjene Američke Države neće dopustiti Iranu da razvije nuklearno oružje. To je naše svečano obećanje Izraelu i čitavom svijetu.”

„Predsjednik Trump radi s najvišim vojnim snagama, a američki narod mora znati i to da ćemo uloviti i uništiti ISIS na izvoru i korijenu, tako da više neće moći ugroziti naše ljude, naše saveznike i našeg posebno bliskog saveznika Izrael” – izjavio je Pence.

„I na kraju, pod predsjednikom Donaldom Trumpom, Amerika će biti vodeća država protiv sponzora terorizma. Ova uprava to jasno daje Iranu na znanje.”
Bivši kanadski premijer Stephen Harper je također govorio sinoć na konferenciji i osudio UN, rekavši da „je to jedan forum na svijetu koji uključuje sve – dobre, loše, zle”  te da se u njemu nalaze i zlostavljači ljudskih prava.

izvor JOL

HOP