OBJAVLJUJEMO DOKUMENT: Todorić očistio dvorac od svih tereta i darovnicom ga podijelio na članove obitelji

0
3558

“Posrnuli tajkun Ivica Todorić” očistio dvorac od svih tereta i darovnicom ga podijelio na članove obitelji

 

Ako stvari krenu po zlu: Todorić očistio obiteljsku rezidenciju i osigurao djecu

Goran Stanzl/PIXSELL

Ako stvari krenu po zlu, prebivalište Todorićevih, Kulmerovi dvori sigurni su od vjerovnika. Obiteljska rezidencija u zagrebačkim Šestinama, smještena na podsljemenskom brijegu, nije pod hipotekama

Ako stvari krenu po zlu, prebivalište Todorićevih, Kulmerovi dvori sigurni su od vjerovnika. Obiteljska rezidencija u zagrebačkim Šestinama, smještena na podsljemenskom brijegu, nije pod hipotekama. Izvadak iz gruntovnice pokazuje da je zadnji teret s nje skinut prije dvije godine, piše tportal.

Naime, vlasnik Agrokora Ivica Todorić založio je dom svoje obitelji 24. travnja 2014. godine kao garanciju vraćanja kredita od 100 milijuna eura koji je podignuo kako bi kupio slovenski Mercator. Tada je Agrokor posudio 600 milijuna eura od ruskog Sberbanka, a od čega je 100 milijuna išlo preko njihova europskog ogranka.

TODORIĆ IVICA - KULMEROVI DVORI BEZ TERETA

Todorić je dva mjeseca kasnije uspio preuzeti slovenski trgovački lanac, no akvizicija ga je dovela na rub propasti. Hipoteka koja mu je poslužila za kupnju Mercatora s Kulmerovih dvora skinuta je 29. travnja 2015. godine.

Todorić je nekoliko puta osobnom imovinom garantirao vraćanje kredita. Kako je vidljivo iz vlasničkog lista, u svibnju 2007. godine je uknjiženo založno pravo u iznosu od 30 milijuna eura u korist Hypo Alpe-Adria Banka. S tim kreditom je otkupio dvorac od koncerna Agrokor u čijem je bio prvo vlasništvu, a hipoteka je obrisana u travnju 2012. godine.

Kako piše tportal, Kulmerovi dvori trenutačno su čisti iako je pitanje hoće li takvi dugo ostati s obzirom na to da su Todoriću nužni novi krediti kako bi popravio likvidnost svog koncerna.

Darovnim ugovorom vlasništvo nad imanjem i dvorcem podijelio je između sebe i djece, kćeri Ive Balent i sinova Ante i Ivana Todorića. Svaki od njih sada drži po četvrtinu vlasništva.

HOP