Poznati su upravitelji i mučitelji „logora smrti Vojnić“ od kojih neki žive u RH, a neki se slobodno šetaju kako po Srbiji

0
8694

Predmet: priopćenje za medije

Naše Hrvatsko društvo logoraša, po svom programu «DA SE NE ZABORAVI» obavezno je i organizira postavljanje spomen ploča na mjestima logora i mjestima razmjene logoraša, pa tako i obilježavanje godišnjica tih događanja. Na današnji dan 2015. godine postavili smo spomen ploču u Vojniću svim logorašima koji nisu dočekali dan slobode.
Spomen ploča je postavljena na zgradi tadašnjeg općinskog suda iz kojeg su u više navrata odvođeni logoraši na razmjene, a najmanje ih je trojica, po našim saznanjima, ubijena u tom logoru. U logoru su bili zatočeni branitelji, vojnici i policajci, ali i žene, djeca i starci, mučeni su na najokrutnije načine (oko 300 osoba je prošlo kroz logor Vojnić), a likvidirani su: Andrija Gojak, Marko Pape i Milan Cvitkušić.

Logor Vojnić osnovao je sekretar milicijske stanice Vojnić Đuro Škaljac sa suradnicima, domaći šerif koji je rukovodio s još 5 milicijskih stanica. Logor nije htio zatvoriti niti po nalogu predsjednika Vlade tzv. SAO Krajine, niti ministra pravosuđa, a sam je kasnije postao zamjenik ministra milicije SAO Krajine.
U logor su dovođeni uglavnom mještani područja koja su bila pod njegovom ingerencijom, dio sektora Sjever UNPA Zone, od Slunja do prve crte obrane Karlovca-Gvozda, nije prihvaćao zapovijedi nadređene vlasti iz Gline. Mnogi logoraši, većinom bošnjaci, nisu niti dovođeni u logor, već su odmah odvedeni na stratište, na slunjski poligon 181 osoba I na Petrovu goru 48 osoba.
Đuro Škaljac danas živi u Srbiji, u Beogradu, kao član Biroa Krajine (vlada Krajine u sjeni), za ove zločine nije procesuiran već sa svojim istomišljenicima priprema vjerojatno nove prljave aktivnosti na hrvatskom području.

Poznati su upravitelji i mučitelji „logora smrti Vojnić“ od kojih neki žive u RH, a neki se slobodno šetaju kako po Srbiji, tako i po RH (upravitelj Dragomir Božić i njegov zamjenik Mirko Dokić, a stražari-mučitelji: Mile Goluža zvan Bure, Pero Crevar, Nikola Vuletić, Nikola Gvozdenović, Tošo Palić…).

Naše institucije još uvijek utvrđuju broj logoraša, bivši logoraši nisu obeštećeni, većina nema riješen status logoraša jer nisu evidentirani, dok je smrtnost naše populacije zbog posljedica boravka u logorima izrazito visoka.

Ovom prigodom podsjećamo da je svaki trideseti Hrvat prošao logor, od toga je svaka treća bila žena! Samo u Vukovaru je ubijeno tisuću ljudi, a još toliko ih se vodi nestalima. Za sve poznate zločine sudovi su dosudili samo 190 godina zatvora, a to je u prosjeku samo sat i pol za svakog ubijenog Hrvata.

Svjesni činjenice da hrvatske institucije ne mogu djelovati na teritoriju druge države ne želimo krimen prebacivati na iste, ali očekujemo da sukladno predočenim dokazima poduzmu sve moguće mjere da bi se čuo “krik žrtava” i da bi došlo do progona i osude istih. Ovdje ne može i ne smije biti govora o bilateralnom rješavanju problema jer Srbija svojim zakonom o univerzalnoj jurisdikciji progoni sve branitelje osim svojih ratnih zločinaca, a i oni malobrojni koji se procesuiraju na suđenje dolaze sa slobode. Isto tako oni koji su aktivno sudjelovali u rušenju Ustavno pravnog poretka RH slobodno šetaju i ne samo to već se bave javnim radom u institucijama države čiji su ustavno pravni poredak aktivno rušili! S druge strane, smeta im u nazivu udruge HOS-a Za dom spremni, a ne smeta im naziv našeg novca koji je korišten samo u NDH. Vrlo rado ga konzumiraju i pune svoje džepove kao i džepove istomišljenika I koriste sve povlastice koje im omogućavaju hrvatski zakoni.

S druge strane, Srbija prkosi cijelom svijetu i čuva svoje ratne zločince s četničkim vojvodama na istaknutim funkcijama u institucijama Srbije (predsjednik vlade, predsjednik Srbije…).

Od Hrvatske Vlade, kao neovisne članice EU, očekujemo da promptno reagira i zaustavi, suspendira sve daljnje pregovore o otvorenim pitanjima, sve dok Srbija ne ispuni 5 postavljenih uvjeta za dobivanje suglasnosti za pristupanje EU, a od Srba u Rh i van nje očekujemo da sve ono što znaju o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima napokon dojave hrvatskim institucijama, te tako sebi olakšaju dušu jer ih to, sigurni smo, opterećuje iz dana u dan.
Vjerujemo da pojedini ministri u vladi Andreja Plenkovića rade sve što je u njihovoj moći u rješavanju ovih otvorenih pitanja ali na kraju želimo poslati poruku svima ostalima koji rade na ovoj problematici: Pozivamo vas jer je krajnji trenutak da svoje djelovanje usmjerite u interesu RH! Onima koji griješe iz neznanja treba trajno onemogućiti da sudjeluju u kreiranju politika od interesa za RH, a onima koji to rade smišljeno i namjerno treba suditi za veleizdaju.

Predsjednik

Ivan Turudić