MODEL IZDVAJANJA MALOPRODAJE – NASTAVAK GENOCIDA LJUDSKOG POTENCIJALA PROTJERIVANJEM RADNIKA IZ INA-e

0
3623

DAJEMO NA UVID JAVNOSTI DOKUMENTE O SUSTAVNOM UNIŠTAVANJU INA-e

Poštovani gospodine Mayer, DOKUMENT 1

 

S protekom od pune dvije godine od mojeg prethodnog mail-a  datuma 06.05.2013. na koji mi se nikada niste očitovali, a na pitanje da li ste kao član Uprave imenovan od strane Vlade RH  upoznali Vladu Republike Hrvatske sa modelom izdvajanja maloprodaje, danas  ponavljam isto pitanje. Nakon šutnje, Vas i svih ostalih odgovornih uz nezakonitosti registracije kćeri tvrtke INA Maloprodajni servisi d.o.o. u 100% vlasništvu Ine uslijedila je moja kaznena prijava protiv svih članova Uprave INA d.d., članova Uprave INA Maloprodajni servisi d.o.o. i Radničkog vijeća, Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, spis pod poslovnim brojem KR-DO 561/13 dodijeljenog zamjenici županijske državne odvjetnice Dijani Pervan. Sporost ili nezainteresiranost ŽDO ohrabrilo je sudionike aktualnih pregovora uz izdvajanje  maloprodaje, ali ove godine na inicijativu samih sindikata koji djeluju u Ini (??) što se jasno vidi u obavijesti od 13.ožujka 2015. kojom  su sindikati obavijestili članstvo o namjeri izdvajanja(Prilog 1). Da li postoji odluka Uprave ili ona nije potrebna jer ju je Uprava već donjela u 2013. godini ? Da li je obavještena Vlada RH o ponovnoj namjeri izdvajanja maloprodaje?

 

Pregovori koji se vode tajnovito između predstavnika INAŠ-a, SING-a i EKN-a i Poslodavca, a o čemu po rječima člana Radničkog vijeća Ivice Mikasa nema saznanja ni Radničko  vijeće (Prilog 2), tek se iz kuloara na samim maloprodajnim mjestima saznaje kako su pregovori u završnoj fazi sa pogubnim ishodom smanjenja od cca 25-29 % osobnog dohotka za radnike Inine maloprodaje izdvajanjem  unutar INA-Grupe (INA Maloprodajni servisi d.o.o.). Nema Prosvjeda radnika, nema obavijesti prema članstvu sindikata, nema priopćenja sredstvima javnog priopćavanja ostaje nam samo povijesna arhiva iz 2013. godine(Prilog 3). Što je ostalo od sindikalnih parola iz 2013. godine? Ništa ! U 2013. godini prosvjedima uvježbanih scenografija  s pomoć u plaćenih usluga PR agencije (INAŠ) trebalo je uvjeriti javnost kako se sindikati istinski trude u za& amp; scaron;tititi nacionalnih interesa. Kako licemjerno! Uvijek razjedinjeni sindikati Ine, INAŠ uz interese skrbničkih računa, SING i EKN uz interese upravljačkih prava, ovaj put su uz inicijativu izdvajanja radnika Ina maloprodaje JEDINSTVENI.

 

Izjava o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću od 10.04.2013. te izjava o neaktivnosti u 2013.godini u izvadku iz sudskog registra(Prilog 4) ne sadrži i financijsko izvješće za 2014. godinu o aktivnosti ili neaktivnosti, ali se da iz svega zaključiti kako će nezakonito registrirana tvrtka INA Maloprodajni servisi d.o.o. početi  s radom kako bi po izjavi sindikata od 26.03.2013. godine „žedne preko vode“ preveslali 2 500 radnika sa benzinskih postaja, ali ovaj put na inicijativu samih sindikata. Zašto? Zato što radnike tretirate samo kao broj i trošak, a kako bi dodatno povećali profit! Da li znate kako među radnicima Inine maloprodaje ima cca 800 hrvatskih branitelja? Da li znate da Sporazume o pravima branitelja umjesto sindikata potpisuju neovlaštene osobe (Miljenko Balaško), nezakonito u ime nepostojeće u druge za koju poslodavac zna da ne postoji, ali financijska sredstva za branitelje Ine svejedno uplaćuje na sumnjiv račun koji ne pripada udruzi ZAK, jer ona pravno ne postoji (Prilog 5)? Tko će braniti branitelje, zastupati njihove interese uz ovoliku inflaciju podobnika koji će zbog svojih osobnih interesa prodati sudbine tisuća radnika i njihovih obitelji, među njima i branitelje, koji su stvarali Inu , ali prije svega našu državu RH, a koju ovakvi podobnici  rasprodaju „za Judine škude“.

 

Predsjednik NO INA d.d. Siniša Petrović pišući esej o dobru i zlu(u privitku 1) zaboravlja da se za njegovog trogodišnjeg mandata, jednako kao i Vašeg, već dogodio GENOCID STRUKE  protjerivanjem 4 500 djelatnika iz Ine kako nezakonitim Programima zbrinjavanja viška radnika bez kriterija i bodovanja tako i uznemiravanjem i zlostavljanjem tisuća radnika kako bi uzeli otpremnine, otišli iz Ine, te većinom pali na teret kao socijalni slučajevi RH, a govorim o stručnjacima koji su desetljećima  stvarali Inu. Gospodin Siniša Petrović piše o istini, pravdi i dobroti i žali što nitko pa ni on nije uspio ispraviti ono što je napravljeno protiv zakona i protiv interesa vlastitog naroda, kod mene izaziva nevjericu. P apir zaista podnosi svašta pa i ovakve ispade možda grižnje savjesti, ali svakako prikrivanja vlastite kaznene odgovornosti skrivajući se iza imena Ivo Sanader. Slično opravdanje za svoje nezakonito postupanje u Programima zbrinjavanja „viška“ radnika nalazi i direktor Službe za odnose s radnicima, Željko Vukić. Postupak savjetovanja uz „viškove“ radnika dužan je provesti poslodavac, a ne Služba za odnose s radnicima, pa tako direktor Željko Vukić izjavljuje da je već stvarno previše, ali je po njegovim riječima kriva DRŽAVA(?). Ovako se podoban kadar opravdava uz sve nezakonitosti koje sprovodi, ubirući  razne beneficije uz izdašne novčane bonuse. Pitam se ima li kraja ovoj sramoti, ovoj nacionalnoj veleizdaji? U prilog ovog pitanja nacionalne veleizdaje ide i otvoreno pismo predsjednika  Radničkog vijeća, Predraga Sekulića  naslovljenog na predsjednika Uprave Ine, Zoltana Aldota(u privitku 2).

 

S obzirom na gore iznijete činjenice vezano uz ulogu svih sindikata Ine, Radničkog vijeća, članova Uprave i članova Nadzornog odbora za očekivati je osnivanje „književnog kluba“ u Ini u kojem će spomenuto članstvo osim eseja stvarati i ostale književne forme poput tragikomedije, a u završnici tragediju i krimić o potpuno devastiranoj Ini.

 

Ostaje mi nada i vjera u rad državnih institucija i gospodina Dinka Cvitana u zaštiti nacionalnih interesa uz postojeće dvije pravomoćne presude.

Poštovane kolege, DOKUMENT 2

ovim putem apeliram na Vas s ciljem očuvanja Vaših pozicija unutar INA,d.d..  Na proslijeđenom REFERENDUMSKOM  LISTIĆU zaokružite točku2. NE prihvaćam , a kako bi imali kontroliranu situaciju uz rezultate referenduma,  skenirane listiće osim na e-mail :[email protected] isti proslijedite i nae-mail [email protected] i sve članove radničkog vijeća.. Ovo je potrebno učiniti kako bi izbjegli lažiranje rezultata od strane sindikata što se već dogodilo kada smo putem referendumskog listića tobože izglasali prihvaćanje implementacije HAY metode vrednovanja radnih mjesta u INA,d.d. u 2012. godini(P.S. nisam srela čovjeka u Ini koji je glasovao ZA) nakon čega su upravo svi sindikati u Ini izdajnički potpisali (opravdavali su se rezulta tima referenduma) DODATAK KOLEKTIVNOM UGOVORU za 2012.g.dana 17. listopada 2012.g., kada je 8 500 radnika Ine dobilo ugovore o radu bez potrebne licence uz HAY metodu, bez kataloga poslova, bez postupka upravljanja opisima radnih mjesta, itd., čime su upravo sindikati iako su sve ovo znali svojim potpisom omogućili devastaciju ljudskog potencijala u Ini. O svemu ovome Vam kolega Ivica Mikas vrlo iscrpno piše u prethodnom e-mailu (u donjem tekstu crvenom bojom označen odgovor uz veleizdaju gospođe Maje Rilović)  kao svoj odgovor gospođi Maji Rilović uz njezinu ulogu izdaje radničkih interesa. Ovom IZDAJOM odlučuju o Vašim životima, o budućnosti cijele INA,d.d.

 

Ovim putem institucijama RH, izražavam otvorenu sumnju u koruptivan način stjecanja nekretnine-stana  gospođe Maje Rilović (u prilogu ZK izvadak, stan bez tereta na Bundek centru vrijednosti cca 200 tisuća eura) u koji se uselila u rujnu 2014. godine, a jednako tako izražavam potrebu provjere imovine svih čelnika svih sindikata u Ini kako bi jasnije „razumjeli“ ovu izdaju radničkih interesa. Ovu sumnju sam jasno izrazila na SKUPU radnika 30. lipnja 2015.g.  sa kojeg još uvijek nemamo zatraženi zapisnik predsjednika Radničkog vijeća, gospodina Predraga Sekulića sa pitanjima radnika i odgovorima poslodavca.

 

Ovo je IZDAJA RADNIČKIH INTERESA  I LICEMJERSTVO SINDIKALNIH PREDSTAVNIKA I RADNIČKOG VIJEĆA  INA,d.d.!!

 

VAŽNO!!!! Poslodavac nije odustao od PSUM-a, partnerstva na BP , dobro upućeni kažu ide novih probranih 60 BP , to je samo alibi sindikatima uz njihov sramotni odabir  modela INA Maloprodajni servisd.o.o.

 

Moćnici,građani RH , koji su omogućili istovremeno obnašanje funkcija: kao članova Uprave TIFON,d.o.o. u 100% vlasništvu MOL-a i pozicija Direktora u INA, d.d. gospodi Davoru Mayeru i Darku Markotiću nakon preuzimanja upravljačkih prava od strane strateškog partnera u Ini, isti ti moćnici danas jednako tako odlučuju o  ovom nezakonitom izdvajanju osnovne djelatnosti maloprodaje u INA,d.d. i to bez potrebne Odluke NO po članku 17. STATUTA  kojom Uprava mora dobiti suglasnost NO većinom od sedam od devet članova NO:

Za kraj citirati ću člana Radničkog vijeća, kolegu Ivicu Mikasa:

Koliko imam saznanja iz razgovora s kolegama iz maloprodaje upravljanje maloprodajom  u posebnu kompaniju ne postoji u MOL-u pa zašto bi onda imali takav model u INI. Radi se o štetnom načinu upravljanja, a koji zadire i u dva međunarodna arbitražna postupka u tijeku, a gdje je kako smo saznali iz medija od ministra gospodarstva g. Ivana Vrdoljaka strateškom partneru MOL-u  naloženo da ne smije dok traju arbitražni postupci donositi Odluke koje imaju štetne posljedice za INA d.d. Stog Vas ovim putem ponovno  pitam od kuda pravo INAŠ- u da u takvim okolnostima donosi odluke o sudbini radnika maloprodaje, a b ez njihovog znanja. Ako INAŠ smatra da je INA MS  dobar ili bolji od PSUM za radnike sazovite skupove radnika i prezentirajte im oba dva načina upravljanja i naravno ovaj treći za koji se ja zalažem i tražite od njih suglasnost za neki od tih modela. Samo nemojte ponoviti referendum na isti način kao kada steupitnim rezultatom referenduma omogućili implementaciju HAY metode vrednovanja radnih mjesta u INA,d.d.

Poštovani Državni odvjetniče gospodine Cvitan, DOKUMENT 3

 

nastavno na požurnicu koju sam Vam uputila 18.11.2014. u donjem e-mail-u, ovim putem ponovo požurujem i molim da sedonesu Rješenja uz dolje navedene kaznene predmete, a  koja bi zakonski otvorila put podizanju optužnica.Ovo je nužno kako bi spriječili gospođu Maju Rilović kao odgovornu osobu INAŠ-a u poticanju novih nezakonitostiu izdvajanju Inine osnovne djelatnosti maloprodaje. U Obavijesti ( u prilogu) koju je 17.07.2015. godine sindikat INAŠ uputio članstvu otvorenu sumnju u institucije što joj daje vjetar u leđa, citiram:

„Poznato nam  je, a sa čime je sve radnike INE gđa. Kaloper i prethodnih godina redovito obavještavala na isti način, da je podnijela niz prekršajnih i kaznenih prijava na ove i slične teme i protiv više desetaka osoba prema državnim institucijama. Međutim nije  nam poznato da je bilo koji postupak od strane  tih institucija, a koji utvrđuju kaznenu odgovornosti ikada i pokrenut ili bilo koji proces u INI zaustavljen! „riječi su gospođe Maje Rilović

U prilogu dostavljam pravno mišljenje odvjetničkog društva PEČAREVIĆ & RELJIĆ koji zastupa sindikat INAŠ protiv INA,d.d., u tužbi o ništetnosti PSUM modela poduzetnika u maloprodajnu mrežu Ine na Radnom sudu u Zagrebu poslovnog broja Pr-3163/14 , od koje je INAŠ očigledno odustao nakon izbora za Radničko vijeće čijim rezultatima gospođa Maja Rilović ponovo ulazi u NO INA,d.d., zaboravlja izborna obećanja, time zaboravlja ipravno mišljenje, kojim se 03.02.2014. godine obraća članovima Uprave INA,d.d., a  koje na drugoj stranici ističe potrebnu suglasnost Nadzornog odbora kod prestanka obavljanja bilo koje od temeljnih poslovnih aktivnosti (članak 17, STATUTA INA,d.d.).Opetovano ponavl jam Odluka o Pilot projektu je nezakonita što ističe i sindikat INAŠ u tužbi , bez datuma sjedni ce UO na kojoj je donesena , s jedinim potpisnikom Zoltanom Aldotom. I pored ovakve tužbe  PR-3163/14, sindikat INAŠ ne prestaje vrijeđati inteligenciju i zdrav razum radnika kada u referendumskom listići ultimativno plaši citiram : „..a u slučaju neprihvaćanja ili manjeg postotka zainteresiranih radnika za prelazak u INA MS nastavit će se uvođenje PSUM modela poduzetnika u maloprodajnu mrežu Ine.“

Jednako tako ovim putem ističem nezakonitost u kojoj sindikat INAŠ  preuzima ulogu Radničkog vijeća te umjesto Radničkog vijeća djelatnicima maloprodaje dostavlja ULTIMATIVNI REFERENDUMSKI LISTIĆ  u kojem traži bjanko stav  prihvaćam ili ne prihvaćam potpisivanje Sporazuma za model INA Maloprodajni servisid.o.o., dakle Sporazuma koji još nitko od djelatnika nije vidio. Jednako tako postavljam pitanje kojih 70% sadašnjih radnika, kako je moguće da radnike koji nisu članovi ni jednog sindikata zastupa INAŠ koji je sebi udijelio ulogu Radničkog vijeća, bez pristanka predsjednika Radničkog vijeća Predraga Sekulića koji je na bolovanju (???) naravno uz mudru šutnju preostalih sindikata SING-a i EKN-a , jer pamtimo kako SING-u i EKN-u maloprodaja Ine nije interes . Oni ubiru neki drugi, svoj dio kolača u ovoj devastac iji firme koja ih je godinama hranila u služenju interesima poslodavca, ali ne i radnika, još od vremena kada su radničke nekretnine  (hoteli, odmarališta, itd ) koje su radnici stvarali izdvajajući iz svog osobnog dohotka  u pravni subjekt za sebe OSIZ fizičke kulture odmora i rekreacije, otete radnicima od strane poslodavca uzpomoć šutnje sindikata u HOSTIN d.o.o. Nikada nije donesena Odluka  Skupštine OSIZ-a kojom bi se skupština radnika složila da im netko otme nekretnine te im potom na našim nekretninama uvede tržišne cijene usluga HOSTIN d.o.o..  U prilogu dostavljam Ugovor o unosu stvari  od dana 17.prosinca 1996. godine kojeg je potpisao generalni direktor mr. Andrija Kojaković, pravno zanimljivo kao „lijevi“ i „desni“ potpisnik (sindr om BANDIĆ). Ovaj Ugovor sam osobno dobila uz mnoge druge dokumente, koji svjedoče o otimanju radničkih nekre t nina, od gospodina Bože Mikuša , tada predsjednika sindikata SING. Svi sindikati su imali ovu dokumentaciju , ali nisu ništa poduzeli osim možda u jednom momentu gospodin Mikuš , ali je vrlo brzo odustao. Trebao je zaposliti sina kao i  gospođa Maja Rilović  nešto veći broj članova svoje obitelji. Da li se radi o ratnom profiterstvu u pretvorbi i privatizaciji s obzirom i na doznaku od 27.03.1996. (u prilogu) o prebacivanju novčanih sredstava u korist  INA-TRGOVINA ZAGREB zbog gašenja računa OSIZ-a bez odluke Skupštine, kada je otet i radnički novac ?

S protekom od pune tri godine u kojima tražim pomoć svih državnih institucija u sprečavanju devastacije cjelokupne INA,d.d., kao kičme strateškog interesa RH, očekujem Vaše hitno postupanje po svim kaznenim prijavama, te kako bi gospođi Maji Rilović i njenim mentorima pokazali da pravna država funkcionira u zaštiti nacionalnih interesa.

S poštovanjem,

Emilija Kaloper Cesar

INA d.d. – SD Trgovina na malo

_________________________________________________

From: Kaloper-Cesar Emilija
Sent: Tuesday, November 18, 2014 3:15 PM
To:[email protected]‘; ‘[email protected]‘; ‘[email protected]
Cc:[email protected]‘; ‘[email protected]‘; ‘[email protected]
Subject: PRIJEDLOG FINANCIJSKOG MODELA ZA OTKUP vlasničkog udjela od 49,08% Skrbnički račun u Zagrebačkoj banci d.d. : OBJAVOM IMENA VLASNIKA SKRBNIČKOG RAČUNA HRVATSKA DRŽAVA BI UŠTEDJELA, jer bi joj za otkup trebalo NULA KUNA

 

Poštovani,

ovim naslovom „ PRIJEDLOG  FINANCIJSKOG MODELA ZA OTKUP  vlasničkog udjela od 49,08% Skrbnički račun u Zagrebačkoj banci d.d. : OBJAVOM IMENA VLASNIKA SKRBNIČKOG RAČUNA HRVATSKA DRŽAVA BI UŠTEDJELA, jer bi joj za otkup trebalo NULA KUNA“  ukazujem na moj iskaz Zamjenici županijske državne odvjetnice, gospođi Diani Pervan prije više od godinu i pol dana. Iskaz je proslijeđen u USKOK.

Ujedno ukazujem na sporost institucija uz sva moja prethodna upozorenja  o devastaciji u prvom redu ljudskih resursa, a onda i cjelokupne INA d.d.

Kaznene prijave poslovnog broja :

  1. KR-DO 915/12, od 18. Srpnja 2012., kada je prijavljen kriminal u poslovanju Sektora maloprodaje i marketinga kao i rad stranaca bez ugovora o radu za koje se Direktor Sektora za sigurnost Društva INA d.d., gospodin Mladen Vulinec očitovao kako su djelatnici MOL-a te su izaslani na rad u Inu internim aktima. Do danas nisam pozvana na saslušanje.
  2. KR-DO 1324/12. ŽDO ( danas je predmet ODO KR-DO-5159/12) , kaznena prijava protiv predsjednika Uprave INA d.d.  od 8.studenog 2012. ,pune dvije godine. Iz dopisa od 06.veljače 2013. Županijske državne odvjetnice, gospođe Željke Pokupec utvrđeno je da je kaznena prijava osnovana zbog težine i prirode kaznenog djela uz ljudski potencijal INA d.d., eskaliranja nezakonitosti koje je proizvelo uvođenje HAY sustava vrednovanja radnih mjesta kada je u Ini podijeljeno 8 500 ugovora o radu bez licence, bez Kataloga poslova i bez Postupka upravljanja opisima radnih mjesta u INA d.d., a s čime su svi socijalni partneri bili upoznati. Potpisnici Dodatka Kolektivnom ugovoru od 17.listopada 2012. go dine predsjednica sindikata INAŠ Maja Rilović, predsjednik sindikata SING Božo Mikuš , potpredsjednik EKN-a Zvonimir Mikloš, predsjednik Uprave gospodin Zoltan Aldot i domaći član Uprave  gospodin Niko Dalić otvorili su proces istjerivanja stručnjaka iz Ine po uputi bivšeg Izvršnog direktora Ine, gospodina Berislava Gaše, danas nagrađenog djelatnika MOL-a : „Svi koji rade više od pet godina u Ini su kontaminirani INOM i treba ih se riješiti.“ Svemu ovome naročito je pomogao Predsjednik Etičkog povjerenstva INA d.d.  profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu gospodin Viktor Gotovac ignorirajući prijave velikog broja zlostavljanih djelatnika u INA d.d.. Viktor Gotovac nećak puno poznatijeg ujaka Zdravka Mustača prima izdašnu mjesečnu naknadu za tu svoju sramotnu ulogu u INA d.d.
  3. R-DO 208/13 od 08.travnja 2013. godine, Zahtjev za privremenom mjerom nad poslovanjem INA d.d., a  zbog udruživanja svih socijalnih partnera u Ini zbog devastacije ljudskog resursa i ostalih nezakonitosti u INA d.d..   Očitovanje Zamjenice županijske državne odvjetnice gospođe Barice Novosel : ŽDO nije nadležno !???
  4. KR-DO 561/13 od 06.svibnja 2013. Godine, kaznene prijaveprotiv svih članova Uprave i Radničkog vijeća INA d.d.. Do danas nisam pozvana na saslušanje.
  5. KR-DO-531/13, DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO RH . Predmet na koji se prosljeđuju sve moje mail prijave.

 

Gospodine Vrdoljak spriječite realizaciju nove Odluke od 07.10.2014. godine uz listu“viška“ radnika u Ini. Odluka je potpisana od dva domaća člana Uprave gospode Nike Dalića i Ivana Krešića , dakle ne i predstavnika strateškog partnera. Ponovo otpuštanje radnika bez kriterija, bez bodovanja, uz svesrdnu pomoć nekolicine čelnih predstavnika u Radničkom vijeću, te svih sindikata Ine koji nisu demantirali medijsku laž „kako su na listi djelatnici koji dragovoljno žele otići“,  ali o tome drugom prilikom.

 

Zbog neažurnosti državnih organa ponavljam Prigovor na rad DORH-a, u slučaju Ina-e, meni nepoznatog autora, a čiji prigovor od 27.listopada ima snagu optužnice (u prilogu). Ovom prigovoru nedostaju radnje iz 1997. godine iz razdoblja kada je INA za 700 milijuna dolara duga, ustupila FONDU za privatizaciju svoje bogatstvo: 25% PBZ (INA banka u sastavu PBZ-a), razne udjele u privrednim subjektima poput hotela SHERATON, ACI marina, itd.itd. U tom povjesnom periodu vlasnici skrbničkih računa akumulirali su financijska sredstva s kojima danas imaju 49,08% vlasničkog udjela u INA d.d.

 

Ponavljam:  cilj ovog Prijedloga financijskog modela , ali i  požurnice je da seprovede svojevrsna lustracija rasprodaje INA-e.