IRAN: Rouhani je rekao da za vrijeme njegovog mandata vojni proračun je povećan za 145%!

0
1964

Iran obilježava Nacionalni dan vojske danas (utorak) s posebnom paradom u Teheranu. Osim prikaza streljiva i ruske S-300 rakete zemlja-zrak sustava, parada je istaknuta govorom od strane iranskog predsjednika Hasan Rohanija i iranskog ministra obrane Hosseina Dehghana.
U skladu s paradnom tradicijom, Rouhani je otvorio događaj. On je naveo da vojne sposobnosti njegove zemlje ne predstavljaju prijetnju za bilo koga, a namijenjene su isključivo za obrambene svrhe. „Naša politika poziva izbjegavanje napetosti i sukoba”, rekao je Rouhani. „Međutim, moramo ostati budni u svijetu urota protiv nas.”
Rouhani je napomenuo da za vrijeme njegovog mandata, vojni proračun povećan je za 145%,  optužio je druge zemlje u regiji, a da ih ne spominje po imenu,kako podupiranjem terorizma  ignoriraju  međunarodno pravo. „Iranska vojska je simbol reda i vjere”, rekao je on.
Slične izjave dao je Dehghan, koji je rekao kako si iranski neprijatelji ne mogu priuštiti  vojne akcije protiv njegove države zbog visoke razine vojne spremnosti. Prema Dehghanu, iranska vojska ima veliku prednost nad neprijateljskim osobama koje žele ugroziti iranski režim: „Visoka razina spremnosti je spriječila naše neprijatelje u vojnim operacijama ili invaziji na Iran”. On je naglasio da Teheran ima razvijenu „sposobnost da brzo i odlučno reagira na neprijateljsku smjelost.”

U vezi s tim, Rouhani je rekao kako je ponosan na najnovije iranske vojne nabavke. Kopnene snage iranske vojske također su sudjelovale u paradi i prikazale najnovije iranske vojne tehnologije, uključujući letjelice i rakete.

HOP