J. SEDLAR: “Frljić je bolesnik, ovo se ne bi dogodilo da je Hasanbegović ministar kulture!”

0
2014

Umjesto da gradimo vrtiće i bonice, financiramo jeb*vjetre poput Frljića – komentirao je ugledni redatelj splitsku provokaciju Olivera Frljića. Iz Splita sa prosvjeda ispred kazališta, u Bujicu se javio Luka Podrug: – Manji je problem Frljić, problem je Nina Obuljen koja je dala novce za tu perverziju!

 

Gosti Bujice u ponedjeljak navečer bili su redatelj Jakov Sedlar i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata ’91. Mladen Pavković. U emisiji se razgovaralo o nagradi Grada Zagreba koju je Sedlar dobio za doprinos u kazališnoj i filmskoj umjetnosti, međutim, u prvi plan izbila su dramatična zbivanja u Splitu, gdje se ispred kazališta okupilo tisuće građana kako bi prosvjedovali protiv provokacije Olivera Frljića, koji je u sklopu Marulićevih dana postavio ‘predstavu’ u kojoj grubo vrijeđa Papu Ivana Pavla II. i osjećaje vjernika.

 

PODRUG: ZAUSTAVIMO ISPLATU HONORARA ZA FRLJIĆEVU PERVERZIJU!

 

Iz Splita, izravno sa prosvjeda, u emisiju se javio predsjednik HČSP-a i gradski vijećnik Luka Podrug. U trenutku javljanja, Podrug je pozvao na prekid predstave, ali to se na kraju ipak nije dogodilo.

 

“Ovo je slično onome što se događalo 90-ih kada se u Splitu osnivao pokret za Jugoslaviju. Bez uvrede ikome, ali naš grad se ipak ne može usporediti s Rijekom u kojoj je Frljić domaćin. To je zaista čudan komad kugle zemaljske, osim u Sjevernoj Koreji, samo tamo još komunisti vladaju 70 godina! Osnovni problem u ovom slučaju nije Frljić, nego Ministarstvo kulture i lažno desna Vlada HDZ-a i lažno katoličkog Mosta. Ovo je svjesna provokacija, očekujem da se svi koji smo sada u izbornoj utrci, obvežemo da ćemo poslije izbora odbiti isplatiti honorare ovim veleizdajnicima! Nešto slično već je najavio župan Ževrnja. Neka povjerenica za Split Branka Ramljak zaustavi isplatu honorara za Frljićevu perverziju! Službeno smo već podnijeli kaznene prijave protiv Olivera Frljića, intendanta HNK u Splitu Gorana Golovka i izbornika Marulićevih dana Igora Ružića! Za nekoliko dana izvodit će se i predstava ‘Pad’ koja pad Vukovara opisuje kroz KOS-ove diverzije. Marko Skejo dobio je prijavu nakon obljetnice IX. bojne HOS-a, a policija se sada oglušuje na uvredljiv sadržaj u kazalištu i ne podnosi prijave… Apsolutno je bilo zakonskog temelja da policija zaustavi tu lakrdiju od ‘predstave’. Ali, toliko su izritirali građane Splita da će se rezultate svoje gluposti vidjeti na izborima,” poručio je Podrug u Bujici i dodao:

 

“Ova politika repriza je Sanaderove politike koja se ulizuje lijevim liberalima, a odriče se nacionalnog. Jedini od kandidata za gradonačelnika na prosvjedu bio je Željko Kerum. On je jasno osudio Frljića. Od Puljak nismo ni očekivali osudu, no nije ga osudio ni Andro Krstulović – Opara, kandidat HDZ-a. Intendant je također HDZ-ov kandidat, kao i ministrica Nina Obuljen koja je sve to platila 370.000 kuna!”

 

SEDLAR: OVO SE NE BI DOGODILO POD HASANBEGOVIĆEM!

 

Predstavu je komentirao i Sedlar.

 

“To je provokacija radi provokacije, nema tu nikakve umjetnosti! Tu se ide na skandal samo zbog skandala da bi se uvrijedilo ljude. Frljić promovira svoje političke i neke druge stavove, očito je da se radi o osobi koja ima osobnih problema… Svi ih imamo, ali mi naše bolesne stvari koje su nam se možda dogodile, ne prezentiramo kao veliku javnu istinu i to o tuđem trošku. To je Frljić i dio Rijeke, to su ti bolesnici,” rekao je bez dlake na jeziku Jakov Sedlar i poručio: “Da je Hasanbegović ministar, ovo se ne bi dogodilo! Nina Obuljen teško će se oprati od ovakve uvrede Splita, a mislim da je velika šteta nanijeta i njihovom kandidatu za gradonačelnika Vinku Krstuloviću – Opari, koji lovi glasove u lijevom bazenu pa se nije usudio osuditi Frljića. Ovo je sramota aktualne vlasti. Osječkom kazalištu, teško oštećenom u ratu, oduzeli su 600 tisuća kuna koje je dao Hasanbegović i dali Frljiću, za ovakve svinjarije.”

 

U emisiji je pušteno priopćenje Željka Keruma koji je predstavu nazvao “bolesnom i nakaradnom provokacijom”. Kao veći problem istaknuo je HDZ koji se boji stati u obranu svetinja kojima se Frljić izruguje. Kerum je također prozvao ministricu kulture i Andru Krstulovića – Oparu koji koketira sa Frljićem.

 

“Država je perverzna i glupa ako financira nešto protiv sebe. Da dovedete u pitanje izraelsku državu kao što to kod nas radi Frljić, jednostavno nije moguće,” nastavio je Sedlar, a u emisiji rečeno da je HAVC u vrijeme Hribara financirao i film koji duboko vrijeđa čak i udovice Domovinskog rata.

 

“To je zločin protiv savjesti. Nedostaje nam vrtića, bolnice nisu dovoljno opremljene, a mi dajemo godišnje 70 milijuna kuna nekom jebivjetru koji ih raspoređuje kako mu pada na pamet. Daje se i jebivjetrima poput Frljića za orgijanja u kazalištima. To nije pitanje političke cenzure kao za vrijeme Tita. Ne bi mu se zamjeralo da svojim novcem financira što hoće, ali da ga mi kao država financiramo da se izruguje nacionalnim i vjerskim svertinjama, to naprosto nema smisla,” poslao je jasnu poruku Jakov Sedlar i složio se sa voditeljem koji je rekao da bi Hrvatskoj dobro došao Zakon o lojalnosti koji u Izraelu predlaže popularna ministrica kulture, članica Likuda Miri Regev.

 

Na kraju emisije Bujanec je pustio video iz 1998. godine kada je Sveti Otac Ivan Pavao II. zajedno sa tisućama mladih u Solinu zapjevao “Zdravo djevo”. Voditelj je rekao “To je pravi Split i to je naš odgovor njima!”

izvor Bujica

HOP