SKANDAL: RIJEKA (EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE 2020) ZA PAR DANA OTVARA IZLOŽBU ZLOČINCU TITU!

0
11151

U malom salonu Muzeja suvremene i moderne umjetnosti u Rijeci slijedećeg će se tjedna (3. svibnja) otvoriti izložba koja možda najbolje svjedoči o tome u kojoj mjeri se hrvatsko društvo i dalje zlostavlja i maltretira njegovanjem kulta ličnosti zločinca Tita, koji je za svojega života hrvatski narod masovno slao u smrt i istrebljivao, a koja nosi naslov TITO U DJELIMA LIKOVNIH UMJETNIKA (!!!). Naravno, na toj izložbi neće biti izloženo maestralno Augustinčićevo djelo, nego likovno puno slabija ostvarenja. Znači da se ovdje ne radi o presjeku umjetnosti jednog doba, već o indoktrinaciji titoizmom i čistoj jugonostalgiji. U kojoj mjeri je ojačalo nasilje nad hrvatskim narodom koje provodi neokomunistička vlast, govori ne samo ova izložba, koja nije ništa drugo nego još jedan dokaz veličanja “komunističkog cara” Jugoslavije, popularno zvane ´tamnicom naroda´, nego i koloplet raznih pametovanja, “stručnih” predavanja i tribina kolektivnog obožavanja Tita u okviru te takozvane izložbe, na kojima će jugonostalgičarski pametnjakovići imati priliku prodavati “mu*a za bubrege” o antifašizmu, navodnom oslobođenju hrvatskih gradova od strane partizanskih pljačkaških hordi predvođene svjetski priznatim masovnim ubojicom i zločincem Josipom Brozom Titom.

Jezivo je i to da se ovakva izložba organizira uz podršku Grada Tuzle i Rijeka 2020 EPK (Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu). Podsjetimo se, nakon maltretiranja hrvatske publike i izazivanja nereda na domaćem terenu, Frljić se na sličan način “iskazao” i diljem Europe vrijeđajući i ponižavajući svo ljudsko, vjersko i sveukupno drugo dostojanstvo u Austriji i Poljskoj. U Austriji je bio trenutno odbačen kao nekulturno i diletantsko smeće, a u Poljskoj je zaradio i kaznene prijave. Zadnji istup zla, primitivizma i nakaznosti je imao nedavno u Splitu, gdje valjda pokušava pred turističku sezonu navući umjesto turista – teroriste Isila u Hrvatsku. No, paralelno je ovaj deklarirani antihrvat i obožavatelj propale Jugoslavije, koji kontinuirano na najgori mogući način svojim perverznim nasiljem na daskama kazališta sramoti Hrvatsku i njezinu kulturu (za naše novce), postao i značajan čimbenik takozvanog riječkog tima EPK, prije nešto više od godine dana. Ponovno, za naše novce. Naime, Hrvatska je 2020. godine na redu predstaviti svoju prijestolnicu kulture za Europu – odabrana je Rijeka, umjesto, na primjer – Osijeka. Sukladno tome je odobren budžet od 30,3 milijuna eura, kojega s 90% financira država Hrvatska, grad Grad Rijeka i ostali sponzori, dok tek 10% dolazi iz europskih fondova. O tom budžetu će odlučivati i Frljić kao član tima EPK, što u prijevodu znači da je ovaj nekulturni korov zvan Fljić pustio duboko korijenje, posebice u hrvatski džep. 

Naravno, odmah mi napamet padaju sredstva od 600.000 kn koja je Hasanbegović dodijelio osječkom HNK, a Obuljenka ih je potom transferirala – Rijeci, vjerojatno s obrazloženjem kako se radi o financiranju Rijeke kao europske prijestolnice kulture za 2020. godinu od strane ministarstva kulture. Zbog čega, ustvari? Kako bi se financirale izložbe poput ove o zločincu Titu? Kome je to važno? Europi sigurno ne, jer Europa zna da se radi o komunističkom zločincu. A grad Rijeka s ovakvom izložbom sigurno ne opravdava naslov Europske prijestolnice kulture. Ali, ono što je još nakaradnije u cijeloj toj priči je da se na ovu izložbu pozivaju kao izlagači i svi oni koji posjeduju “sliku, crtež, fotografiju, skulpturu, knjigu ili predmet koji čuvaju u svom domu a podsjećaju ih na Josipa Broza Tita i njegovo doba“, dakle gobleni, statuete, podlošci za čaše i slično. Ovaj citat je preuzet direktno iz najave o izložbi na stranicama riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Grad Rijeka je na čelu s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, perjanicom smeća i nekulture Frljićem te dubrovačkim prebjegom i tzv. umjetnikom instalacija Slavenom Toljem kao ravnateljem riječkog Muzeja očito još uvijek zaustavljena u vremenu komunističkog mračnog doba vladavine zločinca Tita.

Ovo ludilo u gradu Rijeci koji bi po ovoj trojici valjda trebao dobiti ime Titograd uzelo je maha; s broda Galeb će biti dopremljena fotelja u kojoj je sjedio Tito, a njegovi će portreti biti izloženi na slikarskim štafelajima, dok jezgru ove izložbe čini četrdesetak djela iz Kolekcije »Tito u djelima likovnih umjetnika« iz – Tuzle! Znači, to je ta famozna vizija o “fuziji lokalne, nacionalne i inozemne umjetnosti” na kojoj radi riječki Muzej? I koju plaća hrvatski narod?! Inače, kada pročitate imena djelatnika riječkog Muzeja, pomislit ćete da se radi o kragujevačkom, beogradskom ili pak travničkom muzeju. Po mišljenju “umjetničkog instalatera” Tolja, člana tima EPK Frljića čija nedjela su Austrijanci ocijenili kao smeće i ostalih poludjelih antifašista i titoljubaca u Rijeci – ovakve izložbe, tribine i “kulturne manifestacije” trebaju od grada Rijeke napraviti prijestolnicu europske kulture?! Ministrica kulture Obuljen Koržinek će sigurno naći obrazloženje i za ovakvu kulturno-političku podvalu, jer ona sama nema nikakav vlastiti stav. Nakon što je u svojstvu člana nadzornog odbora HAVC-a podržala antibraniteljski i antihrvatski film o ubojstvima u Dvoru na Uni, potom nedavno otvorila braniteljsku amatersku izložbu i naslikavala se s invalidima Domovinskog rata, pa oduzela sredstva osječkom HNK, da bi ih dala Rijeci, sada će sigurno svojim tugaljivim glasom govoriti o odmaku, pomirenju ideologija i sličnim budalaštinama kako bi oravdala ovu izložbu o zločincu Titu. Moguće na samom otvorenju te nakaradne izložbe. 

NESPOSOBNI FRLJIĆ – OD INTENDANTA RIJEČKOG HNK DO TIMA EPK RIJEKE

Ingrid Runtić

HOP