‘Dobio sam otkaz u INA-i, jer sam upozoravao na kriminal u INA-i’

0
4547

 

Poštovani čitatelji (kako je nejasno imamo li Vladu, ministre, Sabor… ),

sutra 05.05.2017.g., odnosno za par sati, je presuda o mom radnom sporu protiv INA d.d., presuda je već donesena, tako da ovo pismo nema nikakvog utjecaja na istu.

 

Kao što je mnogima poznato, otkaz sam dobio zbog korištenje opreme društva u „privatne svrhe“ (slanje mailova). Sadržaji mojih mailova bili su vezani za pljačku INE, nepravilnostima u radu firme, pogodovanju pojedincima na štetu većine, utjecaju MOL-a na Hrvatsko gospodarstvo, zaštita prava radnika, umreženosti sindikalnih vođa sa poslodavcem, pokretanje peticije prema DORH-u, borba protiv gašenja rafinerija i IZDVAJANJA RADNIKA MALOPRODAJE IZ INA d.d. uz smanjenje primanja od 30 % (2000 kn).

 

Sindikati su potpisali do sada neviđeni sporazum sa poslodavcem ( u prilogu ) i odrekli se prava na štrajk (koji po njima ne bi bio legitiman).

 

Poslodavac je prije početka potpisivanja za INA Maloprodajne servise ( radnici su imali izbor: ostati raditi za INA MS ili otpremnina pa na zavod za zapošljavanje), onemogućio/blokirao mogućnost slanja e-mailova sa vanjskih adresa, tako da nije bilo drugog načina za obavještavanje radnika o „drugim mogućnostima“, nego unutar i sa opreme INA d.d.

 

Inicijator mog otkaza je Maja Rilović, u to vrijeme: predsjednica sindikata INAŠ, član radničkog vijeća i predstavnik radnika u Nadzornom odboru INA d.d.. Sudski postupak (svjedočenja) su to dodatno potvrdili, a sama Rilović je u svom svjedočenju rekla da se ne može sjetiti je li ona poslala direktoru Perušku i ljudskim resursima mail u kojem im skreće pažnju na moje aktivnosti. Moji nadređeni su potvrdili na sudu da su vidjeli sporni mail i da je autentičan. Moj tadašnji regionalni voditelj je potvrdio da mi je on osobno uručio sporni mail kao razlog za moj otkaz. Regionalni voditelj je par dana nakon toga smjenjen i kako kaže u svom svjedočenju – postoji mogućnost da je zbog dostave tog maila tužitelju smjenjen sa pozicije regionalnog voditelja ( zapisnik od 21. ožujka 2017.g.).

 

Najbitnije u cijeloj priči je da sam ja bio zaštićeni sindikalni povjerenik sindikata INAŠ, iako sam dao ostavku na navedenu funkciju, po ZOR-u uživao sam zaštitu još 6 mjeseci nakon prestanka obavljanja te funkcije – odnosno bez suglasnosti sindikata ne bih mogao dobiti otkaz i to u sudskom postupku nije sporno. Sindikat INAŠ se nije očitovao – što po ZOR-u znači da se INAŠ slaže sa otkazom. Rilović kaže u svom iskazu kako nisu našli argumente da me opravdaju… primjera radi Radničko vijeće koje je sastavljeno i od drugih sindikata nisu dali poslodavcu suglasnost za otkaz zbog „socijalnih razloga“.

Iako su svi svjedoci potvrdili da sam bio radnik za poželiti, odličan, jako dobar, drag čovjek… koristio sam „opremu društva“ u privatne svrhe i bio sam upozoravan od direktora i regionalnog voditelja ( koji zajedno imaju manje staža u INI nego ja ) i to će vjerojatno Sudu biti dovoljan argument za presudu u korist INE. Tipkovnica i miš spadaju u potrošni materijal isto kao WC papir, a intranet je na nivou INE besplatan – odnosno mojih par mailova nisu mogli uzrokovati dodatni trošak.

 

Zašto sam to radio?

Zato jer nije bilo nikog drugoga!! Institucije RH nisu unatoč brojnim upozorenjima zaštitili svoje građane, a sindikati su se prodali. Ostalo je nas nekoliko koji smo se pokušali suprostaviti, Ivica Mikas i ja smo dobili otkaz. Da sam u postupku otkazivanja UOR saznajem dan nakon što sam sa P. Sekulićem i ostalim nezadovoljnim radnicima prisustvovao osnivanju novog sindikata Nova Solidarnost.

Nisam se mogao pomiriti sa nepravdom bez borbe, jer „savjest je ispred razuma“.

Nuđeno mi je mjesto šefa pumpe i posao za u to vrijeme nezaposlenu suprugu – ako potpišem za INA MS i „smirim se“. Odlučio sam probati nešto i dati sve od sebe za „dobru stvar“ ( svjestan opasnosti ), da se ne moram cijeli život pitati zašto to nisam napravio – to je bila moja građanska dužnost!

Odluka ovog Suda će pokazati koliko se isplati biti pošten i domoljub, koliko se isplati biti zviždač…, ja se osjećam kao pobjednik i to mi je dovoljno, dokazao sam da „čovjek može biti budala i bez škole“, a zahvaljujući Vašoj politici i masovnom odlasku radne snage – posla će biti i preživjeti će se.

 

12.05.2017.g. imam ročište sa Croatia osiguranjem vezano za procjenu vrijednosti nekretnine, odnosno stana u kojem živimo, jer su isti pokrenuli ovrhu iz razloga što nisam imao redovna/nikakva primanja uzrokovana otkazom… PBZ je moj dug za stambeni kredit u CHF prodao C. O. Znam da im nije do deložacije, pa se uopće ne brinem, a i upoznati ste sa tom problematikom iz prethodnih mailova.

S poštovanjem svim čitateljima i srdačno Vaš,

 

 

Ivan Plazanić