Na salonu suvremene sakralne likovnosti ‘nestala’ slika I. Runtić, umjetnica će o svemu izvijestiti Vatikansku diplomaciju

0
3918

U splitskoj palači Milesi  otvoren je Salon suvremene sakralne likovnosti u sklopu 13-tih Dana kršćanske kulture. Splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. sc. Marin Barišić i ravnatelj Dana kršćanske kulture dr. sc. Miro Radalj obratili su se pozdravnim govorima okupljenim uzvanicima i posjetiteljima na otvorenju same izložbe na kojoj je svoja umjetnička djela izložilo čak 50 odabranih hrvatskih akademskih slikara i kipara te izvrsni španjolski akademski kipar Martin Lagares.

Ovogodišnji program održan je od 1. do 11. travnja u organizaciji nakladne kuće Verbum, uz suorganizaciju programa s Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom, a pokrovitelji “Dana kršćanske kulture” i ove izložbe su predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, ministarstvo kulture te Splitsko-makarska nadbiskupija. Izložba se može pogledati do 11. travnja, kada završavaju i Dani kršćanske kulture.

Na izložbi je sudjelovala i akademska slikarica Ingrid Runtić. Nedavno je njenu grafiku uručio ministar vanjskih poslova kao nagradu bugarskoj veleposlanici. Kao ni tada, pa niti na ovoj izložbi nije obaviještena što se događa s njenim slikama, što bi po svakom poslovnom odnosu trebala znati. Grafika je bila u Litvi i na kraju je završila u rukama bugarske veleposlanice, a ulje na platnu Isusova rođena je “nestalo poslije izložbe. Zanimljivo da nitko od organizatora nije znao gdje je slika i jedino njena kolegica kiparica Dijana Iva Sesartić je smatrala kako je nužno isplatiti odštetu za ovaj neviđeni skandal. Mjesec i pol prošao je u potrazi za slikom, da nitko nije našao za shodno otići do policije i prijaviti nestanak slike. Dan nakon što se sastala ekipa organizatora i odlučila isplatiti odštetu autorici djela slika je “pronađena”, na Braču, u ateljeu jednog od izlagača, umjetnika Branimira Dorotića 1.6. 2017. godine. Što je slika radila u njegovom ateljeu, da li je došla “zabunom” ili je otuđena ne znamo, jer cijeli slučaj nikada nije prijavljen policiji, a kao i uvijek umjetnica je bila žrtva svojih kolega. Do današnjeg dana nije umjetničko djelo vraćeno umjetnici, te se ne zna gdje se trenutno nalazi.

Samo izložba uopće nije imala osigurana umjetnička djela,  niti je postojao bilo kakav spisak o preuzetim djelima od samih autora, a imala je visoko pokroviteljstvo predsjednice RH, što je skandalozno.

-Meni je ova priča jako čudna, poglavito jer se uvijek radi isključivo o meni. Jedan dan mi se nudi pristojna odšteta, drugi dan sliku nalaze na otoku, kod umjetnika koji mi kaže da je to normalno kod nas. Radila sam u Beču i ovo je skandalozno. Sjećam se naše veleposlanice iz Poljske, koja je htjela prvo moja djela ostaviti kod majke u stanu, da bi ih prešvercala do Poljske na izložbu u Bjalistok zrakoplovom.

Da bi u drugom slučaju iz Litve moja grafika stigla tko zna kojim kanalima i bila uručena kao nagrada bugarskoj veleposlanici, koja mi se u mom ateljeu jedina zahvalila, jer naša diplomacija niti ima kulture niti osnovna znanja, pa ne čudi da smo tu gdje jesmo. O ovom slučaju izvijestiti ću vatikansku diplomaciju, jer mi je stvarno bila čast sudjelovati na izložbu u Splitu, ali način postupanja prema meni je skandalozan. O svemu ću izvijestiti i vodeća veleposlanstva u zemlji, jer mi je dosta hrvatskog primitivizma.-komentirala je Ingrid Runtić.

Naš portal predstavlja zadnje četri slike naše vrhunske umjetnice nastale dok je čekala povrat svog djela iz Splita.

Smjena godišnjih doba u našoj prekrasnoj domovini, njezine prirodne ljepote; more, rijeke, šume i planine uvijek su bile neiscrpan izvor inspiracije najvećim hrvatskim slikarima. Mjeriti se sa kreacijom takve raskošne prirodne ljepote poseban je izazov svakom likovnom umjetniku. Prizori iz prirode daju mi posebno nadahnuće i ljubav, ne samo kako tu ljepotu prenijeti na svoja platna, nego i na kako utisnuti svoj osobni slikarski pečat i osobnost u njih. Slikajući prirodu zauvijek pohranjujem njezine mijene i ljepote na svojim slikama za sve one koji će ih vidjeti danas i u budućnosti. To je poseban čin ljubavi i poštovanja prema motivu, slikarstvu i mojoj publici.- rekla je Ingrid Runtić

HOP

vezani članak

Dani kršćanske kulture: otvoren Salon suvremene sakralne likovnosti u Splitu