HRVATSKO KRALJEVSTVO HURAVAT ILI BIBLIJSKI ARARAT U 8. JE STOLJEĆU PRIJE KRISTA BIO NAJVEĆA I NAJJAČA VOJNA SILA NA STAROM ISTOKU

0
9909
Hrvatski dinarski prostor rasadnica je europskih naroda, budući su Hrvati povijesno jedan od najstarijih europskih naroda
Dio Huravata ( Hrvata ) koji je naselio Armeniju i južno Zakavkazje do Crnoga mora također osniva novo Kraljevstvo Huravat. U Bibliji se to kraljevstvo naziva Ararat i oni u 8. stoljeću prije Krista postaje najjača sila na Starom istoku. Danas se jedan kotar u Armeniji zove Arvat. Ovo kraljevstvo poznato je u povijesnim zapisima i kao Kraljevstvo Urvartu, Uruatru, Urartu ili kao Vansko carstvo, koje je dobilo ime po poznatom jezeru Van. U 6. stoljeću prije Krista ulazi u sastav iranske hrvatske države Harahvaitije pod stijegom šahovnice i tropleta. Država Harahvaitija, najveća država za vrijeme kralja Darajavauša ( Danja ) Velikog ( 522 – 486. godine prije Krista ) postaje sastavnica Perzijskog Carstva, odnosno perzijske zajednice država.
Najpoznatiji narod u Perzijskom Carstvu svakako su Medijci koji su u Ariju došli također s Balkanskog poluotoka, točnije rečeno s hrvatskog dinarskog prostora. Najveća koncentracija dinarskog tipa ( homo europeanusa ), osim u Panoniji, upravo je na području Medije, gdje su smješteni današnji Kurdistan i Armenija. Medi su sami sebi promijenili ime, vjerojatno posredstvom poznate legende o Medeji, ženi Jasonovoj, koja je na kvarnerskim otocima ubila svoga brata Apsvrtusa, tako da Arijevci postaju Medijci. Legenda o Jasonu i Medeji priča je o nastajanju Europe. Medeja je bila kći kralja Ajeta, unuka Helija ( Sunca ), čarobnica koja je pomogla svome mužu Jasonu i ostalim mitskim moreplovcima Heraklu, Kastoru, Orfeju i drugima da dođu do zlatnog runa, koje je bilo obješeno u Svetom gaju boga Aresa, a čuvao ga je divovski zmaj. Otok na kojem su se Jason i Medeja dokopali zlatnog runa je legendarni otok Kirka. Na njemu je kasnije svoje poznate zgode doživio i Odisej, a prema svim pretpostavkama to je otok Lošinj. Doma su se vraćali rijekom Dunav i tada počinju njihova višegodišnja lutanja i prema legendi nastanak naroda Meda. Praktički se govori o spoju urođenik Jasona i iranske došljakinje Medeje iz kojeg je i nastala dinarska Hrvatska, kao rasadnica naroda Europe. Naziv rijeke Dunav dolazi od staroiranske riječi danuva, što u prijevodu znači rijeka. Medeja je bila država plemenski udruženih država, a najpoznatiji narodi toga medejskog kruga ili medskih plemena su Struhati ( Hrvati ) i Magi, poznati diljem svijeta po sveta tri mudraca, kral se prva došla pokloniti tek rođenom Isusu u betlehemskoj štali. Glavni grad Medeje bio je Hangmatan, što znači mjesto sastanka. Odjeća Medijaca je bila odjeća iranskog plemstva, gotovo identična slavnim hrvatskim ogrtačima zvanima surka. Danas je ta prastara medska kapa, odnosno keča, kao tradicija, zadržana jedino kod Albanaca.
Kraljevstvo Judeju je 585. godine prije Krista osvojio babilonski vladar Nabukodonozor, a Salomonov hram su Babilonci u potpunosti razorili. Židovsko plemstvo, sve sposobne vojskovođe i ratnike, kao i sve poznatije obrtnike, Babilonci su odveli u ropstvo u Elam u današnju provinciju u Khuzestanu u Iranu. Medeja se prva oslobodila asirske vlasti 612. godine prije Krista, zauzevši zloglasnu asirsku prijestolnicu Ninivu i osvojila je Elam, a Mediju je perzijski kralj Kir Veliki pripojio u jedinstveno carstvo. Kiru Velikom je žena bila Medijska, kneginja, kći kralja Astijaga, kralja Medijaca. Tako je i nastala poznata kraljevska loza Ahemenida, koja je dvjesto godina vladala iranskim ( perzijskim ) carstvom. Nakon što je Kir Veliki osvojio Babilon 539. godine prije Krista, oslobodio je Židove od babilonskog ropstva i poslao ih nazad u Palestinu. Dio Židova ostao je u službi u perzijskom kraljevstvu u kojem je poznata Židovka, biblijska Estera, postala supruga perzijskog kralja Ahasvera. Židovska Abrahamova religija u službi svojih proroka mnoga je vjerovanja tada poprimila od zarathruštranske religije, o čemu svjedoči i Stari zavjet, kao što se i niz perzijskih riječi ukorijenio u hebrejskom jeziku. Primjerice, Estera na perzijskom znači zvijezda.
Dragan Ilić
HOP