MOST u dvije vlade s HDZ-om nije znao smijeniti upravu HEP-a, ali je znao staviti u NO Končar političkog uhljeba

0
3739

 

Od smjene MOST-ovih ministara, pa do „sklapanja braka“ između HDZ-a i HNS-a prošlo je po prilici 40-ak  dana. Svaki od tih dana, uključujući i u međuvremenu održane lokalne izbore,  nudio nam je na dnevnoj bazi kojekakve informacije. I sve to vrijeme, vješto se od svih nas skrivalo da se spremata nešto, čemu se nitko ne nada. Jedino su  sveprisutni i iritantni MOST-ovci, koji su na vrijeme nabavili staklenu kuglu i velika su konkurencija vidovnjacima, kao papige ponavljali jedno te jedno. Ne ulazim sada u poštenje, moral i vjerodostojnost, sudionika pregovora HDZ-HNS. Kako kažu stari, svakome na dušu. Frapira činjenica koliko MOST-ovci  žale za izgubljenim pozicijama, a svoju razočaranost  nisu mogli i ne mogu sakriti nikako.  Žalosti i činjenica kako su MOST-ovci sami sebe ovlastili da budu dušebrižnici političke scene, njihova je svaka jedino ispravna i sam Papa Franjo bi se kod njih mogao ispovjediti zbog svojih nekih izjava i stavova, a oprost tražiti osobno od svakog Sv.MOST-ovca, od Sv.Grmoje do Sv.Bulja.

Ponašanje i izjave Ivana Vrdoljaka u periodu razgovora ispod stola i bez znanja javnosti vjerojatno će biti izazov za mnoge studente i stručnjake, jer će biti tema završnih i diplomskih radova, ali i stučnih članaka. Mislim da tu možemo svrstati i ostale „pregovarače“, a pogotovo Vesnu Pusić, koja je  samo i izričito zbog osobnih interesa promijenila mišljenje o pregovorima. Kako je tek Predrag Štromar, „avanzirao“, od trnja do zvijezda. Od izgubljenih izbora do ministarske pozicije! Fantastično! A sve zbog Hrvatske, ne zbog njegovog interesa.

Ponašanje i reakcije političke scene, isto tako vrlo diskutabilne. Svaka „šuša“ dala si je za pravo komentirati i nešto umno prozboriti. Nema veze što će se reći, glavno da su kamere upaljene i da se snima. Jedan Bernardić, predsjednik SDP-a, docira kao da je „oslobodio“ Hrvatsku. Brod u kojem SDP plovi, propušta na sve strane, a Bernardić  2 u 1 (nisu „tri majmuna“ već dva, ne čuje i ne vidi), priča li ga priča.  Slijep kraj zdravih očiju, lakše je pričati o drugima i istima soliti pamet. Tu je i „svjetloobrazni“ Krešo Beljak, koji je iz HSS-a pomeo sve svoje eventualne konkurente, isključivši ih iz stranke pod raznim izgovorima i razlozima. Slično su se ponašali i ostali, ali kao i obično Ivan Pernar je nadmašio samoga sebe. Pomislim ponekad, da mi je njegova glava makar i na jedan dan, da se odmorim. Svojim nepromišljenim govorom, u priču je uvukao saborske zastupnike Pupovca i Radina, te manjincima doslovce rekao da su se trebali naučiti pregovarati i dobro „prodati“, a ne podržavati Vladu RH „bad-badava“. Imao je Ivan Pernar raznih eskapada i istupa u Saboru RH, no svakim danom nas iznenadi svojom nepromišljenošću i svojim „glupostima“. Dokaz njegove nezrelosti i „bedastoće“ je „cviljenje“ nakon sjednice Sabora RH, na jednoj društvenoj mreži tjekom te večeri, gdje se ispričavao manjinskim saborskim zastupnicima. Ako je vrijedilo za Ivana Vrdoljaka, sigurno je vrijedilo i za Ivana Pernara, stavimo vodu u usta i bućkamo, nikako ne progutati. Ne kaže se uzalud: šutnja je zlato!

Vjerujem da ste sredinom prosinca prošle godine, makar i krajičkom uha čuli kako usred Sabora RH, sa saborske govornice, MOST-ovac  Maro Kristić, nabraja imena i prezimena članova HNS-a i Kukuriku koalicije uhljebljenih u HEP-u dolaskom Milanovićeve vlade na vlast. Za apsolutno sve nabrojene saborski zastupnik je tvrdio da su uhljebi, bez provjere svoje tvrdnje, bez razmišljanja koliko je poštenih i vrijednih ljudi uvrijedio! Da, to je uobičajena praksa MOST-a! Neka i neprovjereno, neka i nije istina, nije važno. Ono što su oni rekli čulo se, pa tko će slušati ili čitati dematij! Bezidejni MOST-ovci su poput arheologa, stalno pogled u natrag i kopanje i vađenje zakopanih starih kostiju-slučajeva (uz dužno štovanje arheolozima).

Zato im je slučaj u HEP Toplinarstvu, gdje  direktor HEP Toplinarstva iz kvote SDP-a, doveden u HEP pod čudnim okolnostima, pokušava zaposliti poznanika, tvrdeći da je nećak predsjednika Uprave, došao kao „kec na 11“.  I zbog tog jednog čovjeka upitnih moralnih vrijednosti, koji se u određenom trenutku služi lažima, MOST na stup srama pribija uz uhljebe i vrijedne i poštene HEP-ove dugogodišnje zaposlenike. A upravo taj MOST, zajedno sa HDZ-om nije našao za shodno sudjelujući u dvije vlade u periodu od formiranja Oreškovićeve vlade, pa do „skidanja“ MOST-ovih ministara u Plenkovićevoj vladi, smjeniti Upravu, predsjednika Uprave i članove Nazornog odbora HEP-a, ali je znao u NO Končara, staviti osobu, koja uz kulinarske vještine, njeguje i kult prelaska iz stranke u stranku, kada od toga ima korist! Kako vam takva osoba ne smeta, a HEP-ov kadar ste u stanju omalovažiti i podcijeniti ga.

Puna su vam usta bila nacionalnih interesa, a osnovnu stvar niste bili u stanju odraditi, jer ste se ponašali ko ovnovi na brvnu, jedni drugima niste htjeli popustiti. Zajedno sa partnerima postaviti privremenu upravu, nadzorni odbor i predsjednika uprave, a nakon toga raspisati natječaje i na način primjeren, doličan uređenim državama i sistemima, popuniti ih. Odnosi se to i na još poduzeća u kojima je HNS i koalicija imala rukovodeće funkcije, no u rijetkima su se dogodile promjene. Ovaj duži period nekontrole i bezvlađa iskoristili su mnogi iz rukovodeće strukture HEP-a, prigodno promjenivši stranačke iskaznice u HDZ-ovu ili MOST-ovu, a „glavom su platili“ tek rijetki iz HNS-a i Kukuriku koalicije. Platili su oni na koje se žalilo da se s njima ne može, jer ne rade kako treba, prevedeno: nisu podobni, jer ne žele da se za njih vežu inkriminirane radnje i priče o podmićivanju i trgovanju utjecajem. Nije istina da su svi HNS-ovci zaposlili djecu, žene i ostalu rodbinu u HEP-u i nije istina da su svi uhljebi, neradnici i karijeristi. Zna se koji su ti i takvi, kao što se zna za one potkupljive i „trgovački“ nastrojene! Pitanje je imamo li hrabrosti obračunati se sa „lošima“ i omogućiti „dobrima“ da svojim primjerom i vrijednostima pokrenu i ustroje novi način komunikacije i funkcioniranja.

Biti će vrlo interesantno promatrati zbivanja u HEP-u, ako se oglasi prestanak lovostaja i krene u lov na mjesta i pozicije. Tko god došao u HEP kao predsjednik Uprave ili drugo rukovodeće mjesto, morao bi biti dobar poznavatelj HEP-a. Ta predispozicija uz odgovarajuću naobrazbu, kompetencije i stručna znanja pomogla bi da se što prije krene sa investicijama. Predugo se u svim sferama bavimo sami  sa sobom, a u HEP-u pogotovo. „Sezona kiselih krastavaca“ će vrlo brzo proći, a do jeseni ima vremena za ekipiranje i planiranje  ozbiljnih poslova. Pitanje je želimo li zaista to ili ćemo se kao do sada zadovoljiti u mnogim slučajevima ljudima čija je jedina kompetencija stranačka iskaznica!

A. Jeličić

HOP