USKOK troši velike novce, a Zadar i Vir i dalje plivaju u kriminalu

0
4273

Koliko je novca uzalud potrošio USKOK ne znam, ali znam da nije dobio gotovo nijednu hvale vrijednu presudu, ako nije bila politička. Ili je kadar USKOK-a nesposoban ili je korumpiran ili je USKOK organiziran tako da bude nedjelotvoran, ali statistike su neumoljive. Izgleda da su sva tri faktora prisutna i odgovorna za širenju korupcije i organiziranog kriminala u RH.

Najsramotniji je svakako slučaj gospodina Ježića kao uskokovog  svjedoka u progonu Sanadera. Osobno je priznao da je na njegov račun sjelo 5 milijuna eura, navodno za Sanadera. Sudac mu je naredio da taj novac vrati u državni proračun i dao mu rok, ali do danas se ništa nije dogodilo niti je USKOK poduzeo ikakve radnje u vezi sa odlukom Suda. Danas je očito da je Ježić bio duboko u kriminalu i kao takav postao lažni svjedok USKOK-a jer USKOK ništa nije poduzeo protiv njega. Pokretanje bilo kakvog postupka može se USKOK-u vratiti kao bumerang.

Teško je povjerovati da je Sanader bio toliko naivan da bi pristao da se njegov novac položi na tuđi račun. Takvu priču može prihvatiti kao dokaz samo budala ili korumpirana osoba.

Međutim, od tada se dogodilo puno korupcije i djelovanje organiziranog kriminala sa velikom ugrozom hrvatske države, ali i tu je zakazao USKOK. Najbolji primjer je Agrokor. To se nije dogodilo u posljednje dvije godine nego su korupcija i djelovanje organiziranog kriminala događa dugo vremena. Zašto mi uopće u Hrvatskoj imamo tajne službe? Organizirani kriminal ne može postojati bez suradnje pojedinih političara.

Sve kaznene prijave stoje u fijokama i mnoge istrage nikad neće biti pokrenute  ili ako su pokrenute, nikada neće završiti, kao slučaj Ante Jurjevića iz Zadarkomerca, koji se vodio na Županijskom sudu u Zadru od 2003. godine, a od nedavno je optužnica preinačena u ratno profiterstvo, ali bez njega, jer je navodno teško bolestan. Ovaj slučaj nam otkriva i korupciju liječnika i sudaca jer taj gospdin umire već više od 10 godina, a agilan je kao gladan vuk u lokalnoj kockarnici.

Ima još jedan slučaj sa otoka Vira, sa kojim je usko povezan Ante Jurjević, a sigurno  se radi o ratnom profiterstvu, kao i drugim kriminalnim radnjam istoga klana  na otoku Viru, ali to nam otkriva korumpiranost PNUSKOK-u. Naime, istrage za USKOK vodi krim policija u dotičnoj županiji, a ne detektivi USKOK-a jer ih USKOK nema. Takvi  detektivi bi morali biti raspoređeni u svaku županiju neovisno od lokalne policije

Tako, iza virskog klana po svemu sudeći stao je tadašnji načelnik krim policije u Zadru Anton Novoselović. Sjetimo se samo zaplijene cigareta i robe sa krivotvornim markicama u virskom Supermarketu u vlasništvu njegovog prijatelja Davora Kapovića, inače oca današnjeg načelnika u općini Vir. Zar Davor Kapović zbog takvog šverca nije trebao odgovarati novčano i kazneno? Sve to je riješio tadašnji načelnik krim policije u Zadru Anton Novoselović, uvaženi  član SDP-a.

Kristijan Kapović, kad je izabran za načelnika općine Vir 2009. godine, je na lokalnoj televiziji izjavio da mu otac vrijedi 12 milijuna eura, ali kada je to provjereno kod nekih Virana, oni su se samo nasmijali i izjavili da mu je otac izgradio nakon 5-6 godina boravka u Njemačkoj  pansion Katarina, ali kreditima od jugoslavenskih  banaka i da mu je obitelj nakon toga bila siromašna sve dok nije uveo sina u politiku uz pomoć bivšeg doušnikia udbe Jose Gržete. Dakle, dosta dugo je Davor Kapović prikrivao pljačku virskih vikendaša.

Tijekom rata, prema pisanju nekih dnevnih novina, Davor Kapović je u suradnji sa Antom Jurjevićem opljačkao virske vikendaše za više od 23 milijuna eura. O tome je bio informiran DORH i USKOK, ali do danas ništa nije poduzeto. Ako je sve ovo istina, onda je Davor Kapović jedan od najvećih ratnih profitera u Hrvatskoj, a narod kaže da jabuka ne pada daleko od stabla.

Novoselovićev uticaj nije nimalo smanjen njegovim umirovljenjem jer kao umirovljenik je postao direktor jednog općinskog poduzeća u općini Vir, koje je zbog njega osnovao načelnik Kapović, odakle je na brzinu nestao kad su pokrenute neke istrage protiv načelnika u doba ministra Orepića. Ovdje se očito radi o policijskom organiziranom kriminalu i reketu.

Izgleda da je USKOK osnovan samo da bi zaštitio korupciju političara i njihovih jataka. Ako laže koza, ne laže rog, zar ne?

Da bi barem donekle zaustavili političku korupciju i organizirani kriminal, potrebno je promjeniti ustroj policije i državnog tužiteljstva, a čini mi se da bi za Hrvatsku bio najbolji američki sustav kojeg bi trebalo dobro proučiti. Istina, zakondavac je u sustav ubacio nešto iz tog sustava, ali to samo omogućuje još veču korupcije širenje organiziranog krimnala. Sustav treba uzeti u cjelosti i nikada se ne smiju koristiti njegovi djelovi, ako želimo imati djelotvoran takav sustav.

miran bašić, zadar, pismo čitatelja