U Milanu dani Dubrovnika i Ruđera Boškovića

0
1913

Svečani program upriličen je u organizaciji Generalnog Konzulata Republike Hrvatske u Milanu u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Gradom Milanom, a povodom 25. obljetnice diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Talijanske Republike te Dana Državnosti Republike Hrvatske.

Dodatan povod su i dvije važne obljetnice: 230. godišnjica smrti Ruđera J. Boškovića i 450. obljetnice smrti Marina Držića, dvojice hrvatskih velikana rođenih u Dubrovniku, a koji su značajan dio svoga rada ostvarili u Italiji gdje su obojica nakon smrti sahranjeni; Bošković u Milanu, a Držić u Veneciji.

Svečani program obilježavanja započeo je ispred crkve Santa Maria Podone u centru Milana gdje se svečano otkrila spomen ploča Ruđeru J. Boškoviću, na inicijativu GKRH u Milanu i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, a posvećena je svim Hrvatima i talijanskim prijateljima Hrvatske. Ruđer Bošković, veliki astronom, fizičar, diplomat i jezuit rođen u Dubrovniku 1711. godine, preminuo je u Milanu 1787. godine. Sahranjen je upravo u ckrvi Santa Maria Podone.

U ceremoniji otkrivanja ploče, uz zamjenicu gradonačelnika Jelku Tepšić. sudjelovali su generalna konzulica RH u Milanu Iva Pavić, župan Nikola Dobroslavić, direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić, ravnatelj Doma Marina Držića NIkša Matić, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović. kao i brojni drugi gosti i prijatelji Dubrovnika iz Hrvatske i Italije. Ovaj svečani čim prigodnim nastupom uveličao je duo Vox Ragusei – mezzosopranistica Diana Hilje i pijanistica Ivana Marija Vidović.

Uslijedio je posjet predstavnika hrvatskih institucija i predstavnika Grada Dubrovnika Parku Indro Montanelli, gdje je na spomenik Ruđera Josipa Boškovića, djelo slavnog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, položen vijenac.