Jazovka: Danas se održava spomen na ubijene ranjenike

0
5007

Danas se održava spomen na ubijene ranjenike koje je partizanska vojska nakon ulaska u Zagreb u svibnju 1945. odvezla iz zagrebačkih bolnica te bez suđenja smaknula i bacila u jamu Jazovka. Spomen i pohod na mjesto stradavanja na kojemu su nađeni ostaci 447 žrtava koje su nakon mučenja zvjerski ubijeni i bačeni u jamu Jazovka, održava se i ove godine pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Obred Svete mise zadušnice vodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, a u ime predsjednice žrtvama se poklonio dr. Andrija Hebrang.

Arhiepiskop Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar je pozdravljen od okupljenih velikim pljeskom kada je upalio svijeću za žrtve partizanskih zločina te je održao parastos za sve pobijene, ne samo one u Jazovki već i na svim hrvatskim križnim putevima.

No, hrvatski križni putevi nažalost ni do današnjeg dana nisu završeni; Franjo Habulin je uputio protestno pismo predsjednici, predbacujući joj pokroviteljstvo ovog obilježavanja stradanja žrtava na Jazovki. Habulin je u svojstvu predsjednika saveza antifašista (kako partizani i njihovi sljedbenici sami sebe nazivaju) u tom pismu već ubijene nevine žrtve zločinca Tita nazvao ustašama te ih tako ponovno, već davno mrtve i ubijene – poslao na još jedan posthumni križni put. Po vrlo nakaznom izvrtanju povijesnih činjenica tih i takvih antifašista – radilo se samo o “likvidaciji ustaškog uporišta”, kako je napisao Habulin u svojem skandaloznom protestnom pismu predsjednici.

Usprkos širokoj potpori okupljenog hrvatskog naroda, njegovih legalnih predstavnika i klera katoličke crkve koji shvaćaju važnost ponovnog uspostavljanja Hrvatske pravoslavne crkve, arhiepiskopu Aleksandru kao jedinom legitimnom i najvišem predstavniku pravoslavne crkve u Hrvatskoj, još uvijek zakonski nije omogućeno ponovno ustanoviti toliko potrebnu HPC kao autokefalnu Hrvatsku pravoslavnu crkvu u granicama hrvatske države. Umjesto toga, hrvatska država štiti i masno plaća SPC, koja po svim državnim i crkvenim propisima nema ovlaštenje kao takva djelovati u državi Hrvatskoj. Primijetit ćete, arhiepiskop HPC se uvijek pojavljuje na svim ovakvim skupovima od memorijalnog značaja za obilježavanja stradanja hrvatskog naroda, dok se popovi SPC-a radije drže laži zločinca Tita, Pupovčevih Novosti i ostalih antifašistilčkih krivotvorenja hrvatske povijesti.

Pripremila: Ingrid Runtić

HOP