“Razgovarali su i spavali jedan pored drugoga Tito i Mihailović na strunjačama od slame”

0
2539
circa 1960: Yugoslav President Josip Broz Tito (1892 - 1980) sitting in a cabin on a chair against the wall, smiling and smoking a cigarette with a long filter. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Nakon Titove smrti 1980. godine, Jovanka Broz je progovorila u medijima o svojem životu s Titom i političkim promjenama koje su nastupile 70-tin i 80-tih godina u bivšoj Jugoslaviji te o gotovo 30 godina koje je kao “prva dama” komunističkog diktatora Tita provela u kućnom pritvoru. Četiri godine prije svoje smrti, točnije 3. rujna 2009. godine razgovarala je s američkim dužnosnicima. Donosimo dio tog razgovora iz arhive američke diplomacije, a koji se odnosi direktno na pregovore Tita i četničkog vođe Draže Mihailovića s početka II svjetskog rata. Jovanka Broz navodi dva sastanka Tita i Mihailovića, koja je oba ona organizirala. U ovim službenim i javno dostupnim dokumantima se opisuje samo jedan od njih:

When asked what she thought of rehabilitation of Chetnik (Serbian royalist forces) General Draze Mihajlovic and other Chetnik members and sympathizers, Jovanka said simply, “they lost.” She claims early in the war she had set up two meetings between Tito and Mihajlovic, one in her village in the Croatian Krajina town of Knin. “They talked and slept side by side on straw mats,” she claimed. The next morning, however, Tito’s entire inner circle was almost wiped out when a booby-trapped bridge they were crossing blew up, killing a courier bringing up the rear of Tito’s delegation. Jovanka said it was clear Mihajlovic and the Chetniks had used the negotiation as a ruse to wipe out Tito and there were no more talks after that. She admitted the subsequent fighting between the Partizans and Chetniks in Bosnia was particularly gruesome, but said, “by then the Chetniks were fighting alongside the enemy, the Germans.”

Prijevod: Upitana o tome što misli o rehabilitaciji četnika (srpskih kralju odanih snaga), Draže Mihailovića i ostalih članova četničkih skupina i njihovih simpatizera, Jovanka kaže samo: “oni su izgubili”. Potvrđuje da je na početku rata (II Svjetski rat) sama dogovorila čak dva sastanka između Tita i Mihailovića, a jedan od njih je bio u njezinom rodnom mjestu u hrvatskoj Krajini i gradu Kninu.

“Razgovarali su i spavali jedan pored drugoga na strunjačama od slame” – rekla je. No, slijedećeg jutra je cijeli Titov uži krug bio gotovo izbrisan s lica zemlje kada je eksplodirao most kojeg su prelazili. Eksplozija je ubila kurira i digla u zrak jedan dio Titove delegacije. Jovanka je rekla da je bilo jasno kako su Mihailović i četnici iskoristili pregovore s Titom kako bi makli Tita, pa poslije nije bilo više govora o tome. Priznala je kako je borba između partizana i četnika u Bosni koja je uslijedila nakon toga, bila posebno okrutna, ali je također dodala: ” tada su se četnici svrstali na stranu neprijatelja, odnosno Nijemaca”.

HOP