1902. Srbija stvara plan kulturnog porobljavanja Hrvatske, koji danas uspješno provodi ministrica Obuljen

0
5349

Nemamo mi u Hrvatskoj hrvatskih umjetnika očito; evo na 3. programu Hrvatskog radija posvećuju čitavu emisiju web i net umjetniku, performeru, pjesniku, teoretičaru i kajjaznamštojoš po imenu Andrej Tišma.

‘Svestran neki čovek, a njegov deda isto neki učen čovek bio, iz Obrovca doselio u Novi Sad…”

received_2410109269130210

Njegovo “vrhunsko” djelo u pozadini

I tako je Tišma, tako planetarno talentirani slikar, shvatio da ga slikarstvo ustvari sputava, a da je performans, akcionizam, multipliciranje kopija, a ne samo original nekog djela – prava stvar! Onda je krenuo ‘menjati svest’ društva…

received_2410109305796873

“Vrhunsko djelo”; ženska pozadina i siluete vojnika,  Abramovićka je ovim otkrila “neslućeni talenat”.

Samo sam čekala kad će krenut pričat hvalospjeve o Marini Abramović, koja ga je naravno prepoznala i promovirala. Tako je mladi Tišma ‘obeležio’ svojim gumenim pečatima i tzv. mail artom ‘celu bre bivšu Jugoslaviju’…

aleksandar battista ilić i gotovac

Ovo je “genijalan” uradak performera i šefa Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Aleksandra Ilića. Time će stvoriti nove generacije performera na akademija, kad već ne može slikare koji znaju vladati svojim znanjima…

Evo odgovora onoj Nikolićki Popovićki  magistrici slikarstva od neki dan koja mi je pisala po fb zidu da ja nisam nigdje izlagala ( što je isto laž), pa ništa ne vrijedim te da ne razumijem velikog artistu batistu Acu Ilića s njegovim  akcijama: naravno da MENE jedna Abramovićka neće gurati. Gurat će svoju bratiju po krvi i performerskom besmislu. Bit će da je možda ‘svetska umetnica’ Abramović namjestila i dekansko mjesto Iliću u Zagrebu. Tak to ide…

Vjekoslav Šutej

Ovo nije za njih umjetnost, već djela druga Tišme ili Ilića.

Miljenko Prohaska ulje na platnu, 55x55, 2015

Vjerojatno jer ovo nije umjetnost, ne treba hrvatskoj slikarici Runtić osigurati izložbe….koliko je takvih Runtića u zemlji kojima su vrata zatvorena jer nemaju krvnu sliku srpskog nadčovjeka, vladara hrvatske kulture?

No, vratimo se tom Tišmi, koji i dalje stvara pečatnu i mail umjetnost (?!). Taj nevjerojatan i u Hrvatskoj očito nezaobilazan umjetnik dobiva ne samo jednu, već nekoliko emisija u nastavcima na hrvatskom radiju! Kakav je to propagandni potez? Što nam raznih Frljića nije dosta? Tko određuje da se ovi likovi plasiraju kao neki čimbenici hrvatske kulture i umjetnosti i zašto?

Tako dugo lamentirati o tzv. ‘pečat angažiranom artu’ na srpskom i to na hrvatskom radiju – pa tko zaboga potpisuje takve čiste propagandne programe na našem radiju?!

Možda je jedini pravi odgovor ponudio još 1902. godine Nikola Stojanović, srpski publicist, pravnik i političar rekavši da Hrvate treba posrbljavati i pokrenuo je lavinu zla; pismom, riječju, književnosti, pjesmama, ali nikako ući u rat s njima, jer je to osuđeno na poraz.

,,Hrvati….nisu i ne mogu biti posebna narodnost,ali su na putu da postanu-srpska narodnost.Uzimanjem srpskog za svoj književni jezik učinili su najvažniji korak sjedinjenju.A i inače se proces spajanja polako ,ali stalno vrši..Čitanjem svake srpske knjige,svake narodne pesme, pevanjem svake srpske arije prelazi i atom sveže srpske demokratske kulture u njihov organizam.Ta se borba mora voditi ,,do istrage naše ili vaše” Jedna strana mora podleći”. Nikola Stojanović 1902 godine.Pravnik, političar i novinski nakladnik.

Danas Srbi kontroliraju hrvatsku kulturu i cajkama posrbljuju mladi naraštaj.

Novinarstvom caruju luđaci koji su spremni se politi kantom benzina ako netko ukloni Titov trg, a sve ih predvodi krezubi sin JNA oficira, srpska dika i rod u HND-u Şaša Leković. Pa zaključujem potpuno suprotno od M. Krleže, prema viđenom u kulturi;  sačuvaj me bože srpske kulture, kao i hrvatske hrabrosti da to riješe…da je Tito vjerovao u srpske umjetnike ne bi mu najpoznatiji spomenik napravio Agustinčić, a literarno stao uz njega baš Krleža.  Danas je jasno da je Tito najdugovječniji vladar velike Srbije. Zato toliki otpor otklonu od njega, jer on je omugućio srpsku okupaciju Hrvatske, koja traje i danas.

I.R.

Hop