U Samoboru ispred Božjeg hrama otvoreno ‘zatezanje stražnjica’

0
3929

U Samoboru, u sklopu prekrasnog perivoja u blizini vidikovca nalaze se dvije kapele koje se idealno uklapaju u sam perivoj.

received_2418087928332344

Kapela svJurja nalazi se iznad Samobora,
na brdu Tepec. Najbolje uređena kapela i
matična kapela Bratovštine svJurja iz
Samobora. U perivoju 
nalazi se i kapela sv. ANE, poklon gradu od vladajuće obitelji ovog izuzetnog grada.
Auersperg (slovenski: Turjaški ) su austrijski plemići starog plemstva, tzv. “švapskog” porijekla – (Schwaben) čiji članovi su bili generali, političari i državnici koji su bitno određivali i utjecali na sudbinu austrijskog carstva. Osobito u 16. i 17. stoljeću su igrali značajnu ulogu kao vrhovni zapovjednici hrvatske vojne granice u turskim ratovima te istovremeno širili protestantizam, njegovali književnost i ostale umjetnosti. Naslov prinčeva su stekli 1653. godine te su također pripadali plemstvu Svetog rimskog carstva.

 

Kapelu svete Ane, koja se trebala zvati kapelica Pohoda Blažene Djevice Marije, dala je izgraditi vlasnica Samobor-grada, Ana Elizabeta Auersperg, rođena Moškon, nakon završetka izgradnje župne crkve svete Anastazije. No, Ana Elizabeta nije do kraja završila gradnju, vjerojatno zašto što je 1680. godine svoja samoborska imanja predala djeci na upravljanje. Zbog svađa Samoboraca s Aninim sinom Teodorikom, kapela je neko vrijeme stajala nedovršena. Kada je 1740. godine vlasnikom Samobor-grada postao Anin unuk, pobožni grof Josip Antun Auersperg, dao je dovršiti kapelu i vjeruje se da je kapelu nazvao po svojoj baki.

received_2418074171667053received_2418073951667075

Danas kapela služi kako pokazuje slika za vježbanje, kao da se radi o pilates kapeli, a sami pobožni vlasnici se okreću u grobu gledajući ove nakaradne scene utegnutih guzica kako se krevelje ispred božjeg hrama.

HOP