‘HEP se želi uništiti razbijanjem na puno manjih tvrtki’

0
3153

Sa brojnim manifetlucima koji su se provodili u HEP-u Anđelko Jeličić upozoravao je ministre, saborske zastupnike, na desetke dopisa poslao je na adrese političkih i gospodarskih moćnika a sve kako bi upozorio na (ne)stvarnost zbivanja u HEP-u.

Tako je bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Panenića upoznao sa zbivanjima u HEP-u, uputivši mu i kritike što nije poduzeo energične mjere kao Predsjednik Skupštine HEP-a d.d. i predložio na Vladi da se promijeni Nadzorni odbor HEP-a čiji je i današnji predsjednik Nikola Bruketa kojeg je postavio Zoran Milanović.

„Kakva je to bruka i sramota i za današnju Vladu Andreja Plenkovića, da još nisu postavili novi Nadzorni odbor HEP-a, što govori da ova Vlada nema hrabrosti po tom pitanju nešto učiniti. Poznajem veći broj saborskih zastupnika kojima sam slao materijale i upozoravao ih što se može desiti HEP-u, no nisu mi vjerovali, stoga izlazim u javnost kako bi hrvatski narod saznao što se u HEP-u „iza zatvorenih vrata“ događa, pogotovo kad je riječ o poslovima vezanim za Javnu nabavu“ – kaže Anđelko Jeličić.

O problemima u HEP-u Jeličić je izvijestio DORH , upoznao saborske zastupnike o problemima koji se događaju i koji prijete.

Tako Jelčić između ostalog u svojim brojnim dopisima kaže da je HEP – Operater distribucijskog sustava d.o.o – Zagreb ( skraćeno HEP ODS ) organiziran kroz sjedište Društva i distribucijska područja. Nadležnost nad distribucijskom mrežom,koja uključuje naponske razine 35,30,20,10 i 0,4 kV , prostorno je podijeljeno između 21 – distribucijskog područja,koja su potom organizirana u 65 pogonskih ureda.

HEP- Operator distribucijskog sustava d.o.o – Zagreb, ovisno je društvo u stopostotnom vlasništvu Hrvatske elektroprivrede d. d . Temeljem ishođene dozvole za obavljanje energetske djelatnosti distribucije električne energije HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o ( u daljem tekstu HEP ODS ) kao energetski subjekt obavlja reguliranu djelatnost distribucije električne energije na cjelokupnom području Republike Hrvatske.

Vezano za navedeno restrukturiranje HEP ODS-a moram izdvojiti nekoliko bitnih činjenica koje hrvatska javnost treba znati:

„Proces restrukturiranja prema prvom ugovoru sa PwC-om započeo je prije prije dvije godine u HEP D.D i HEP – Proizvodnji d.o.o ( ugovorila bivša Vlada preko tadašnje Uprave HEP-a ). To restrukturiranje je završeno i osim odljeva stručnih radnika ( ing., poslovođa i montera ) efekata na smanjenje troškova nema.

Bivša Vlada naredila je nastavak restrukturiranja u HEP ODS-u koji prema broju radnika i prema ekonomskim pokazateljima čini 75% cijelog HEP-a ( HEP Grupe ). Prema predloženom modelu od 21-elektre ( distribucijska područja ) ukida ih se 17 , a ostaju regije tj. distribucijska područja Zagreb,Split,Rijeka i Osijek.

Ukidaju se također i fizičke lokacije manjih ispostava elektri (pogoni i pogonski uredi ) tj.poslovne zgrade se pripremaju za prodaju za prodaju kao npr. Buzet, Posedarje, Biograd, Drniš, Slunj, Ilok, Vrgorac, Ploče ili Metković,…itd., a sve pod izlikom smanjenja operativnih troškova ( troškovi tih lokacija su plaćanje električne energije – vlastita potrošnja,te vode i komunalnih doprinosa lokalnoj upravi – opčine i gradovi ) – kaže Jeličić.

Dodaje da prema predloženom modelu od 7.500 radnika u ovoj i početkom 2017. godine trebalo bi otići gotovo 2.000 radnika, od toga u poticajnu mirovinu 1300 radnika , a programom outsourcing -a, spin off-a i izdvajanja opskrbne djelatnosti iz HEP ODS -a , dodatnih 700 radnika.

Ni tu nije kraj drži Jelčić. Kaže da se u restrukturiranje krenulo sa idejom , odnosno odlukom konzultantne kuće PwC-a i tadašnje Uprave HEP-a da se smanji broj radnika za 25% bez prethodnih analiza.

„Takva odluka će imati direktan utjecaj na sigurnost opskrbe kupaca električnom energijom, pouzdanosti distribucijskog elektroenergetskog sustava,a u najgorem slučaju i fizičku sigurnost kupaca i radnika HEP ODS-a na terenu.

Prema analizi konzultantske kuće PwC-a utvrđeno je da če petogodišnje uštede iznositi na razini 665 mil. kuna s povratom u dvije godine. Neto efekt se sastoji od smanjenja operativnih troškova za 1 milijardu kuna u 5 godina.

Snimka stanja konzultantske kuće PwC-a je pokazala da se u HEP ODS u naredne dvije godine sva energija usmjeri prema sadašnjem modelu ustroja 21 – elektre u ujednačavanje poslovnih procesa na razini, postigle bi se uštede od 400 mil. kn. Stoga je nejasan predloženi model ukidanja 17-elektri, razbijanje tvrtke koja postaje lakši plijen potencijalne privatizacije.

U I. i II. fazi izrade modela restrukturiranja konzultantna kuća PwC se poziva na najbolje prakse tvrtki iz Njemačke koje nisu usporedive sa HEP ODS -om jer su elektrodistributivne tvrtke u Njemačkoj organizirane po komunalnom modelu općina i gradova za razliku od RH koja ima nacionalnog operatora distribucijske mreže.

Mišljenja smo da je sve ovo priprema za razbijanje HEP -a ,na manje segmente te kasniju privatizaciju. Predloženi model konzultantske kuće PwC na organizaciju HEP ODS -a , upravo odgovara velikim energetskim tvrtkama jer će po tom modelu HEP ODS . pa i sami HEP biti lakši plijen, tvrdi Jeličić.

Ono što upućene u HEP-ova kretanja najviše bode u oči su sumnjive okolnosti potpisa ovoga ugovora o restrukturiranju HEP ODS -a ,tj. postupak javnog nadmetanja, te kako je PwC dobio navedeni ugovor (PwC je pisao projektni zadatak,namješteni javni natječaj,žalbe na dokumentaciju za nadmetanje ) o čemu je i pisano u medijima.
Glavni suradnici na ovom projektu PwC-u , hrvatska je tvrtka kćer korporacije PwC-a , tj.PwC Mađarska, čiji je menagment radio i na preuzimanju INA d.d. , od strane MOL-a .

„Postavlja se pitanje, zašto je ovaj ugovor o restrukturiranju HEP ODS -a , sklopljen kada je bivša Vlada i Uprava HEP -a 2012/2013. provela restrukturiranje HEP ODS -a kojom prilikom je iz tvrtke otišlo 1.500 radnika u poticajnu mirovinu i isplaćeno je cca 500 mil. kn otpremnina.

O kojoj razini ušteda i smanjenja operativnih troškova se govori kada svake dvije godine se isplaćuje cca 500 mil. kn otpremnina ? U zadnjih cca dva mjeseca , predloženi model je prezentiran Ministarstvu gospodarstva, Upravi HEP d.d., Upravi HEP ODS -a, radničkom vijeću, sindikatima i braniteljima i na svim tim prezentacijama su davane različite informacije sudionicima ovisno o tome kome se što prezentira (tzv. prikrivanje ključnih informacija).

Cijeli ovaj ugovor koji iznosi cca 8 mil. kn sastoji se isključivo od powerpoint prezentacije, nema niti jedne rečenice tekstualnog oblika,a radi se o „Studiji restruktuiranja“. Pretpostavljamo da je poznato kako izgleda studija i što se naziva studija, to zasigurno nije power point prezentacija. Obračunate su dvije faze ovoga ugovora bez da su ispoštivane sve stavke ugovora.

Nepoznati su matematički modeli koji pokazuju analizu predloženog modela, nepoznata je struktura radnika koja bi određene procese odrađivala – normativ radnika, tj. koliko je radnika za koji proces potrebno, nema plana komunikacije sa radnicima – radnici niti ne znaju što se događa,nema pisanog oblika procesa restrukturiranja.., a sve je obavijeno velikim „velom tajne“ – kaže Jeličić.

Razlog za ovo obraćanje je opravdana bojazan srednjeg i operativnog menagmenta koji bi ovakav model restrukturiranja trebao provesti u praksi. Opravdana je bojazan da takav model neće funkcionirati, a konzultantska kuća PwC u tome nema nikakvu odgovornost.

„ Zaista se moram zahvaliti većem broju djelatnika HEP ODS -a, koji su mi pomogli da shvatim poruku i namjere jednog manjeg broja iz Uprave HEP d.d. , kao i iz HEP ODS -a, a vrijeme će pokazati da li sam bio u pravu.

Također sam uputio više e-mailova mojih istraživanja Javne nabave u HEP ODS-u, sa sumnjom na moguću korupciju, no do danas nitko nije reagirao, a iz Uprave HEP d.d. odgovor je bio da mi se zabranjuje ulazak u HEP, blokada oba moja e-maila prema svim zaposlenicima HEP d.d., pa sam zato i podnio prijavu DORH-u da se ispitaju svi moji navodi.

Dodajem da se pokušalo na sve načine staviti pod tepih slučaj HE – Zakučac, koja je bila poplavljena i gdje je nanesena velika šteta HEP- Proizvodnji d.o.o , a da nitko nije odgovarao za to. Podsjeća li ova igra sa HEP d.d. na slučaj INA – MOL-, pita Anđelko Jeličić.

D.P.

izvor Hrvatska danas

HOP